Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σταύρος Θεοδωράκης το αποδέχτηκε, χωρίς περιστροφές. Όπως είπε «πιστεύαμε ότι η χώρα μπορούσε να αλλάξει πορεία αλλά τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, επιστρέφουμε στον Γενάρη. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε τη συνέχιση της παλιάς κυβέρνησης».
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει την Τετάρτη η συζήτηση στο εσωτερικό του Ποταμιού για το εκλογικό αποτέλεσμα και καλούνται τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής, της Επιτροπής Διαλόγου και των Τομέων Πολιτικής να καταθέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις προτάσεις τους στη Συντονιστική Επιτροπή για τον τρόπο διεξαγωγής του Προσυνεδριακού Διαλόγου καθώς με απόφαση του Επικεφαλής του Κινήματος ορίστηκε ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου για τις 4-6 Δεκεμβρίου 2015.
Οι εκλογές, απ’ την άλλη, μπορεί να ολοκληρώθηκαν επιτυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά τώρα ήρθε η ώρα της «λυπητερής» για τον ελληνικό λαό. Ξεμπλοκάρει από τον Οκτώβριο η διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρέη των οποίων προσεγγίζουν αθροιστικά τα 6 δισ. Ευρώ. Τη διαδικασία θα τρέξει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο θα αποκτήσει και πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των περίπου 600.000 οφειλετών. Συμπληρωματικά, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα από την 1η Οκτωβρίου και εντός τριών μηνών το αργότερο, για την είσπραξη επιπλέον 5,9 δισ. ευρώ, ενώ ετοιμάζονται τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ και οι φορολογήσεις μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο. Στο μεταξύ, με μια εκτενέστατη επιστολή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας για την ανάγκη της έγκαιρης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα τον γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, την άμεση εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας «που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο», έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζει πως είναι επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σχετικά με τη στάση του Ποταμιού, στη νέα Βουλή, ο επικεφαλής του ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι «η ψήφος μας κάθε φορά στη Βουλή δεν θα καθορίζεται από κάποια προσωπική αντιδικία ή τέλος πάντων από κάποιο απωθημένο. Θα είναι πάντα με βάση ποιό θεωρούμε ότι είναι το κοινό καλό και ποιο είναι το συμφέρον των περισσοτέρων Ελλήνων».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ποτάμι με το 4,1% που του έδωσε ο ελληνικός λαός, θα φανεί εξίσου χρήσιμο.
Η τοπική οργάνωση εθελοντών του Ποταμιού, οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη κάναμε μια έντιμη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε το μήνυμα του Κινήματος σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Χωρίς μέσα, μηχανισμούς και κομματικούς πυρήνες επισκεφθήκαμε κάθε γωνιά του Νομού και μιλήσαμε με τους απλούς πολίτες, χωρίς εντυπωσιασμούς και φρούδες υποσχέσεις, για τις ρεαλιστικές λύσεις, που προτείνει το Ποτάμι. Δεν πετύχαμε το στόχο μας αλλά έχουμε ήσυχη συνείδηση για τη συνέπεια και την αλήθεια μας. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους έμειναν μαζί μας παρά τις πιέσεις, που η πόλωση του δικομματισμού άσκησε στο εκλογικό σώμα. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση και πίστη, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, να χτίζουμε τις προϋποθέσεις για μια πιο δημιουργική, πιο δίκαιη, μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτό είναι το Όραμα που θα συνεχίσει να υπηρετεί το Ποτάμι.
Μανώλα Αναστασία
Εκπρόσωπος Επικοινωνίας του Ποταμιού στο Ρέθυμνο