Πρόκειται για το πρόγραμμα «Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και την χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα» που χρηματοδοτείται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης και υλοποιείται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου(https://socialre-sworklab.hmu.gr) με Επιστημονική Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Νικολέτα Ράτσικα του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για μια πολυσχιδή επιστημονική δράση, διάρκειας 18 μηνών, που στόχο έχει να παρέμβει προληπτικά και να ανοίξει ένα διάλογο προβληματισμού με τους νέους της Κρήτης σχετικά με ζητήματα επικίνδυνων συμπεριφορών και πως αυτές μπορούν να υπονομεύσουν τη σωματική – ψυχική – πνευματική υγεία, την ασφάλεια, τις οικογενειακές και τις κοινωνικές σχέσεις ακόμα και το ίδιο μέλλον των ατόμων που αφορούν. Το πρόγραμμα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αναφέρεται σε μαθητές Α’ και Β’ τάξης Λυκείου.
Η παρέμβαση έχει τρεις (3) δράσεις:
Η 1η δράση απευθύνεται σε μαθητές, στους γονείς τους και στους καθηγητές των σχολείων και αφορά θέματα όπως: ασφαλή οδήγηση και χρήση αλκοόλ, οπλοχρησία, εκφοβισμός συνομηλίκων, σωματική και σεξουαλική υγεία, θέματα φύλου και ισότητας.
Η 2η δράση αφορά στη λειτουργία μιας κινητής ομάδας που θα προσφέρει συμβουλευτική σε νέους και γονείς σχετικά με τα ζητήματα αυτά, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η 3η δράση είναι μια έρευνα πεδίου που απευθύνεται σε νέους 18-25 ετών, προκειμένου να διερευνήσουμε τις δικές τους στάσεις και αντιλήψεις για τα θέματα που εξετάζονται καθώς και το σύστημα αξιών που τις καθορίζει.
Κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις στα Γενικά & Επαγγελματικά Λύκεια των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Ανωγείων ενώ την ερχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν δράσεις στους Δήμους Μυλοποτάμου, Αποκόρωνα και Οροπεδίου. Ενδεικτικό είναι ότι από τα πρώτα βήματα του προγράμματος αναδείχτηκε η ανάγκη δημιουργίας Σχολής Γονέων στον Δήμο Φαιστού για παροχή ατομικών και ομαδικών υπηρεσιών συμβουλευτικής.
Η σελίδα του προγράμματος στο Facebook είναι https://www.facebook.com/profile.php?id=100089385015314)