ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής γυναικών Δήμου Ρεθύμνου αλλάζει διεύθυνση και διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του

Σε νέο, ανακαινισμένο, φιλόξενο και λειτουργικό χώρο μεταφέρεται η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνης. Από την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, το Κέντρο, παρέχει τις υπηρεσίες του σε ισόγειο κτίριο της οδού Δημακοπούλου 18.

Με αφορμή την μεταστέγαση του Κέντρου, έχει αξία μια σύντομη αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και στην εν γένει κοινωνική του παρέμβαση που εδράζεται στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των έμφυλων διακρίσεων καθώς και την προαγωγή της ισότητας των φύλων.

Όπως γνωρίζουμε, ο Δήμος Ρεθύμνης, επενδύοντας στην πρόληψη και αναγνωρίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, το οποίο στις μέρες μας , δυστυχώς, έχει λάβει θλιβερές διαστάσεις, ενέταξε από τον Ιούλιο του 2013, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στις Κοινωνικές του Υπηρεσίες.

Στελεχωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Νομικό) το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Ρεθύμνου, παρέχει σημαντικές υπηρεσίες:

  1. Σε γυναίκες που υφίστανται κάθε μορφής βία: σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία, σεξουαλική βία ή παρενόχληση, οικονομική βία, σε γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) και
  2. Σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (γυναίκες άνεργες, ΑμεΑ, μετανάστριες κ.ά)

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι εξατομικευμένες, παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.

Στις γυναίκες που απευθύνονται στο Κέντρο παρέχεται ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των Φύλων, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική καθώς και υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας, όποτε αυτό απαιτείται, σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2013 που ξεκίνησε η λειτουργία του, το Κέντρο Συμβουλευτικής ανέλαβε πλήθος πρωτοβουλιών και υλοποίησε ποικίλες δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της έμφυλης βίας, εγκαθιδρύοντας ένα πολύπλευρο δίκτυο συνεργασιών με θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού, δικαστικές και αστυνομικές αρχές, επιστημονικούς συλλόγους, εκπαιδευτικές δομές, επιτροπές ισότητας καλλιτεχνικά και αθλητικά σωματεία, οργανωμένες συλλογικότητες, Μη Κυβερνητικές οργανώσεις και εξειδικευμένους σε θέματα έμφυλης βίας ιδιώτες κ.α.

Η κλιμάκωση, η συχνότητα και η σφοδρότητα εκδηλώσεων βίας κατά των γυναικών που παρατηρείται στη χώρα μας τα τελευταία 2 χρόνια, επιβεβαιώνουν το βάθος και την έκταση αυτών των παθογενειών, καθιστώντας τη λήψη προληπτικών αλλά και θεραπευτικών μέτρων επιτακτική.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, η Κοινωνική του Υπηρεσία και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δρ Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, καλούν τις γυναίκες του Ρεθύμνου που έχουν υποστεί ή υπόκεινται βία καθώς και όλες τις γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Συμβουλευτικής, ωφελώντας πρωτίστως τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που υποφέρουν μαζί τους, συνδράμοντας συνάμα στον κοινό, συλλογικό, αδιάκοπο αγώνα να σπάσουμε τα φράγματα της σιωπής και της συνενοχής και να προασπίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών σε όλα τα επίπεδα.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρεθύμνης, λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στην οδό Δημακοπούλου 18.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού στο τηλ: 2831056607 ή στο email: isotitavia.reth@gmail.com.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής λειτουργεί με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο πλαίσιο των Ε.Π.Κρήτης 2014-2020 «Παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης – συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας».