ΑΠΟΨΕΙΣ ΝΙΚΟΣ ΔΕΡΕΔΑΚΗΣ

“Θερμός Σεπτέμβρης” για την κυβέρνηση – του Νίκου Δερεδάκη

Θερμός αναμένεται να είναι για τη νέα τριμερή κυβέρνηση ο Σεπτέμβρης. Αυτό δείχνει αναπόφευκτο, αφού οι προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις δείχνουν ήδη άδειο πουκάμισο.

Με τη νέα επίθεση της κυβέρνησης που στοχοποιεί, κατασυκοφαντεί, διαστρεβλώνει, υβρίζει και λασπολογεί κάθε εργασιακό δικαίωμα και τους εργαζόμενους του στενού αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, επιδιώκεται η νέα γενίκευση ακραίων και δραματικών μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων, χαμηλών ακόμη και περιθωριοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων.

Το πρώτο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και το δεύτερο μνημόνιο δεν ικανοποίησαν την πλεονεξία των ξένων και εγχώριων αρπακτικών, των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων. Νέα προγράμματα σχεδιάζονται, με τους Τροϊκανούς, πλέον, μόνους να αποφασίζουν και την τριμερή Κυβέρνηση να υπακούει χωρίς την παραμικρή αντίρρηση, προσπαθώντας παράλληλα να εξαπατήσει αλλά και να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και ανοχής στον Ελληνικό λαό.

Η νέα Κυβέρνηση, παρά τους ανεπτυγμένους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες που προηγήθηκαν, δείχνει ίδια νοοτροπία με την πολιτική της πριν των τελευταίων εθνικών εκλογών περίοδο.

Η Κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο την αρρωστημένη σκέψη της εργασιακής εφεδρείας, που διαλύει τις Δημόσιες Υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσει άλλα 4 δισ. ευρώ για τους δανειστές. Εξάλλου, σε συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μανιτάκη, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το θέμα της εφεδρείας και των απολύσεων έχει οριστικώς εκλείψει και το όποιο προσωπικό προκύψει από τις διάφορες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις – ενοποιήσεις, θα μεταταχτεί, ανάλογα με τα προσόντα του, σε άλλες υπηρεσίες.

Παράλληλα, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία εκτινάσσεται καθημερινά και τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν ανήμπορα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που δημιουργούν οι νέοι φόροι και τα χαράτσια, ενώ τα εκκαθαριστικά της εφορείας δημιούργησαν έμφραγμα στην πλειονότητα των Ελλήνων.

Απ’ την άλλη η Υγεία δείχνει να μην μπορεί να βγει απ’ την Εντατική, με τα δημόσια νοσοκομεία να υπολειτουργούν και ο ΕΟΠΥΥ να φαντάζει, πλέον, μια γραφική καρικατούρα.

Τέλος, η παιδεία, το έτερο κοινωνικό αγαθό τελεί υπό πλήρη υποβάθμιση με κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, ελάχιστους διορισμούς και μηδαμινές επιχορηγήσεις για τις σχολικές επιτροπές.

Έτσι, μετά τη θερινή ραστώνη, η ΑΔΕΔΥ ξεκινά το χορό των κινητοποιήσεων, με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να αποτελεί την αφετηρία της νέας μεγάλης προσπάθειας για να προστατευθούν κοινωνικά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, και να ανατραπούν πολιτικές που επιβάλλονται από την Τρόικα, και που υιοθετούνται από την Κυβέρνηση χωρίς καμία αντίρρηση, με εκβιαστικά και βάρβαρα μέτρα για τη χώρα και το λαό. Στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη ΔΕΘ, προγραμματίζεται μεγάλου όγκου συλλαλητήριο στη Συμπρωτεύουσα.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας εκπ/σης έχουν προκηρύξει απεργία την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα αγιασμού για τα σχολεία.

Και σίγουρα έπονται κι άλλοι…

Νίκος Δερεδάκης
Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου
deredakis.blogspot.com