ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Θολά» μηνύματα από Γερμανία για το Brexit

μέρκελ - κάμερον

Αμήχανη παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελίξεις στη Βρετανία μετά την απόφαση των ψηφοφόρων για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Παρά τα σκληρά λόγια από τους θεσμούς, στο Βερολίνο επικρατεί διγλωσσία αναδεικνύοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στους κόλπους της Ένωσης και της ίδιας της Γερμανίας.

Μπορεί η καγκελάριος Μέρκελ να εμφανίζεται καθησυχαστική και να δηλώνει πως «το κλίμα δεν χρειάζεται να είναι δυσάρεστο» και να δίνει… συγκατάθεση για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ εμφανίζεται κάθετος, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για το Brexit.

«Ξανασκεφτείτε το…»

Ο προσωπάρχης της καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε πως το Λονδίνο θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να σκεφτεί ξανά τις συνέπειες μιας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND.

Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι «ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες», δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, «αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο».

Εκτιμά πως η Μ. Βρετανία θα καταθέσει γρήγορα την αίτηση εξόδου από την ΕΕ, σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της άσκησης μεγαλύτερης πίεσης προς τη χώρα.

Πάντως, ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ απορρίπτει τη συζήτησε για περισσότερες μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ. Αμφιβάλλει για το αν είναι φρόνιμο να ξεκινήσει τώρα μια συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Για κάτι τέτοιο απαιτούνται αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών κι αυτό μπορεί να γίνει με ομοφωνία. Μια τέτοιου είδους συναίνεση δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή μεταξύ των κρατών μελών. Ο Αλτμάιερ τάχθηκε υπέρ της εντατικότερης ενασχόλησης με επίκαιρες προκλήσεις όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ή και της ουκρανικής κρίσης.

«Δεν χρειάζεται να είναι δυσάρεστο το κλίμα»

Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος θέλησε να εμφανιστεί ψύχραιμη δηλώνοντας ότι το κλίμα δεν χρειάζεται να είναι δυσάρεστο, αλλά εποικοδομητικό.

Για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είπε ότι «δεν θα κρατήσουν για πάντα» αλλά αυτό εξαρτάται από τη Βρετανία.

Σκληρές δηλώσεις Σταϊνμάγερ

Στον αντίποδα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ζήτησε να ξεξινήσει η διαδικασία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για «εντατικές ευρωπαϊκές συζητήσεις».

Στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο) ο Στάινμαγερ έκανε λόγο για μεγάλο σοκ τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ακόμα έτοιμες όλες τις απαντήσεις».

Αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση, την υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων στη νότια Ευρώπη και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, τονίζοντας -εκ των υστέρων και παραμονές των ισπανικών εκλογών- ότι αυτά είναι τα πλέον σημαντικά ζητήματα για τα οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν απαντήσεις.

Αν και τα ζητήματα αυτά είναι πιεστικά, είπε, προέτρεψε να μην αναζητούν λύσεις με βιασύνη. «Είναι σαφές ότι σε εποχές σαν κι αυτές δεν θα πρέπει κάποιος ούτε να γίνει υστερικός ούτε να παραλύσει», είπε.