«Φτάνει ένα βράδυ σαν κι αυτό,
δεν θέλω παραπάνω!»
Συρανό ντε Μπερζεράκ, Πράξη ΙΙΙ, Σκηνή 3
Ο Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Παν/μίου Κρήτης, που απαρτίζεται από μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου και του 1ου Γενικού Λυκείου, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών Μπεϊκάκη Κασσάνδρας και Μανιουδάκη Μαρίας ζωντάνεψε την Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015, στο θέατρο Ερωφίλη (Φορτέτζα) τον ηρωικό, ευαίσθητο, ρομαντικό, γενναίο και τραγικό χαρακτήρα του «Συρανό ντε Μπερζεράκ». Έναν χαρακτήρα που παραμένει πάντα επίκαιρος, γιατί ανακαλύπτει το μεγαλείο της ψυχής στην αλήθεια του έρωτα, στην προσφορά, τη μοναξιά του ήρωα, την αυτοθυσία και διατρανώνει:
«Δεν πολεμάω, φίλε μου, μονάχα για τη νίκη. Μ’ αρέσει ν’ αγωνίζομαι κι ας ξέρω πως θα χάσω. Όσο κι αν είναι ανώφελο, εγώ θα διασκεδάσω!»
Ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Εντμόν Ροστάν δημιούργησε έναν από τους πιο δημοφιλείς ήρωες της σκηνής, μεταφέροντας στο θέατρο την ιστορία ενός θρύλου της εποχής του, του θεατρικού συγγραφέα Συρανό ντε Μπερζεράκ, που έζησε τον 17ο αιώνα στη Γαλλία. Το έργο είναι έμμετρη ηρωική κωμωδία σε πέντε πράξεις (οι τέσσερεις πρώτες πράξεις διαδραματίζονται το 1640 και η πέμπτη το 1655). Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι, στο Θέατρο της Πορτ- Σαιν-Μαρτέν, στις 28 Δεκεμβρίου του 1897 και η συγκινητική ιστορία του Συρανό ενθουσίασε τόσο πολύ το κοινό που λέγεται ότι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος χειροκροτούσε επί είκοσι λεπτά.
Ο Συρανό Ντε Μπερζεράκ, επιφανής ιππότης του Τάγματος των Γασκώνων, διάσημος ξιφομάχος αλλά και ποιητής, σκαρώνει στιχάκια με την ίδια ευκολία που κερδίζει κι έναν αγώνα ξιφομαχίας. Η φήμη του ως γενναίου ιππότη και ποιητή είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο διάσημη είναι και η μύτη του… για την οποία συχνά αυτοσαρκάζεται. Ερωτεύεται με πάθος την ξαδέλφη του Ρωξάνη, αλλά όταν εκείνη του αποκαλύπτει τον έρωτά της για τον γοητευτικό στρατιωτικό Κριστιάν Ντε Νεβιλέτ, διαπιστώνει ότι δεν έχει καμιά ελπίδα. Προκειμένου να την κάνει ευτυχισμένη, αποφασίζει να θυσιάσει τα αισθήματά του και να βοηθήσει τον Κριστιάν, ο οποίος τρέφει επίσης συναισθήματα για τη Ρωξάνη, αλλά δεν μπορεί να τα εξωτερικεύσει. Συμφωνεί να γράψει εκείνος γράμματα αγάπης για τη Ρωξάνη με την υπογραφή του Κριστιάν. Κι όταν η Ρωξάνη αποκαλύπτει στον Κριστιάν ότι πλέον είναι ερωτευμένη μαζί του λόγω όλων όσων της γράφει και όχι λόγω της ομορφιάς του, ο Κριστιάν διαπιστώνει ότι η αγαπημένη του στην πραγματικότητα είναι ερωτευμένη με τον Συρανό κι όχι με εκείνον. Τότε ζητά από τον Συρανό να πει την αλήθεια στη Ρωξάνη και να την βάλουν να επιλέξει μεταξύ τους…
Η διαχρονικότητα των αξιών και των ιδεωδών που εκφράζονται μέσα από το έργο και που έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για θεατρικές, μουσικές και κινηματογραφικές δημιουργίες ενέπνευσε και τα μέλη του Ομίλου. Και τους αποζημίωσε όχι μόνο το εκπληκτικό αποτέλεσμα αλλά και η πολύμηνη προετοιμασία που τους έδωσε την ευκαιρία, προσπαθώντας να αναστήσουν τους πολυπληθείς χαρακτήρες, να γελάσουν, να κλάψουν, να … τσακωθούν, να αγχωθούν, να συνεργαστούν, αλλά κυρίως να κερδίσουν «διαλείμματα», μικρές, κλεφτές, χαρούμενες ανάσες μέσα από τον παιδευτικό ρόλο του θεάτρου που, ως βιωματική εμπειρία και διαδραστική επικοινωνία, συνιστά προνομιούχο πεδίο άσκησης της συναισθηματικής νοημοσύνης και ανάπτυξης της ενσυναίσθησης, απελευθερώνει τη φαντασία τους και ξεδιπλώνει τα ταλέντα τους.
