ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά – Από το μηδέν οι διαδικασίες

Από μηδενική βάση φαίνεται πως ξεκινάει η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ύστερα από την πολύμηνη δικαστική διαμάχη των τηλεοπτικών σταθμών και του Δημοσίου γύρω από τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

τηλεοπτικές άδειες

Μετά από πέντε διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε χθες αργά το βράδυ την απόφασή της, κρίνοντας κατά πλειοψηφία, το νόμο αντισυνταγματικό.

Παρά τα σενάρια που διέρρεαν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, με επικρατέστερο εκείνο που “έδειχνε” ότι θα δοθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας από το ΣτΕ προκειμένου να συσταθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για να θεραπεύσει τυχόν νομοθετικά πλημμελήματα, τελικά το ανώτατο δικαστήριο προχώρησε σε μία ξεκάθαρη κρίση.

Επί πέντε και πλέον ώρες χθες το απόγευμα, οι συνολικά 25 σύμβουλοι της Επικρατείας, καταθέτοντας τα επιχειρήματά τους γύρω από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, κατέληξαν με ψηφοφορία στην ακύρωση του νόμου.

Τη θέση αυτή ενστερνίστηκαν 14 δικαστές, ενώ αντίθετη άποψη είχαν οι υπόλοιποι 11, οι οποίοι υποστήριξαν τη συνταγματικότητα του νόμου, όπως είχε κάνει και σε προηγούμενες διασκέψεις ο εισηγητής της υπόθεσης, Γιώργος Παπαγεωργίου. Ετσι, δόθηκε ένα τέλος στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που όρισε η κυβέρνηση γύρω από τις τηλεοπτικές άδεις, δίχως ενδιάμεσες λύσεις ή δυνατότητα “ελιγμού” με αφετηρία το νομοθέτημα Παππά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι λίγη ώρα μετά την είδηση γύρω από την αντισυνταγματικότητα του νόμου, ανώτερες πηγές έκαναν λόγο για “καθαρές λύσεις, χωρίς αστερίσκους”, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το “στίγμα” της Δικαιοσύνης γύρω από την υπόθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στη χθεσινή και τελευταία διάσκεψη της Ολομέλειας, όπως και σε άλλες των προηγούμενων εβδομάδων, δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι ανάμεσα στους συμβούλους, προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το σημείο στο οποίο εμβάθυναν ιδιαίτερα κατά τις τοποθετήσεις τους οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ήταν οι διατάξεις τους Συντάγματος γύρω από τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, καθώς και η μεταβίβαση αυτών στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, έτσι ώστε να λάβει σάρκα και οστά ο περιβόητος διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Με τον τρόπο αυτό “έκλεισε” ακόμα μία υπόθεση που απασχόλησε το ΣτΕ, την οποία σηματοδότησαν οι συνεχείς εντάσεις και αναταράξεις, αρχικά με τη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης της Ολομέλειας, λόγω του κλίματος “που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί”, όπως ανέφερε ανακοίνωση του προεδρείου του ΣτΕ.

Ακολούθησαν οι παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων, Σακελλαροπούλου και Ράμμου, από την Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ για τη θέση της τελευταίας σχετικά με τη ματαίωση της ίδιας διάσκεψης, η πειθαρχική έρευνα που διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε βάρος αντιπροέδρου του ΣτΕ μετά από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για το ενδιαφέρον που φαίνεται να έδειξε σε υποψήφια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, αλλά και η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων του ίδιου δικαστικού λειτουργού.

Πλέον το λόγο έχει η κυβέρνηση, η οποία καλείται να ξεκινήσει από την αρχή, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασιλη, να αναφέρεται σε μία νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, να υποστηρίζει ότι η δικαστική απόφαση “είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, είναι όμως και άδικη”.