ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τεράστια επιτυχία για το Σχολείο Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου

Με μια διαδικτυακή παράσταση αποχαιρέτησε τη φετινή χρονιά!

Με ένα τεράστιο επίτευγμα  ολοκλήρωσε το Σχολείο Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου τη φετινή χρονιά!!! Από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσω των οποίων γινόταν όλα τα μαθήματα από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε η καραντίνα,  δημιουργήθηκε μια ολόκληρη παράσταση, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του F.G. Lorca!

Η διευθύντρια του Σχολείου και  εκπαιδεύτρια, Μαρία Καντιφέ, κατάφερε να δημιουργήσει μια ειδική μέθοδο διδασκαλίας προσαρμοσμένη στα δεδομένα των περιορισμών αυτής της περιόδου. Μέσα από ειδικά μαθήματα, video-κλήσεις, εργασίες μέσω video πραγματοποιήθηκαν κανονικά τα μαθήματα Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Εκφραστικού Τραγουδιού, Ποίησης, Σωματικής Έκφρασης, Ενδυνάμωσης Σώματος, Γλώσσας του Σώματος, Σκηνικής Αντίληψης, Ορθοφωνίας και Ιστορίας Θεάτρου. Και όλα αυτά κατέληξαν σε ένα διαδικτυακό τριήμερο στο οποίο παρουσιάστηκαν σε καθηγητές, μαθητές και σε ένα περιορισμένο, αναγκαστικά, κοινό (όσο επέτρεπε τη σταθερότητα της σύνδεσης) τα αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» για το οποίο δούλεψαν όλα τα έτη, και οι εξετάσεις – παρουσίαση των κομματιών κάθε έτους ξεχωριστά.

Είναι πραγματικά πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ελλάδας αυτό που κατάφερε να κάνει το Σχολείο Θεάτρου. Όχι μόνο δεν σταμάτησε να λειτουργεί, αλλά συνέχισε ασταμάτητα φέρνοντας ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εξέλιξη των εκπαιδευόμενων, ισάξιο των δια ζώσης μαθημάτων. «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» καθώς και όλα τα κομμάτια που παρουσίασαν οι μαθητές δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες χωρίς κανείς να έρθει ποτέ σε «ζωντανή» επαφή με τον άλλο. Οι ίδιοι οι μαθητές σημειώνουν για αυτή τους την εμπειρία:

«Ίσως η πιο δύσκολη θεατρική χρονιά φτάνει στο τέλος της… Για εμάς παρέμεινε “θεατρική” παρόλα τα εμπόδια που έφερε η καραντίνα στη ζωή μας!!! Η δασκάλα μας, Μαρία Καντιφέ, με πείσμα και πολύ αγάπη σε αυτό που κάνει κατάφερε μέσα σε αυτές τις ειδικές συνθήκες να μας ανοίξει δρόμους που μας οδήγησαν πολλά βήματα πιο πέρα… Ψάξαμε, Ανακαλύψαμε, Δοκιμάσαμε, Εξελιχθήκαμε, κάναμε τους υπολογιστές και τις οθόνες εργαλείο και όχι εμπόδιο… Δουλέψαμε επί της ουσίας και καταφέραμε το ακατόρθωτο… να κάνουμε πραγματικότητα μια ολόκληρη παράσταση… Το θέατρο είναι κάτι ζωντανό που ποτέ δεν θα αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα… Αναμφισβήτητα! Όμως αν και δεν αγγίξαμε ο ένας τον άλλο σωματικά… ζώντας την κάθε στιγμή τόσο αληθινά μέσα στα δωμάτιά μας ήταν σαν να καταφέραμε πολλές φορές να νιώσουμε τους άλλους δίπλα μας, να αγγίξουμε τις ψυχές μας, τους κοινούς μας στόχους και τελικά να έρθουμε ουσιαστικά κοντά… Ευγνώμονες γι’ αυτό που ζήσαμε, και ευχαριστώντας όλους τους εκπαιδευτές, προχωράμε με πολλά νέα εφόδια στις αποσκευές μας και μια τεράστια λαχτάρα να βρεθούμε επιτέλους ξανά στον ίδιο χώρο συνεχίζοντας τη διαδρομή μας στον κόσμο της τέχνης, όπως το Σχολείο Θεάτρου μοναδικά μας προσφέρει!

Οι σπουδαστές του Σχολείου»

Η ζωντανή επαφή του θεάτρου δεν αντικαθίσταται και δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα, όμως αυτά μαζί με τη μεθοδικότητα του Σχολείου και την ουσιαστική αγάπη για την τέχνη του θεάτρου κατάφεραν να διατηρήσουν τη φλόγα αναμμένη και έτοιμη για τη στιγμή που όλοι θα συναντηθούμε όλοι ξανά από κοντά!!!

Σημ: Οι εγγραφές για τους καινούριους εκπαιδευόμενους θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο. Περισσότερες πληροφορίες: www.theatrikosperiplous.gr, και στα social media: FB: Σχολείο Θεάτρου – Θεατρικός Περίπλους (@sxoleiotheatrou), Instagram: th.periplous (#sxoleiotheatrou)