Το Πέραμα επισκέφθηκε τη Δευτέρα 4.3 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα περιοδειών σε όλους τους Δήμους του Νομού Ρεθύμνου.
Ο Α. Ξανθός, συνοδευόμενος από μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Μυλοποτάμου του ΣΥΡΙΖΑ , επισκέφθηκε αρχικά το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ( ΚΗΦΗ) και ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους αυτής της κοινωνικής δομής με την πολύ αξιόλογη δραστηριότητα και προσφορά , για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν , λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή του μισθού τους και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τη χρηματοδότηση και συνέχιση του προγράμματος.
Ακολούθησε συνάντηση με την Πρόεδρο και εργαζόμενους της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μυλοποτάμου , οι οποίοι επεσήμαναν το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την εκπνοή του προγράμματος «Bοήθεια στο Σπίτι» στις 31/3/2013 και τον κίνδυνο της οριστικής διακοπής του .Το διάδοχο πρόγραμμα της «κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» μέσω συνεταιριστικών επιχειρήσεων , υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα αυτής της κοινωνικής υπηρεσίας , εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην λειτουργία της και οδηγεί στην απόλυση και την ανεργία τους εργαζόμενους που για μια 10ετία κράτησαν με το φιλότιμο τους όρθιο το πρόγραμμα και που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι. Με δεδομένο ότι οι όροι ένταξης των «ωφελουμένων» στο πρόγραμμα είναι απαγορευτικοί για την πλειονότητα αυτών που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα( από τα 280 άτομα που συμμετείχαν στο Βοήθεια στο Σπίτι στα όρια του Δήμου Μυλοποτάμου, με τα νέα κριτήρια υπολογίζεται να μείνουν 14 !) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περικοπή της χρηματοδότησης και στην κατάργηση μιας πολύτιμης κοινωνικής παροχής , ειδικά στην σημερινή συγκυρία της ακραίας φτωχοποίησης των συνταξιούχων , των ηλικιωμένων και των ανήμπορων ανθρώπων της χώρας μας. Η άποψη των εργαζομένων στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μυλοποτάμου είναι ότι μοναδικό κριτήριο ένταξης στο Πρόγραμμα πρέπει να είναι η ανάγκη των ηλικιωμένων για κοινωνική φροντίδα και προστασία και ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του χωρίς αποκλεισμούς κανενός.
Στη συνάντηση τέλος , με το Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ.Κόκκινο , η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος , ειδικά μετά τις δραστικές μνημονιακές περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( η μείωση των ποσών που εκταμιεύτηκαν από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ φτάνει το 70% ). Με τη χρηματοδότηση αυτή ο Δήμος Μυλοποτάμου δίνει καθημερινό αγώνα για να εξασφαλίσει τους μισθούς των υπαλλήλων του και σε λίγο θα αδυνατεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις του όπως η προμήθεια πετρελαίου και ανταλλακτικών , η θέρμανση και η συντήρηση των σχολείων, η επαρκής στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών, η ύδρευση , η αποχέτευση και η αποκομιδή των απορριμμάτων. Ούτε λόγος βέβαια για παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών και της ανάπτυξης της περιοχής. Ο κ.Κόκκινος αναφέρθηκε στη σημασία του σχεδιασμού και της ολοκλήρωσης των έργων των βιολογικών καθαρισμών και της λιμνοδεξαμενής του ορεινού όγκου των Ζωνιανών. Εξέφρασε δε την κατηγορηματική του αντίθεση στην εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή του Δήμου και στην Κρήτη γενικότερα , θεωρώντας πως η εξέλιξη αυτή υποβαθμίζει το φυσικό τοπίο και υπονομεύει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε την αμέριστη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να παραμείνουν ανοιχτές και να συνεχίσουν τη τεράστια κοινωνική τους προσφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει πρόταση νόμου που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των ΚΗΦΗ , καλώντας την κυβέρνηση ,αν πραγματικά αναγνωρίζει τη σημασία τους, να την υιοθετήσει.
Ο κ.Ξανθός τόνισε ότι σήμερα που φτωχοποιείται η κοινωνία , απαιτείται μια συνολική αλλαγή πορείας στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας , εκτός μνημονιακού πλαισίου, που θα επιτρέψει να υπάρξουν άλλες προτεραιότητες ( αντιμετώπιση ανεργίας, φτώχειας, αποκλεισμού ανασφάλιστων από τις υπηρεσίες υγείας ) και μια άλλη προοπτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που οφείλει σήμερα να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να μην μετατραπεί σε μηχανισμό φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη εξαθλιωμένων οικονομικά δημοτών.