Το «ολοκληρωμένο», κατά τον πρωθυπουργό, πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, περιήλθε σε αμφισβήτηση από την ίδια την κυβέρνηση που έχει υπό την εποπτεία της τον Οργανισμό. Ένα σύννεφο καπνού απλώνεται αυξάνοντας τους φόβους για συσκότιση και ακόμα λιγότερο «οξυγόνο».
Σύγχυση και θολούρα επικρατεί τις τελευταίες ώρες για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που ο υπουργός Επικράτειας Άκης Σκέρτσος, είχε πει πως συνιστά «Ευαγγέλιο για την εθνική αυτογνωσία».
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα του Οργανισμού είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση και το περιεχόμενο του επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη, στη Βουλή, στις 5 Μαρτίου.
Η απαίτηση της κοινωνίας για «οξυγόνο» σκοντάφτει σε μια σειρά «αποκαλύψεων» που για αδιευκρίνιστους λόγους έρχονται στη δημοσιότητα με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση. Δύο και πλέον χρόνια από το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους ένα σύννεφο καπνού -που αυτή τη φορά δεν προκλήθηκε από την φονική πυρόσφαιρα- απλώνεται την ίδια ώρα που πλήθος ερωτημάτων αναζητούν απαντήσεις.
Μετά από 40 μέρες ο πρόεδρος ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου ζητά να απαλειφθεί το κομμάτι που αναφέρεται στις αιτίες για την πυρόσφαιρα
Δύο περίπου μήνες μετά το πόρισμα που κατέρριπτε το κυρίαρχο αφήγημα για τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών στις μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας και έφτανε στο συμπέρασμα πως «η προέλευση της πύρινης σφαίρας συνάδει με μερικούς τόνους ενός εύφλεκτου πτητικού καυσίμου», ανατράπηκαν όλα.

«Ξηλώθηκε» μέρος του πορίσματος
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Οργανισμού και ένας από τους πέντε εμπειρογνώμονες που συνέταξαν και παρουσίασαν το πόρισμα, άρχισε να «υφαίνει» άλλο «κοστούμι» που νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ξήλωσε το παλιό με την απόσυρση κάθε αναφοράς γύρω από τη πυρόσφαιρα, με απόφαση του συμβουλίου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, έλεγε πως θα εισηγηθεί να αφαιρεθεί το τμήμα που αφορά στην πυρόσφαιρα καθώς αμφισβητείται η επιστημονική τεκμηρίωση της πιθανότητας η μεγάλη έκρηξη να προκλήθηκε από άγνωστη καύσιμη ύλη.
Ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανέφερε ακόμα ότι δέχεται απειλές: «Είμαι καλά εκτός από ένα έλκος που απέκτησα στην θητεία μου. Δεύτερον, δεν σκοπεύω να αυτοκτονήσω. Τρίτον, δέχομαι απειλές. Σε αυτούς που με απειλούν διαμηνύω ότι θα το φτάσω μέχρι τέλος», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία και χωρίς να κάνει γνωστό εάν έχει ενημερώσει για τις απειλές που δέχεται την ΕΛΑΣ ή τη δικαιοσύνη.
Η προσπάθεια υποβάθμισης του πορίσματος ξεκίνησε λίγα 24ωρα νωρίτερα όταν ειδικός τεχνικός σύμβουλος Αναστάσιος Δέδες,σε τηλεοπτική του εμφάνιση, άφησε αιχμές και στην ουσία αμφισβήτησε το ενδεχόμενο ύπαρξης εύφλεκτης ύλης δηλώνοντας πως «αυτό είναι έωλο και αναπόδεικτο». Οι ισχυρισμοί του αποδομήθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, την κ. Καρυστιανού και τον κ. Ασλανίδη αλλά φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ έκαναν «σημαία» τους ισχυρισμούς του κ. Δέδε.
Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, απάντησε στις δηλώσεις του πραγματογνώμονα αναφέροντας: «Παραπληροφορείτε τον κόσμο. Κλείστε το τηλέφωνο τώρα. Η έκθεση σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν είστε ούτε χημικός μηχανικός, ούτε χάσατε παιδί εκεί πέρα για να βγαίνετε και να υποστηρίζετε ακόμα τα έλαια σιλικόνης».

