ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

Το Newsweek σταματά την έντυπη έκδοση και γίνεται ψηφιακό. Τίτλοι τέλους για τα περιοδικά;

Ας ξεφύγουμε λίγο από τον πανικό της επόμενης δόσης στην Ελλάδα και ας δούμε την ευρύτερη εικόνα. Παγκοσμίως, συντελούνται τεράστιες αλλαγές στα πράγματα, έτσι όπως τα γνωρίζαμε. Οι πόροι μειώνονται ολοένα και περισσότερο, οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο «αγκαλιάζουν» την ψηφιακή ζωή και η παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει σε ένα σημείο που συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αλλάξει πλεύση.

Ο κόσμος αλλάζει και μία από τις συμβολικές εκδόσεις είναι αυτή του περιοδικού Newsweek που, την 31η Δεκεμβρίου 2012 θα τυπώσει την τελευταία του έντυπη έκδοση και μετέπειτα θα κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή. Αυτό αποτελεί και μία τεράστιας σημασία απόφαση για μία ιστορική έκδοση περιοδικού που κυκλοφορεί στα Αμερικανικά (και μετέπειτα στα παγκόσμια) newsstands, από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του το 1933.

Τι σημαίνει αυτό για τα περιοδικά; Μιλάμε για τέλος εποχής; Φυσικά και ναι. Από τη στιγμή που πλατφόρμες όπως το iOS, το Android, αλλά και με το e-reading να γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλή, ο ψηφιακός κόσμος ήρθε να πει στον Γουτεμβέργιο ότι είναι λίγο… παρωχημένος. Σκεφτείτε τις δυνατότητες και την οικονομία. Τα γραφικά αναδεικνύονται σε μία οθόνη, το κείμενο μπορεί να γίνει όσο ευανάγνωστο θέλετε εσείς και μάλιστα, αν κάποιο άρθρο στο Newsweek θεωρήσετε ότι ενδιαφέρει τους φίλους σας, θα μπορέσετε να το μοιραστείτε στα κοινωνικά σας δίκτυα.

Σημειώστε, όμως και την τεράστια εξοικονόμηση σε χαρτί που έχουν αυτές οι εκδόσεις και το κόστος του. Το Newsweek κυκλοφορεί σε 4 αγγλόφωνες εκδόσεις και άλλες 12 τοπικές. Είναι πολλοί οι τόνοι χαρτιού που εξοικονομούνται.

Τι σημαίνει η παραπάνω απόφαση του ιστορικού περιοδικού για τον περιοδικό τύπο; Αλλαγή πλεύσης σίγουρα. Με το δεδομένο ότι υπολογίζεται πως μέχρι το 2015, οι κάτοχοι tablet στον κόσμο θα ξεπεράσουν τα 250 εκατομμύρια και τις οθόνες των smartphones να μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο, το ψηφιακό περιεχόμενο γίνεται μονόδρομος για όλους εκείνους τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς που θέλουν να παραμείνουν στις «επάλξεις» της ενημέρωσης στο δυτικό κόσμο, αλλά και να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας.

της Νίκης Λυμπέρη