«Το ψυχόδραμα στην εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί να εφαρμοστεί ως βασικό εργαλείο για την οργάνωση, την ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση ομάδων εκπαιδευομένων». Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης των εταίρων του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία στις 24 και 25 Ιουνίου, με σκοπό την αξιολόγηση των υλοποιηθέντων πιλοτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Η επιτυχής υλοποίηση σειράς 32 πιλοτικών εργαστηρίων, με τη συμμετοχή 45 εκπαιδευτών ενηλίκων επαγγελματικής κατάρτισης, στις τέσσερις χώρες τω εταίρων, στο Ρέθυμνο, την Φλωρεντία, το Watowice και το Arrasate, έδωσε αρκετό υλικό για την αξιολόγηση, ανατροφοδότηση και τελική διαμόρφωση της μορφής του παραχθέντος εκπαιδευτικού υλικού.
Συντονιστής των δράσεων κατάρτισης, καθώς υπεύθυνος για την ανάπτυξης δύο εκπαιδευτικών πακέτων, είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση – ECTE (ΕΚΚΑ ΑΕΕ), ενώ συντονιστής εταίρος του προγράμματος είναι το τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, της Περιφέρειας Κρήτης. Στο Ρέθυμνο, στα πιλοτικά προγράμματα κατάρτισης συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί ενηλίκων, ενώ υπεύθυνος εκπαίδευσης, ήταν η ψυχοδραματίστρια κα Σοφία Δήμου.
Το σχέδιο «PaTiE», το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έχει στόχο την εισαγωγή μεθόδων ψυχοδράματος στις διαδικασίες της εκπαίδευσης και κατάρτισης, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες εκπαιδευτών ενηλίκων μέσω της ανάπτυξης του εκπαιδευτικού υλικού. Αναλυτικά, το παραχθέν εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει, «οδηγό χρήσης διδακτικού υλικού» για εκπαιδευτές ενηλίκων, καθώς και διδακτικό υλικό οκτώ εκπαιδευτικών ενοτήτων κατάρτισης:
Θεματική ενότητα 1: Βιωματικό ψυχόδραμα
Θεματική ενότητα 2: Η δύναμη της ομάδας
Θεματική ενότητα 3: Κοινωνιομετρία
Θεματική ενότητα 4: Το ζέσταμα
Θεματική ενότητα 5: Η δύναμη του παιχνιδιού – το παιχνίδι ρόλων
Θεματική ενότητα 6: Δουλεύοντας με τα σύμβολα
Θεματική ενότητα 7: Η διαχείριση κρίσεων
Θεματική ενότητα 8: Το μοίρασμα