ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ

“Το γράψανε και στο internet: Στη στάση του Δημοτικού Κήπου ένας φοιτητής πάνω σε ποδήλατο…”

censored

Χρόνια Πολλά και Καλορίζικο το νέο μας Στέκι… Συχνάζουμε εδώ και κλικάρουμε για Ρεθυμνιώτικα πράγματα που συμβαίνουν… Θα τα λέμε λοιπόν από εδώ, με έναν άλλο πιο Ρεθυμνιώτικο τρόπο και ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ!

Το είδαμε στο Ρέθυμνο, μας πείραξε, πιάσαμε για αυτό στο σπίτι ή στη δουλειά την κουβέντα… Θα το γράφουμε εδώ να ακούγεται ρε παιδί μου, ότι μας συμβαίνει εκεί έξω.

Μου το είπαν μια μέρα, “Μεγάλη Πόρτα θα διαβείς”. Λέω η Μεγάλη πόρτα στο Ρέθυμνο θα ‘ναι. Περίοδο Εκ-Πτώσεων Έχουμε!

μεγάλη πόρτα

Τα ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΔΙΑ μιας πόλης και οι Επίτιμοι Δημότες είναι ακόμα ενεργοί συμβολισμοί; Παλιότερα είχε κάποιο ιστορικό, κάτι εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο. Τώρα εξακολουθεί και διατηρεί κάποια αξία, μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα;

Αν σου πω που ότι το άκουσα να το συζητάνε, θα με πεις τρελό. Στη στάση του Δημοτικού Κήπου ένας φοιτητής πάνω σε ποδήλατο που είχε πιάσει την κουβέντα με μια φοιτήτρια που περίμενε το λεωφορείο. Ακριβώς δίπλα μια μητέρα άνεργης κοπέλας που μπήκε και αυτή στην κουβέντα… Έλεγαν λοιπόν ότι δεν έχει ουσία όλη αυτή η ιστορία.

Είναι και λίγο αστείο σαν το τελευταίο που έγραψαν (συζητούσαν οι δυο φοιτητές) στο facebook: “Μαμά τι είναι ανασχηματισμός; Όταν στάζει νερά το ταβάνι και εμείς αλλάζουμε θέση στα έπιπλα”

Τώρα που είπα νερά… ούτε με το μακαρόνι Nο 12 spaghetini, δεν πρόκειται να τα δούμε φέτος. Η εβδομάδα μας βουλοπλέει με Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές. Μου το ‘χαν πει εμένα κάτι παππούδες από τα χωριά πως φέτος βροχή να μην περιμένουμε πριν το Δεκέμβρη! Πάντως τώρα τα τουριστικά έκλεισαν όλα και την θέση τους πήραν τα εμπορικά καταστήματα που ζωή παίρνουν μόνο… από τις εκπτώσεις; Μπα, από τους φοιτητές. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί, διαφορετικά θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ.

45 και σήμερα για τα Χριστούγεννα και η πόλη τι θυμίζει; Σε ρωτάω; Μην μου κάνεις εμένα την πάπια, τον Κινέζο και τον ψόφιο κοριό… Έι ψιτ, κύριος… Ώχου μωρέ αδερφάκι μου τι θες να θυμίζει; 45 και σήμερα; Τους μάγους τους ταπεινούς με τους χιτώνες που δώρα για τους άλλους έχουν… Για την πάρτη τους …πάλι φράγκο δεν μένει.

Γιατί, σάμπως δεν υπάρχουν πόλεις με ιστορία, προοπτική και δυναμική; Ή δεν υπάρχουν και οι πόλεις με “μπαλώματα”, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μαντάρουν το τρύπιο ρούχο τους για να βγάλουν το χειμώνα. Τα υπόλοιπα είναι και λίγο προαιρετικά ρε παιδί μου… Σαν στο σχολείο… Ορθογραφία και μαθηματικά είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, δεν θα μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα με την ζωή σου δίχως αυτά.

Τώρα τα αγγλικά είναι και λίγο προαιρετικά ρε παιδί μου. Χρειάζονται και αυτά, αλλά σε δεύτερο χρόνο!

Καλή σας μέρα και Δείτε Και από εδώ Κάτι Περισσότερο Θα βγει…

Παντελής Σπυριδάκης