ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Μαμαγκάκη: Συνάντηση του Δήμου Ρεθύμνου με το Πειραματικό Λύκειο

Νίκος ΜαμαγκάκηςΟ Δήμος Ρεθύμνου μέσα από τον Τομέα Πολιτισμού του και το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης ως σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα παρουσίασαν το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στο Σπίτι του Πολιτισμού την έντυπη έκδοση «Νίκος Μαμαγκάκης, Τιμή στον Ρεθύμνιο δημιουργό» αποτίοντας φόρο τιμής στον Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη.

Η παρουσίαση της έντυπης έκδοσης-αφιερώματος στην προσωπικότητα και το έργο του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη άνοιξε την αυλαία των δημόσιων εκδηλώσεων που έχει αναγγείλει ο Δήμος και εντάσσονται στο πλαίσιο «Έτος 2015 αφιερωμένο στον Νίκο Μαμαγκάκη, Ρεθεμνιώτη Μουσικοσυνθέτη».

Η σημειολογική επιλογή της 9ης Μαΐου, Ημέρας της Ευρώπης, για την παρουσίαση της έκδοσης υπογραμμίζει και διευρύνει τη διάσταση της οικουμενικότητας και των πανανθρώπινων αξιών που εκφράζονται μέσα από τη σύζευξη στοιχείων ελληνικής παράδοσης και δυτικής μουσικής στο έργο του.

Στον χαιρετισμό που απηύθυναν τόσο ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κος Γιώργης Μαρινάκης όσο και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κα Πέπη Μπιρλιράκη τονίστηκε ως προτεραιότητα της δημοτικής αρχής όχι μόνο η απόδοση τιμής αλλά και η αξιοποίηση και διάχυση του έργου του παγκοσμίας φήμης Ρεθεμνιώτη δημιουργού με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων στις εκδηλώσεις που θα αναφέρονται στο έργο του. Και η ανακήρυξη του 2015 ως ‘’Έτους αφιερωμένου στον Νίκο Μαμαγκάκη’’ εκτός από την απόδοση της οφειλόμενης τιμής αποσκοπεί ακριβώς στην πραγματοποίηση μιας σειράς δράσεων-εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί ο Ρεθεμνιώτης συνθέτης ως άνθρωπος – ενεργός πολίτης και η σημασία του έργου του ως δημιουργού. Η κα Μπιρλιράκη, μάλιστα, ως Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου που έχει την ευθύνη  στον τομέα του πολιτισμού, αναφέρθηκε με την αφορμή της εκδήλωσης στις δράσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί από τον Δήμο για τον εορτασμό του ‘’Έτους Μαμαγκάκη:’’ την αφιέρωση του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, που θα πραγματοποιηθεί 10 έως 21 Σεπτεμβρίου 2015, στη μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη, την οργάνωση από την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου των μαθητικών δράσεων που αποβλέπουν στη γνωριμία των μαθητών με το έργο του Νίκου Μαμαγκάκη, τη συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου για την παρουσίαση Μουσικού-θεατρικού αναλογίου και τη διοργάνωση ημερίδας-φεστιβάλ Δημιουργικής Γραφής.

Για άλλη μια φορά κάλεσε εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνου όλους όσοι έχουν να καταθέσουν μνήμες, αρχεία, προτάσεις που θα κοινωνήσουν το έργο του και θα αναδείξουν την επαφή με τον γενέθλιο τόπο του, το Ρέθυμνο, να έρθουν σε επικοινωνία με το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου στην ΚΕΔΗΡ, για να ενταχθούν μαζί με τους υπόλοιπους διοργανωτές σ’ αυτούς που θα υλοποιήσουν το στόχο αυτό.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν στη συνέχεια η τέως Διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου κα Ανθούσα Βασιλάκη και ο κος Βαγγέλης Μαμαγκάκης, διευθυντής ΟΑΚ, εκ μέρους της οικογένειας Μαμαγκάκη. Ο κος Βαγγέλης Μαμαγκάκης, εκτός από τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες για την πρωτοβουλία της έκδοσης του εντύπου και τη διοργάνωση της εκδήλωσης, μας γνώρισε τον συνθέτη παρουσιάζοντας το βιογραφικό του διανθισμένο με μνήμες και βιώματα.

