Τα προστατευτικά, για την καρδιά, οφέλη της «καλής» χοληστερίνης μπορεί να βελτιώσει η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο. Στην παραπάνω διαπίστωση οδηγούν τα συμπεράσματα μιας ισπανικής έρευνας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η «καλή» χοληστερίνη (HDL) σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα τόσο της «κακής» χοληστερίνης ή της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), όσο και των τριγλυκεριδίων (των λιπιδίων του αίματος) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μοντσερά Φιτό του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Νοσοκομείου ντελ Μαρ της Βαρκελώνης, μελέτησαν σχεδόν 300 ανθρώπους με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και με μέση ηλικία τα 66 χρόνια.
Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες. Μία που έκανε παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (κατά μέσο όρο τέσσερα κουταλάκια τη μέρα), μία που έκανε μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς, αντί για ελαιόλαδο και μία που απλώς έτρωγε υγιεινά, αλλά όχι μεσογειακά.
Με το τέλος της μελέτης, που κράτησε για ένα χρόνο, και μετά από εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι μόνο η τρίτη (απλώς υγιεινή) διατροφή μείωσε τόσο την ολική όσο και την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Καμία από τις τρεις ομάδες δεν εμφάνισε σημαντική αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Ωστόσο, το βασικότερο ποιοτικό εύρημα ήταν ότι η πρώτη ομάδα (με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) είχε πλέον σημαντικά αποτελεσματικότερη λειτουργία της HDL.
Για την ακρίβεια, οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από το ότι η απλώς υγιεινή διατροφή, παρόλο που μειώνει το επίπεδο της ολικής και της κακής χοληστερίνης, επιδρά αρνητικά στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της HDL. Κατ’ επέκταση, όσο μειώνεται η αντιφλεγμονώδης ικανότητα της καλής χοληστερίνης, τόσο αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
Κάτι που αξίζει ακόμα να σημειωθεί είναι ότι, η μεσογειακή διατροφή αυξάνει επίσης την αντιοξειδωτική προστασία της HDL, βελτιώνοντας την ικανότητά της να αντισταθμίζει την οξειδωτική δράση της LDL, η οποία «πυροδοτεί» το σχηματισμό πλακών στις αρτηρίες.