Με την έναρξη της θερινής περιόδου και τη συνακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι επίσης αυξημένος.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της συλλογικής αλλά και ατομικής ευθύνης που ο καθένας μας έχει να προστατεύσει τον εαυτό του ,την οικογένεια του , την ιδιοκτησία του και το περιβάλλον, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας , Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Λελεδάκης, παρακαλεί τους συμπολίτες που διαμένουν στην πόλη αλλά και τους Οικισμούς, να συνδράμουν το έργο της πυροπροστασίας, τηρώντας τους παρακάτω κανόνες:
- Απαγορεύεται να καίμε σκουπίδια ξερά χόρτα και κλαδιά και οποιαδήποτε άλλη χρήση φωτιάς κατά τους θερινούς μήνες.
- Δεν ανάβουμε υπαίθριες φωτιές δεν μεταφέρουμε ψησταριές στα δάση η σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από χρήση τροχού, οξυγονοκολλήσεις ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες.
- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους.
- Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
- Δημιουργούμε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας καθαρίζοντας τα ξερά χόρτα, τα ξερά φύλλα, κλαδιά κ.λ.π. από τους κήπους μας και από τον περιβάλλοντα χώρο του .
- Κλαδεύουμε τα δένδρα ώστε να μην ακουμπούν στο σπίτι δημιουργώντας μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον (5) μέτρων.
- Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές η πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους.
- Προφυλάσσουμε εξωτερικά τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
- Καλύπτουμε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό μη εύφλεκτο σύρμα για να μην μπορούν να διεισδύσουν σπίθες στο κτίσμα.
- Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα υλικά στο σπίτι.
- Αποφεύγουμε την τοποθέτηση ακαλύπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι.
- Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς χώρους.
- Προμηθευόμαστε πυροσβεστήρες και μεριμνούμε για την συντήρηση τους.
- Σε κάθε περίπτωση που αντιληφθούμε καπνό ή φωτιά, καλούμε το (199) για την Πυροσβεστική είτε το (112) που είναι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης.
Ειδικότερα για την αποψίλωση και το κλάδεμα ιδιωτικών οικοπέδων, όπως άλλωστε επισημάνθηκε σε πρόσφατη, σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Αστικού Περιβάλλοντος Δ.Ρ, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης, ισχύουν τα εξής :
«Οι κύριοι, νομείς ή κάτοχοι οικοπέδων, ιδιωτικών ακάλυπτων χώρων, μη κατοικημένων, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κτισμάτων κ.τ.λ. που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ή εντός οριοθετημένων ή μη οικισμών και σε ακτίνα 100,00 μ. από τα όριά τους είναι υποχρεωμένοι με ευθύνη και δαπάνη τους::
- Να φροντίζουν για την καθαριότητα, την αποψίλωση και απεντόμωση των χώρων αυτών, ακόμη και εάν τα απόβλητα προέρχονται από τρίτους, ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς και η αισθητική υποβάθμιση του τοπίου
- Να περιφράξουν τους χώρους αυτούς ώστε να αποτρέψουν τη μετατροπή τους σε χώρο παράνομης απόρριψης κάθε είδους στερεών αποβλήτων. Ειδικότερα για χώρους με κλίση προς την πλευρά δρόμου οφείλουν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε τα νερά της βροχής να μην παρασέρνουν πέτρες και χώματα προς το πεζοδρόμιο ή το οδόστρωμα.
- Να φροντίζουν το κλάδεμα και την απομάκρυνση των κλαδοκάθαρων σε περίπτωση που εμποδίζεται η ορατότητα και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.
Η Δ/νση Καθαριότητας με έγγραφη όχληση προς τον κύριο, νομέα ή κάτοχο του ακινήτου απαιτεί συμμόρφωση με τα παραπάνω εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
Μη συμμόρφωση στη διάταξη αυτή, επισύρει πρόστιμο 300 €»
Ελπίζουμε στη συνεργασία των πολιτών και την ουσιαστική τους συμβολή στην κοινή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, της ανθρώπινη ζωής και περιουσίας.