Έπαιξαν οι μαθητές (με σειρά εμφάνισης):
Κοριτσάκι Α’: Παπαδάκη Εβίτα
Κοριτσάκι Β’: Παπαδάκη Μαρκέλλα
Αφηγητής: Τουρνάκη Αγάπη
Σερβιτόρα: Νικολιδάκη Ελένη
Λινιέρ: Στεφάν Έλλη
Κριστιάν: Μακρυγιάννης Θωμάς
Μονφλερύ – Λοχαγός Καρμπόν: Βαρδαξής Μακάριος
Ραγκενώ: Χαλκιαδάκης Δημήτρης
Λε Μπρε: Κατσαούνης Δημήτρης
Μαρκήσιος Α’ – Αδερφή Κλαίρη: Ποθουλάκη Κατερίνα
Μαρκήσιος Β’ – Αδερφή Μαργαρίτα: Ποθουλάκη Ναταλία
Μαρκήσιος Γ’ – Αδερφή Μάρθα: Φουρναράκη Ιωάννα
Συρανό ντε Μπερζεράκ: Τσαπακίδης Γιάννης
Φορτικός – Γασκώνος Α’: Παντελάκης Βαγγέλης
Ντε Γκις: Φλουρής Γιώργος
Βαλβέρ: Ουρανού Εύη
Ακόλουθος Ρωξάνης: Αναστασιάδη Εύα
Λίζα: Νικολουδάκη Ελένη
Σωματοφύλακας: Παναγόπουλος Ορέστης
Ποιητής Α’, Καπουτσίνος: Μαρκουλάκης-Ιορδανίδης Νίκος
Ποιητής Β’: Σαρρής Ηλίας
Ρωξάνη: Γαλανάκη Κατερίνα
Βιολί έπαιξαν οι μαθητές: Άγγελος Μαστοράκης, Ιωάννα Σαββάκη, Ευτυχία Σούζου
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, Μανιουδάκη Μαρία
Βοηθοί: Δανάη Ντουμανά, Βαγγέλης Παντελάκης
Μουσική Επιμέλεια: Η ομάδα
Υποβολείο: Ιωάννα Γουμενάκη, Μαρία Μανιουδάκη
Σκηνικά: Η ομάδα
Κοστούμια: Αργυρή Δημητρακοπούλου και …εκ των ενόντων…
Σχεδιασμός αφίσας: Δανάη Ντουμανά
Ειδικά εφέ: Βαγγέλης Παντελάκης
Μακιγιάζ: Πωλίνα Τουτουντζιδάκη, Αμαλία Χαροκόπου
Φωτογραφίες: Χρύσα Καπνιά, Λευτέρης Μαριδάκης
Βιντεοσκόπηση: Γιώργος Αναστασιάδης
Αφηγήσεις: Μαρίνα Ζαφειράκη, Δημήτρης Κατσαούνης, Γιώργος Φλουρής, Δημήτρης Χαλκιαδάκης
Διασκευή: Κασσάνδρα Μπεϊκάκη
Επιμέλεια προγράμματος: Ειρήνη Βογιατζή
Κατασκευή μπαλκονιού: Αφοί Γαβαλά-κατασκευές αλουμινίου
Ξυλουργικές εργασίες: Τζανιδάκης Κωστής
Στήσιμο σκηνικών: Βενιανάκης Χρήστος-Πανταγιάς Γιώργος
Ήχος-Φωτισμός: Χαλκιαδάκης Μιχάλης
Ο Όμιλος Μουσικής και Θεατρικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Παν/μίου Κρήτης ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση της παράστασης:
-Την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης
-τον Δήμο Ρεθύμνου
-τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας
-τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Πανταγιά για τις πολύτιμες συμβουλές και τη βοήθειά του
-το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου
-τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Τμήμα Νοσηλευτικής
-τη Διαμαντική Βροντάκη
-τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Χαρκίων «Η Ψηλή Κορφή»
-τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης
-τη θεατρική ομάδα του Στεκιού των καθηγητών