Η κα Ειρήνη Βογιατζή, Φιλόλογος παρουσίασε την πολιτισμική συνιστώσα του εγχειρήματος. Η έντυπη έκδοση αφιερωμένη στον Ρεθύμνιο δημιουργό επιβεβαιώνει την πολιτισμική αντίληψη για την εκπαίδευση η οποία εναρμονισμένη με την ολιστική προσέγγιση της γνώσης παρέχει πρότυπα ταυτότητας και δράσης για τροφοδότηση της νόησης, οικοδόμηση της σκέψης και καλλιέργεια της μάθησης όχι μόνον με την ακαδημαϊκή αλλά τη συναισθηματική και ηθική έννοια, με όρους δηλαδή συλλογικότητας και όχι ατομικισμού. Ο συμβολικός κώδικας που διαμορφώνεται μέσα από τους πολιτισμικούς πόρους προσφέρει τα εργαλεία για τη νοηματοδότηση του κόσμου με την ενίσχυση των εγγενών δυνατοτήτων των μαθητών μέσα από ιδέες και πρακτικές που αναπτύσσονται και μεταβιβάζονται δημιουργώντας ένα πλαίσιο επικοινωνίας. Ένα πλαίσιο στο οποίο η πολιτισμική συνάφεια των νοημάτων διασφαλίζει ότι η αυτοσυνειδησία, η αναγνώριση «του εαυτού» μας για να υπάρξει, έχει ανάγκη από τον «άλλο» δεν αποτελεί «ιδιωτική» υπόθεση. Έτσι, ο σχεδιασμός υποστηρικτικού περιβάλλοντος με σκοπό παραγωγικές μαθησιακές δραστηριότητες που πηγάζουν από το πολιτισμικό περιβάλλον μετατρέπουν την πολιτιστική εμπειρία σε εκπαιδευτική εμπειρία.

Η πρακτική αυτή όταν συναντά την φιλοσοφία της πολιτισμικής πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνου, που αποδεδειγμένα στηρίζεται στην εμπλοκή και ενεργητική συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργική αξιοποίηση όλων των στοιχείων του δυναμικού της τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύει όχι μόνο τις αξίες της συνεργασίας, του εθελοντισμού, της δημιουργικότητας στην υλοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και την πνευματική κληρονομιά του τόπου.

Στην ξεχωριστή δημιουργική παρουσία του Νίκου Μαμαγκάκη στην παγκόσμια μουσική σκηνή αναφέρθηκε η κα Αναστασία Φρυγανάκη, Φιλόλογος. Η ίδια είχε αναλάβει και την παρουσίαση του μουσικοσυνθέτη το 1998 κατά τη βράβευσή του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ροδίνεια», που οργάνωθηκαν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Βρακοφόρων κο Στέλιο Κιαγιαδάκη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας κο Μανώλη Λουτριανάκη στα Φρατζεσκιανά Μετόχια, προς τιμή του Ανδρέα Ροδινού, εξαδέλφου του συνθέτη. Η κα Φρυγανάκη – το έργο της οποίας «Το συναξάρι της Ιωνίας» είχε μελοποιήσει ο συνθέτης και περιλαμβάνεται στον δίσκο ‘’Για τις χαμένες πατρίδες’’ – συνέστησε τον δημιουργό μέσα από μια εκ βάθους εκμυστήρευση με έντονο το βιωματικό της χαρακτήρα από όσα εισέπραξε κατά τις πολύωρες συναντήσεις που είχε με τον Μουσουργό στο εργαστήρι του και μέσα από τα συναισθήματα που της προκάλεσαν τα θεϊκά ακούσματα κατά τη διάρκεια των θεατρικών-μουσικών παραστάσεων και των συναυλιών του.

