ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίγραφο από τους “εταίρους” μας: Νέο μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ!

Η ώρα της (πικρής) αλήθειας έφτασε για τη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός καλείται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται έτοιμοι για Grexit. Την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής, που θα επικυρώσει τη συμφωνία ή την έξοδο από το ευρώ.

tsiprastrimeris

Το σκληρό τους πρόσωπο κατά της Ελλάδας έδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης έδωσαν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να παρουσιάσει τη νέα, λεπτομερέστερη πρότασή της, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, στην ύστατη – όπως φαίνεται– σύνοδο για επίτευξη συμφωνίας.

Οι σκληρές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ κατέδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους ούτε το δημοψήφισμα της Κυριακής ούτε και την ομοφωνία που υπήρξε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος -όπως όφειλε, άλλωστε, αυτές τις κρίσιμες ώρες- ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αναταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, τονίζοντας πως όλοι συμφωνούν πλέον ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, είναι αξιοσημείωτη η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία σημείωσε ότι πήρε τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης) ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Τσίπρας: Βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνόδου σημείωσε πως «η ελληνική πρόταση έχει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ως αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και αναπτυξιακό πρόγραμμα». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό».

«Θα προχωρήσουμε σε ταχύτατη διαδικασία για μια βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

merkel

Μέρκελ: Σεβαστό το δημοψήφισμα, αλλά…

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μερκελ δήλωσε πως δεν είναι «πολύ αισιόδοξη» για την Ελλάδα ενώ απέκλεισε κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σημείωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πιο ισχυρά μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε από την επιδείνωση της κατάστασης, ενώ επέμεινε στα «προαπαιτούμενα» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πιο αναλυτικά, η καγκελάριος είπε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής πως «είχαμε μία πολύ λεπτομερέστερη συζήτηση», σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μία διαδικασία στο πλαίσιο του ΕΣΜ.

«Έχουμε κάθε διάθεση να προστατεύσουμε τη ζώνη του ευρώ. Λάβαμε σοβαρά υπόψη μας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει πρόταση για το ΕΣΜ. Θα την εξετάσουμε, θα τη συζητήσουμε για να δούμε εάν υπάρχει κάποια βάση», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σκλήρυνε στη συνέχεια τη στάση της, λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις. Η κατάσταση του ΕΣΜ που υπήρχε μέχρι το δεύτερο πρόγραμμα, δεν υπάρχει πια. Τώρα η συζήτηση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα αφορά ένα πολυετές πρόγραμμα. Η κατάσταση την Ελλάδα έχει δυσκολέψει κατά πολύ. Για να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουμε τις λεπτομερέστερες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως την Πέμπτη».

Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την Κυριακή, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά την Ευρώπη των 28 κι όχι μόνο την ευρωζώνη. Η καγκελάριος ουσιαστικά δεν έλαβε υπόψη της το δημοψήφισμα της Ελλάδας και το ισχυρό «όχι» του ελληνικού λαού: «Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, όμως υπάρχουν άλλα 18 κράτη. Μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι πιο ισχυρός στην Ελλάδα, ωστόσο οι απαιτήσεις των άλλων 18 χωρών δεν έχουν τροποποιηθεί, ίσως να έχουν γίνει ακόμα πιο πιεστικές».

Καταλήγοντας, η κ. Μέρκελ είπε: «Η συμφωνία-γέφυρα η οποία συζητήθηκε στο περιθώριο σήμερα, δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής. Επικεντρωθήκαμε σε μια πρόταση με βάθος χρόνου. Πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα».

tusk-junger

Γιούνκερ: Προετοιμασμένη για όλα η Κομισιόν

Πολύ σκληρή θέση κατά της Ελλάδας υιοθέτησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε ετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο του Grexit. Βεβαίως υπάρχει μέριμνα για ανθρωπιστική βοήθεια».

«Προσωπικά, απορρίπτω το σενάριο του Grexit. Όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει πού το πάει», είπε επίσης ο Γιούνκερ, για να συμπληρώσει: «Είπα στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο. Αυτό δεν είναι θέμα για τώρα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε λέγοντας πως «η ύστατη ώρα για την Ελλάδα είναι το πρωί της Δευτέρας».

Τουσκ: Η αδυναμία λύσης οδηγεί σε χρεοκοπία

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δε δίστασε να μιλήσει για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και κατάρρευσης τραπεζών.

«Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να διασφαλίσουν τη σταθερότητα. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε να παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε επειγόντως να εξετάσουμε μια λύση επί κοινής βάσης και κανόνων. Η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει μέχρι τις 9 Ιουλίου να παρουσιάσει τις προτάσεις της και κατόπιν θα ενημερωθεί το Eurogroup. Στις 12 Ιουλίου θα ακολουθήσει Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας (Κυριακή) θα πρέπει να έχει βρεθεί λύσης», είπε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Ντ. Τουσκ είπε ακόμα πως «η αδυναμία να βρεθεί λύση μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος. Και είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ επώδυνο για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα επηρεάσει και όλη την Ευρώπη, από γεωπολιτική άποψη. Εάν κάποιος έχει την αυταπάτη ότι δεν θα γίνει έτσι, είναι αφελής».

Ολάντ: Εφικτή μία συμφωνία

Ηπιότερος εμφανίσθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καθορίσαμε το χρονοδιάγραμμα στην ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε μετά το τέλος της συνόδου.

Ο Γάλλος πρόεδρος αφού ενημέρωσε πως «δεν υπήρξε απόφαση» στο σημερινό Eurogroup τόνισε πως αναμένει την ελληνική πρόταση σε πρώτη φάση και κατόπιν ένα αίτημα για χρηματική βοήθεια. Ζήτησε να επικρατήσει υπευθυνότητα (από την ελληνική πλευρά), αλληλεγγύη και ταχύτητα.

«Είναι σημαντικό για τη Γαλλία να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα» πρόσθεσε ο Φρ. Ολάντ, καθορίζοντας τα επόμενα βήματα.

Την Τετάρτη να προσκομίσει η Ελλάδα τις προτάσεις της.
Την Πέμπτη οι προτάσεις αυτές να τεθούν στη βάση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος.
Το Σάββατο να διεξαχθεί Eurogroup.
Την Κυριακή να αποφασίσουν οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

πηγή efsyn.gr