Δεν «κλείνει» το πόρισμα
Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης μοιάζει αναπόφευκτος αλλά και ο φόβος για προσωρινή συσκότιση της υπόθεσης επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς το πόρισμα θα μπει σε διαδικασία πιστοποίησης επί του θέματος της πυρόσφαιρας, για την οποία ο «Δημόκριτος» θα χρειαστεί 5-6 μήνες, ενώ θα εμπλακούν και άλλοι φορείς, που σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση θα παραμείνουν «μυστικοί», για να μην ασκηθούν πιέσεις.
Σαν να μην έφτανε αυτό είχαμε και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, που διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το πόρισμα του Οργανισμού, ειδικά για το αίτιο της πυρόσφαιρας, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στα γεγονότα η ΕΔΑΠΟ και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης.
Η επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ του MEGA, Ιωάννα Μάνδρου σχολίασε σχετικά: «Το θέμα των Τεμπών είναι πολύ σοβαρό και θα έπρεπε να έχει τους ανάλογους χειρισμούς. Και για να μείνω στον κ. Παπαδημητρίου γιατί αυτή η επιτροπή συνυπέγραψε αυτό το πόρισμα. Μιλάμε για την πυρόσφαιρα. Γιατί να βάλουν την υπογραφή τους; Οι επιφυλάξεις που είχε έπρεπε να οδηγήσουν σε κοινή υπογραφή και ανακοίνωση; Μήπως δεν έπρεπε να βγει το πόρισμα;».
Στο μεταξύ, το πανεπιστήμιο της Πίζας έστειλε επιστολή την Παρασκευή, την οποία δημοσίευσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ζητώντας να απαλειφθεί η αναφορά στο ίδρυμα καθώς όπως σημειώνει δεν υπήρξε επίσημη συνεργασία παρά μόνο μία ιδιωτική επικοινωνία που δεν αφορούσε ειδικά τα Τέμπη. Τη μη επίσημη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πίζας ο κ. Παπαδημητρίου ισχυρίζεται ότι την έμαθε την Παρασκευή το μεσημέρι, καθώς την ευθύνη για την έρευνα για το δυστύχημα την είχε όπως λέει η Επιτροπή Διερεύνησης, που βέβαια διορίστηκε από τον Οργανισμό που φτιάχτηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου έπινε νερό στο όνομά της.

Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης
Ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, μαζί με άλλα ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Πίζας και το Σουηδικό Ινστιτούτο, τη συνδρομή στην ανάλυση των αιτιών της φωτιάς και της έκρηξης που ακολούθησε τη σύγκρουση.
Ξαφνικά, προέκυψε θέμα. Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα των Ellinika Hoaxes που επικοινώνησαν με τον Γεώργιο Μαραγκό, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Ο Γεώργιος Μαραγκός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσον αφορά στα συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα, ανέφερε κατηγορηματικά ότι «οι ισχυρισμοί των δημοσιευμάτων είναι εξαιρετικά παραπλανητικοί και αβάσιμοι».
Κάπως έτσι διαμορφώθηκε η εικόνα πως το Πανεπιστήμιο της Γάνδης αμφισβητήσει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο πραγματογνώμονας συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, Κώστας Λακαφώσης, διαψεύδει ότι το Πανεπιστήμιο της Γάνδης έχει αμφισβητήσει το πόρισμα του Οργανισμού για τα αίτια της έκρηξης και της πυρόσφαιρας που προκλήθηκε μετά τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπερασπίστηκε απόλυτα την επιστημονική αρτιότητα του πορίσματος και ξεκαθάρισε πως ο οργανισμός «ουδέποτε συνεβλήθη με οποιονδήποτε πραγματογνώμονα και δεν κατέβαλε ουδένα ποσό, πέραν του ινστιτούτου Rise Stockholm και του πανεπιστημίου της Γάνδης (Gent University)». Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το ίδρυμα, ούτε επίσημη διάψευση για τα όσα αναφέρει το πόρισμα ενώ έχουν περάσει πάνω από 40 ημέρες από τη δημοσίευσή του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο της Γάνδης θα πληρωθεί από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ 15.000 ευρώ για τη συνεργασία.
Επικοινωνιακή καταιγίδα
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν καθώς πλήθος πραγματογνωμοσυνών έρχονται με καθυστέρηση στη δημοσιότητα και αντιμάχονται τις θεωρίες για παράνομη μεταφορά καυσίμων. Οι αναφορές αυτές γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από τον φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο και θιασώτες της κυβέρνησης που θεωρούν ότι «οι θεωρίες συνωμοσίας για ξυλόλια» έχουν ήδη καταρριφθεί.
Στράτος Ιωακείμ (www.in.gr)