ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Το Δημόσιο «σαμποτάρει» την προώθηση του ελαιόλαδου στο εξωτερικό

Ελαιόλαδο

Σε μια εποχή που η εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα ζητούμενο, μια γυναίκα προσπαθεί μάταια επί μήνες να πείσει τα αρμόδια υπουργεία να συμμετάσχουν στο πρώτο φεστιβάλ ελαιολάδου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, εκδήλωση στην οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν διεθνώς τα ελληνικά προϊόντα.

Η Εύα Ευαγγελάκου είναι η γυναίκα πίσω από τον «Θεόφραστο», μια βρετανική ΜΚΟ που στόχο έχει να προωθήσει στην Αγγλία λάδι από τη Λέσβο και με τα έσοδα να χρηματοδοτήσει επισκέψεις σχολείων από υποβαθμισμένες περιοχές του Λονδίνου στο νησί – στην ουσία να στήσει μια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο πατρίδων της.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα φυτευθούν ελαιώνες σε τρία μεγάλα πάρκα του κεντρικού Λονδίνου (Kennington Park, Vauxhall Pleasure Gardens, Old Paradise Gardens) καθώς και κατά μήκος του Τάμεση (Vauxhall One Greening), ενώ τον Ιούλιο του 2014 θα πραγματοποιηθεί στην πόλη το πρώτο φεστιβάλ ελαιόδεντρου. Ενώ όμως η βρετανική πλευρά έδειξε από την πρώτη στιγμή ενθουσιασμό με το πρότζεκτ, στην Ελλάδα επικρατεί η γνωστή διστακτικότητα.

«Το καλοκαίρι πήγα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ζητήσω να χρηματοδοτηθεί μέρος των εκδηλώσεων (σ.σ.: ο «Θεόφραστος» δεν λαμβάνει καμία επιδότηση). Τους εξήγησα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία θα φυτευθούν ελαιώνες στο Λονδίνο και θα πραγματοποιηθεί μεγάλο φεστιβάλ που θα μπορούσε να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το ελληνικό λάδι. Το προφορικό “ναι” που έλαβα δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε πράξη. Ο ένας με περνάει στον άλλο, κανένας δεν είναι ο “υπεύθυνος”, δεν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει η κ. Ευαγγελάκου. Οπως επισημαίνει, η Ελλάδα έχει λάβει κονδύλια για την προώθηση των εγχώριων προϊόντων στο εξωτερικό. «Δεν ζητάω λεφτά από κάποιον που δεν έχει, αλλά από κάποιον που έχει ειδικό κεφάλαιο γι’ αυτόν τον σκοπό. Πού πηγαίνουν άραγε αυτά τα χρήματα;»

Καθώς ο προγραμματισμός «τρέχει» για το φεστιβάλ, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει απ’ έξω. Αντίθετα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, επίσης ελαιοπαραγωγές χώρες, διαγκωνίζονται για μια θέση σε αυτό. «Οργανισμοί από τις δύο χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου την εκδήλωση, με στόχο να προβάλουν τα προϊόντα τους. Εάν η χώρα μας κάνει πίσω, θα είναι αυτές που θα παρουσιάσουν την παραγωγή τους στο κοινό του Λονδίνου».

Σε ό,τι αφορά το κυρίως πρότζεκτ του «Θεόφραστου», τα ταξίδια των μικρών μαθητών, όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριo. Η οργάνωση London Community Foundation έχει ήδη καταθέσει αίτηση για λογαριασμό του «Θεόφραστου» στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης του ξενώνα της Μονής Λειμώνος της Λέσβου που έχει παραχωρηθεί για τη διαμονή των παιδιών.

kathimerini.gr