ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το 16ο Δημοτικό μαθαίνει πως να μεταμορφώνει «ένα εμπόδιο, (σε) μια ευκαιρία»!

Συχνά γονείς κι εκπαιδευτικοί αναρωτιόμαστε τι κάνει τα παιδιά μας ευάλωτα, τι αγχώνει τα παιδιά μας;

Δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο ευάλωτα στις ίδιες δυσκολίες ζωής. Aπλά καθημερινά πράγματα όπως έλλειψη υποστήριξης, αλλαγές, λίγος χρόνος για παιχνίδι, σχολικός εκφοβισμός, απώλεια φίλου – μέλους οικογένειας, υπερβολικές απαιτήσεις από γονείς, φόβος αποτυχίας στα μαθήματα μπορεί ένα παιδί που βιώσει απόρριψη, να είναι ευάλωτο και να βρίσκεται σε επικινδυνότητα για προβληματικές συμπεριφορές και ψυχοπαθολογία.

Στόχος του σχολείου είναι να αναπτύξει δεξιότητες και γνώσεις στους μαθητές προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να «οχυρωθούν» για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στο σχολείο και στη ζωή τους.

Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα Σχολικής Ψυχολογίας του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας που ανήκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και στεγάζεται στο Κέντρο Ερευνών & Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και με την πολύτιμη βοήθεια του σχολικού ψυχολόγου, Επίκουρου Καθηγητή Σχολικής Ψυχολογίας και Υπεύθυνου καθηγητή της Μονάδας Σχολικής Ψυχολογίας, κου Αναστάσιο Ματσόπουλο αλλά και της συζύγου του, κας Γκαβογιαννάκη Μαρίζας, σχολικής ψυχολόγου, ερευνητικού εταίρου του Πανεπιστημίου Κρήτης, υλοποιεί για το σχολικό έτος 2018-19 το Προληπτικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Ανθεκτικότητας (RESCUR)-Resilience Curriculum «Ένα Εμπόδιο, μια Ευκαιρία». Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα στο τομέα της Ψυχικής Ανθεκτικότητας και έχει δημιουργηθεί από τη σύμπραξη έξι ευρωπαϊκών πανεπηστημίων, στα οποία το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με φορέα υλοποίησης τη Μονάδα Σχολικής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης συμμετείχε από το Νοέμβριο του2012 και μέχρι το 2015.

Τι είναι όμως η Ψυχική ανθεκτικότητα;

Η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι κυρίως μια διαδικασία που εξηγεί πώς τα παιδιά και οι ενήλικες, παρά τα τραυματικά γεγονότα, τις αντιξοότητες και τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουν, μπορούν να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται θετικά. Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες και οι διαδικασίες που διαφοροποιούν μερικά παιδιά ώστε να είναι “ψυχικά ανθεκτικά” ενώ κάποια άλλα να υποκύπτουν στις δυσκολίες και να ρέπουν προς ψυχοπαθολογική συμπεριφορά; Η Ψυχική Ανθεκτικότητα αποτελεί μια νέα περιοχή μελέτης και έρευνας ψυχολόγων, παιδαγωγών, ερευνητών και ανθρώπων που χαράζουν εκπαιδευτική πολιτική. Στόχος όλων είναι να κατανοηθούν οι ατραποί της θετικής προσαρμογής των παιδιών που βιώνουν αντίξοες και στρεσογόνες συνθήκες.

Οι εκπαιδευτικοί του συλλόγου Διδασκόντων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου επιμορφώθηκαν για 25 ώρες από τους εξαίρετους επιστήμονες, τον κ. Ματσόπουλο και την κα Γκαβογιαννάκη, όπου με ενθουσιασμό αλλά και με ιδιαίτερο ζήλο εργάστηκαν και μοιράστηκαν τις πολύτιμες γνώσεις τους, σε τρεις διαφορετικές φάσεις, με στοχευμένη και επιστημονική προσέγγιση και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, αφού είναι ένα πρόγραμμα που ενέχει πολλούς και διαφορετικούς μηχανισμούς και παράγοντες.

Σχετικά με την υλοποίηση κι εφαρμογή του προγράμματος ενημερωθήκαν και οι γονείς του σχολείου σε ειδική εκδήλωση τον Νοέμβριο 2018 στο συνεδριακό χώρο του Ξενία και οι συντονιστές του προγράμματος έκαναν ένα κάλεσμα στους γονείς να συμμμετάσχουν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος καθώς το RESCUR: Ένα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία!» σκόπιμα και συστηματικά εντάσσει τους γονείς στο πρόγραμμα.

Τα παιδιά πάντα σύμφωνα με τη διδακτική μεθοδολογία του προγράμματος θα πρέπει να υλοποιούν δραστηριότητες του προγράμματος που δίνονται από τους δασκάλους στα παιδιά για να ολοκληρωθούν στο σπίτι με τους γονείς τους. Επίσης οι συντονιστές του προγράμματος τόνισαν την σημαντικότητα της ενίσχυσης της επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά τους αλλά το σημαντικό ρόλο των ίδιων των γονέων στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος θα γίνουν συναντήσεις εποπτείας για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα στο 16ο Δημοτικό και στο τέλος του σχολικού έτους , θα γίνει αξιολόγηση της υλοποίησης του προληπτικού προγράμματος «RESCUR: Ένα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία!» για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος για τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τους ευχαριστεί θερμά για τη μεγάλη προθυμία τους να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις εμπειρίες και την επιστημονική τους γνώση στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Ευχαριστούμε επίσης το ζαχαροπλαστείο –Αρτοποιείο Νίκου Αποστολάκη (Ηγ. Γαβριήλ) για την προσφορά τους στην εκδήλωση για την ενημέρωση των γονέων.