ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος το νομοσχέδιο SOPA, παραμένει το PIPA;

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο μεγαλύτερο φόβος των χρηστών του Internet των τελευταίων μηνών, το νομοσχέδιο SOPA τερματίστηκε. Η κίνηση αυτή είναι το αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων αντιστάσεων που προέβαλαν όχι μόνο οι χρήστες, αλλά και οι μεγαλύτεροι γίγαντες του Internet όπως το Google, το Twitter και το Facebook. Το SOPA εάν είχε ψηφιστεί θα έδινε όχι μόνο τη δυνατότητα απευθείας τερματισμού των ιστοσελίδων που παραβίαζαν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και άλλων ιστοσελίδων με συνδέσμους προς αυτές.

Ένας από τους λίγους υποστηρικτές του Stop Online Piracy Act ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία κατοχύρωσης διευθύνσεων του Internet GoDaddy, η οποία αφότου είδε να χάνει 100.000 πελάτες σε 10 ημέρες άλλαξε τη στάση της κατά 180 μοίρες. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες Google και Reddit στα πλαίσια των αντιδράσεών τους έναντι στο SOPA είχαν απειλήσει αρκετές φορές με προσωρινή παύση των υπηρεσιών ρισκάροντας έτσι σημαντικό ποσοστό από τα έσοδά τους.

Επίσης, ο πρόδερος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είπε πως δεν θα υποστηρίξει ούτε το νομοσχέδιο PIPA (Protect IP), το οποίο αποτρέπει μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing από το να κατευθύνουν χρήστες σε ιστοσελίδες που διακινούν κλεμμένο περιεχόμενο, ενώ θα επιτρέπει σε ιδιώτες και εταιρίες να κάνουν μηνύσεις όταν παραβιάζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.

με πληροφορίες από kathimerini.gr & insomnia.gr