ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Το Μουσείο Κρύας Βρύσης Αγ. Βασιλείου και η αξιοποίηση του παλιού ψυχιατρείου στη Σούδα συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 6 Σεπτέμβρη, εκ μέρους των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τέθηκαν τα  ακόλουθα θέματα:

 Α. Για την αποκατάσταση του σχολείου και τη δημιουργία Μουσείου στο σχολείο της Κρύας Βρύσης, ως έργο που αποτελεί τιμή στον λαό μας που υπέφερε τα πάνδεινα στην Κατοχή  και χρέος στη λαϊκή πάλη κατά των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων και των ντόπιων συνεργατών τους. 

Ο Νίκος Μανουσάκης αναφέρθηκε στην παραπάνω ανάγκη και υπενθύμισε  ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Βασιλείου,  με παρέμβαση και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αρνήθηκε (με ομόφωνη απόφασή του στις 11-6-2020), τη σχετική χρηματοδότηση  από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον». Κι αυτό για να αποφευχθεί η αλλοίωση της πραγματικής ιστορικής μνήμης, αφού το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», λειτουργεί υπονομευτικά στον αγώνα του λαού μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και επιπλέον λειτουργεί ως ένας από τους μοχλούς αναθεώρησης της Ιστορίας. Επιπλέον, υπενθύμισε τη δέσμευση της περιφερειακής αρχής για χρηματοδότηση σχετικά με την αποκατάσταση του σχολείου της Κρύας  Βρύσης και τη μετατροπή του σε Μουσείο. 

Στα παραπάνω,  η απάντηση που δόθηκε από την περιφερειακή αρχή είναι ότι το Μουσείο της Κρύας Βρύσης δεν αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Δ. Αγίου Βασιλείου και κατά συνέπεια δε μπορεί να συνδράμει η περιφέρεια. Απάντηση στην κατάσταση αυτή και στο γνωστό «μπαλάκι» ευθυνών  χρειάζεται να δώσουν οι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Αγίου Βασιλείου και μέσα από τους φορείς τους να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Β. Το θέμα του παλιού ψυχιατρείου στη Σούδα και της απόδοσής του για τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Χανίων έβαλε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αλέκος Μαρινάκης.   Τόνισε ότι το παλιό ψυχιατρείο έχει εγκαταλειφθεί, χωρίς συντήρηση και φύλαξη, ότι έχει αφεθεί να ρημάζει,  ενώ είναι πάγιο  το αίτημα του λαού της περιοχής των Χανίων για αξιοποίησή του, ώστε να καλυφθούν -με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση-  οι αυξημένες λαϊκές ανάγκες (στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών,  ανάγκες για σχολεία, πολιτιστικές υποδομές,  άλλες κοινωνικές ανάγκες, κτλ).

Επεσήμανε την ευθύνη των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης για την κατάσταση αυτή και για την εκχώρησή του αρχικά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και στη συνέχεια στο Υπερταμείο,  σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις που ψήφισαν τα αστικά κόμματα  (συμφωνία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ το σύνολο της δημόσιας περιουσίας να αξιοποιείται για να πληρωθούν οι δανειστές και για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων).  Υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή στεγάζονται στον χώρο του ψυχιατρείου δημόσιες υπηρεσίες που κινδυνεύουν με έξωση, αν κι αυτό το κτίριο θυσιαστεί για τα επιχειρηματικά κέρδη και υπογράμμισε ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να απαιτήσει να μην επιτραπεί καμία «αξιοποίηση» του  παλιού ψυχιατρείου υπέρ επιχειρηματικών ομίλων, να μην επιτραπεί το ξεπούλημά του  σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»,  το περιφερειακό συμβούλιο, τελικά,  αποφάσισε κατά πλειοψηφία θετικά για την έκδοση ψηφίσματος για το παλιό ψυχιατρείο της Σούδας,  σύμφωνα με το πάγιο  το αίτημα του λαού της περιοχής των Χανίων και παρά το γεγονός ότι ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων (που εν τέλει ψήφισε) προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία και τον επίκαιρο χαρακτήρα του θέματος.

 Η  «Λαϊκή Συσπείρωση» δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει  να διεκδικεί μαζί με τον λαό της Κρήτης για τις λαϊκές ανάγκες, θα συνεχίσει  να είναι το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – περιφερειακών και δημοτικών αρχών, στη βολική συμφωνία – ομοφωνία των άλλων παρατάξεων μεταξύ τους και με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις.