ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Θεατρολογικό συνέδριο στο Ρέθυμνο με θέμα: “121 χρόνια Ελληνική Θεατρική Επιθεώρηση”

θεατρολογικό συνέδριο στο ρέθυμνοΤο πρώτο επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στην Επιθεώρηση, ένα από τα πιο ξεχωριστά θεατρικά είδη, διεξάγεται στο Ρέθυμνο στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2015.

Με πρωτοβουλία και οργανωτική ευθύνη του Τομέα Θεατρολογίας και Μουσικολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης, το συνέδριο συγκεντρώνει 14 εισηγητές και έχει τίτλο «121 χρόνια ελληνική θεατρική επιθεώρηση».

Ο λόγος που παρά τα τόσα χρόνια ένδοξης ζωής της Επιθεώρησης στην Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που της αφιερώνεται ένα ξεχωριστό συνέδριο, δεν είναι άλλος από την πρόληψη και την προκατάληψη. Αφιερωμένη στην ανέμελη διασκέδαση, χωρίς καμιά πρόθεση να διδάξει, να διαπαιδαγωγήσει ή να μορφώσει, η Επιθεώρηση δεν θεωρήθηκε άξια προσοχής από τους ιστορικούς του θεάτρου, παρόλο που αναγνώριζαν το πολύ υψηλό επίπεδο των παραστάσεών της, τη δεξιοτεχνία των ηθοποιών της και την τεράστια αποτελεσματικότητα στην αποστολή της, να χαρίζει απλόχερα το γέλιο, το τραγούδι και τη διασκέδαση στο κοινό της.

Το δρόμο για την αναγνώριση του είδους από την ακαδημαϊκή κοινότητα και το πλατύ αναγνωστικό κοινό είχε ανοίξει στα 1977 η πρωτοποριακή μελέτη του ομότιμου, πλέον, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θόδωρου Χατζηπανταζή, σε συνεργασία με τη Λίλα Μαράκα, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τρίτομο έργο τους Η Αθηναϊκή Επιθεώρηση που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ερμής και έκανε απανωτές επανεκδόσεις, θεωρείται σήμερα μια μελέτη σταθμός για την ιστορία του είδους την Ελλάδα.

Πλάι στους παλιούς ερευνητές και μελετητές του ελαφρού μουσικού θεάτρου, το συνέδριο φιλοξενεί μια καινούργια γενιά επιστημόνων που έρχεται στο Ρέθυμνο να καταθέσει το αποτέλεσμα της εργασίας της και να προεκτείνει τη δουλειά των παλιότερων, διευρύνοντας τις κατακτήσεις τους. Πολλοί από αυτούς είναι εξειδικευμένοι στη μελέτη του ελαφρού μουσικού θεάτρου. Οι εισηγήσεις τους θα αναφερθούν στην επιθεώρηση στη Σμύρνη πριν την Καταστροφή, στη μεσοπολεμική, την Κατοχική και μεταπολεμική επιθεώρηση, στην περίφημη Οδό Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι, σε σημαντικούς σκηνογράφους, στο ανανεωτικό κίνημα του Ελεύθερου Θεάτρου μέσα στα χρόνια της δικτατορίας και στα πρώτα μεταπολιτευτικά.

Οι εργασίες ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου 2015 στις 5μμ και λήγουν το μεσημέρι της Κυριακής 15 Νοεμβρίου. Φιλοξενούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου στην οδό Γιαμπουδάκη 12, είσοδος από την οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς. Όλες οι συνεδρίες είναι ανοιχτές στο κοινό.

Πρόγραμμα συνεδρίου

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Έναρξη 17:00 Χαιρετισμός – Κήρυξη έναρξης
Μανώλης Σειραγάκης, Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Πρώτη συνεδρία: Μεσοπόλεμος

17:30 Εμμανουέλα Θεοδωράτου, Θεατρολόγος Η Επιθεώρηση στη Σμύρνη κατά την περίοδο 1905-1922
18:00 Κατερίνα Διακουμοπούλου – Ζαραμπούκα, Θεατρολόγος Ελληνικές επιθεωρήσεις και πνευματικά δικαιώματα. Η αμερικανική περιπέτεια
18:30 Άννα Τζανιδάκη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ Ξένες επιθεωρήσεις στη μεσοπολεμική Αθήνα: Τα Μαύρα Πουλιά
19:00 Αλέξανδρος Ευκλείδης, Δρ. θεατρολογίας ΑΠΘ – Σκηνοθέτης, Εθνική Λυρική Σκηνή Ρεβύ – Οπερέτες: στο σταυροδρόμι του ελαφρού μουσικού θεάτρου

Διάλειμμα 30΄

20:00 Κουρμουλάκης Κώστας, σκηνογράφος – θεατρολόγος MPhil Θεόδωρος Αρμενόπουλος, ένας ζωγράφος της σκηνής
20:30 Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Δρ. Θεατρολογίας ΑΠΘ  Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Θεατρολόγος ΜPhil Παρίσι-Αθήνα μέσω Ισπανίας: η παραμονή του ενδυματολόγου Χοσέ ντε Θαμόρα  στην Ελλάδα (1934-1936)

Λήξης πρώτης ημέρας

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Πρώτη συνεδρία: Κατοχή

10:00 Κώστας Καρασαββίδης, Φιλόλογος – Θεατρολόγος Κοσμικὴ ἀκινησία (1941):  Πατρίκιοι και πληβείοι στην κατοχική Αθήνα ή η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας επιθεωρησιογράφου
10:30 Απόστολος Πούλιος, ερευνητής μουσικού θεάτρου Η επιθεώρηση στην κατοχική Αθήνα: θρίαμβοι, επιτυχίες και αποτυχίες
11:00 Κατερίνα Καρρά, Δρ. Θεατρολογίας Φανός των Συντακτών 1942 και 1943: Δείκτες αισιοδοξίας στην καρδιά της Κατοχής

Διάλειμμα 30΄

Δεύτερη Συνεδρία Η μεταπολεμική περίοδος

12.00 Κώστας Γεωργουσόπουλος, φιλόλογος – κριτικός θεάτρου Ιδέα, Ηθοποιός, Κείμενο, Δοκιμές, Νούμερο
12.30 Κωνστάντζα Γεωργακάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Αθηνών Τίτλοι Επιθεώρησης και πολιτική θεώρηση (1950-1967)
13:00 Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη, Θεατρολόγος, υπεύθυνη Συλλογής Τεκμηρίων Παραστατικών Τεχνών ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ “Τα όνειρα μπορούν ελεύθερα να είναι εκτός νόμου”. Το κείμενο της Οδού Oνείρων (1962).
13: 30 Ίλια Λακίδου, Δρ. Θεατρολογίας, Εκπαιδευτικός Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Πειραιά Το θέατρο στην Επιθεώρηση του Ελεύθερου Θεάτρου:  το θεατρικό γίγνεσθαι υπό μελέτη και αμφισβήτηση.

14:00 Συμπεράσματα, συζήτηση στρογγυλής τράπεζας

14:30 Λήξη εργασιών συνεδρίου

δείτε που είναι το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Ελλάδα