Η κα Καλλιόπη Κωτσάκη, Φιλόλογος παρουσίασε την εκπαιδευτική συνιστώσα. Η μελοποιημένη Ποίηση ως πολιτισμική πρακτική έχει τη δική της θέση στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και μια ξεχωριστή θέση στο Πρόγραμμα Σπουδών της Λογοτεχνίας καθώς μέσω της διδακτικής προσέγγισή της μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον ποιητικό λόγο και να διαβάσουν ποίηση, για να προσεγγίσουν την ιστορία του τόπου τους, των παραδόσεων και του πολιτισμού του, για να γνωρίσουν διάφορα είδη μουσικής και να αναπτύξουν τα δικά τους πνευματικά ενδιαφέροντα.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης διάβασε τη Μελοποιημένη Ποίηση ως το συνταίριασμα της λέξης και του ήχου. Έδεσε τη μουσική του με τη γλώσσα ως φορέα ηθικών αξιών και αποκάλυψε τη δύναμη και τη μαγεία των λέξεων. Επομένως συμμετέχοντας στη συγκρότηση της πολιτισμικής ταυτότητας των εφήβων αναδεικνύει κάθε ποίημα ως πολιτισμικό κείμενο οριζόμενο από τις συνιστώσες της εντοπιότητας και της οικουμενικότητας και συντείνει στην κατανόηση της φύσης και της θέσης της γλώσσας στον πολιτισμό.
Το εξώφυλλο του εντύπου κοσμεί το εμπνευσμένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη εικαστικό έργο της Χριστίνας Παπαδάκη, μαθήτριας της Γ΄ τάξης του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης κατά το σχολικό έτος 2013-14.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι :

Σύνολο κιθάρας Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου με τις: Μαρία Διγενάκη,  Θοδώρα Καραγκιαούροβα, Αναστασία Καλογερά, Ζαχαρένια Λιάπη, Μαρία Μυλωνά, Αγγελική Παττακού, Ιωάννα Χατζηκωνσταντίνου
“Το τραγούδι του τρελού”
(ποίηση Κ. Βάρναλης, Σκλάβοι Πολιορκημένο, 1974) [διασκευή: Γωγώ Αμοιρίδου, Δημήτρης Ταμπάλης]
“Ζεϊμπέκικο Β΄„ (από τη λαϊκή σουίτα) – Σύνολο Κιθάρας Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου [διασκευή: Γωγώ Αμοιρίδου]
Όμιλος Μουσικής και Θεατρικής Παιδείας Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης
Σκληρό μου αγόρι – [Τρουλινού Ελένη]
Σ’ αγαπώ – [Περδικάκη Δανάη]
Ερωτόκριτος – [Παπαδογιάννη Κατερίνα]

Υπεύθυνη Ομίλου: Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, Φιλόλογος

Οι υπεύθυνοι της έκδοσης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν για άλλη μια φορά θερμά:

-τον γιο του Νίκου Μαμαγκάκη, Μίνω, για την πολύτιμη προσφορά των cd – ηχογραφήσεις του Νίκου Μαμαγκάκη στην Ιδαία – που συνοδεύουν το έντυπο.
– τον κο Βαγγέλη Μαμαγκάκη για το πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό
-όλους όσοι βοήθησαν στη δημιουργία του εντύπου μεταφράζοντας τα κείμενα:
Πόπη Κοτσίφη, Ελένη Χαμογιωργάκη-Μανιατάκη, εκπαιδευτικό, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ξένων Γλωσσών ”Σχεδία”, Γεωργία Βογιατζή, καθηγήτρια Αγγλικών, Λία Καρολίδου, Ειδική παιδαγωγό, Ευαγγελία Σταυριανάκη, πτυχιούχο Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Βασιλική Μ. Χαλκιαδάκη, Δικηγόρο, LL.M., Γιάννη Χαλκιαδάκη, φοιτητή ΕΜΠ
τον κο Στέλιο Καλογεράκη για την εξαιρετική δουλειά στον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκδοσης
-τον κο Περικλή Παπουτσάκη για την επίσης εξαιρετική δουλειά στην εκτύπωση της έκδοσης καθώς και των αφισών τις οποίες προσέφερε.