Πάμε μία βόλτα σε ένα παράξενο data-center, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο κλιματιζόμενος χώρος, μοιάζει με αποθήκη πώλησης ηλεκτρονικών. Περισσότερα από 500 κοινά PCs είναι παρατεταγμένα στα ράφια, σε σειρά. Το ύψος κάθε ραφιέρας, έχει 5 επίπεδα, άρα και 5 PC. Τα PC αυτά, όμως, έχουν κάτι ιδιαίτερο.
Μία μικρή ομάδα ερευνητών για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, έχουν ενώσει με χρωματιστά καλώδια Ethernet αυτούς τους υπολογιστές μεταξύ τους για να κάνουν μία φανταστική προσομοίωση. Την προσομοίωση μίας πόλης με όλες τις Android συσκευές που μπορεί να λειτουργούν στην περιφέρειά της. Το software που έχουν κατασκευάσει γι αυτή την προσομοίωση, ονομάζεται MegaDroid.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν κατορθώσει να μιμηθούν ένα δίκτυο 300.000 Android συσκευών σε βασικές λειτουργίες. Την αποστολή μηνυμάτων, δεδομένων, ακόμα και την συμπεριφορά των αισθητήρων ή της λήψης σήματος των συσκευών. Στην είσοδο του κτιρίου που έχουν εγκαταστήσει το data center, υπάρχει μία τεράστια οθόνη που δείχνει τον χάρτη της «πόλης» που έχουν φτιάξει και 300 χιλιάδες φιγούρες του Charlie Sheen που μετακινούνται σε διάφορες τοποθεσίες. (θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και φιγούρες του Chuck Norris).
Γιατί, όμως, όλο αυτό το set up; Η απάντηση είναι απλή. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την συμπεριφορά ενός σταθερού δικτύου υπολογιστών. Ξέρουμε πώς συνδέονται μεταξύ τους, τι συμπεριφορές έχουν και επίσης, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πώς να το παραβιάσουμε και πώς να το προστατέψουμε. Οι ερευνητές του MegaDroid επισημαίνουν ότι, δεν ισχύει το ίδιο με τα ασύρματα δίκτυα. Προς το παρόν είναι «άγνωστα τοπία» για τους περισσότερους.
Κι αν αναλογιστούμε ότι περνώντας τα χρόνια, όλο και περισσότερο οι υπολογιστές μας θα είναι φορητοί, οι εταιρείες ασφαλείας θα πρέπει να μπορούν να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό σε μαζική κλίμακα, ή πώς θα αντιμετωπίζονται οι «βλάβες» του δικτύου σε μία περίπτωση φυσικής καταστροφής, ή άλλης βλάβης. Τα ενσύρματα δίκτυα, ένας κοινός κίνδυνος που διατρέχουν είναι να βγει από την πρίζα κάποιο καλώδιο. Στα ασύρματα δίκτυα είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό.
Μία άλλη δυνατότητα που εξετάζουν οι δημιουργοί του MegaDroid, πέρα από την μελέτη των αντοχών του ασύρματου δικτύου, είναι εκείνη της μαζικής διανομής εφαρμογών. Θα ήταν χρήσιμο, παραδείγματος χάριν, να μπορούν οι διασώστες που εργάζονται στο επίκεντρο ενός σεισμού, να μπορούν να κατεβάσουν αυτόματα στα smartphones τους μία εφαρμογή σεισμογράφου για να καταγράφουν τους μετασεισμούς.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OE6jaNw9sus[/youtube]
Προς το παρόν, οι δημιουργοί του MegaDroid έχουν «χτίσει» στην προσομοίωση αυτή στο Android, καθώς είναι open source. Ελπίζουν, όμως, να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν κάτι ανάλογο και με το iOS της Apple, πράγμα που θα τους επιτρέψει να φτιάξουν ένα πιο ρεαλιστικό μοντέλο του ασύρματου κόσμου.