ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ Οδοιπορικό στο Παλιό Ρέθεμνος

Το Ρεθεμνιώτικο Βενετσιάνικο Λιμάνι – Μέρος Α’

…ε (Εγώ), η Ρίθυμνα, χτισμένη στο ακρογιάλι, που το βρέχει το κύμα, λιμάνι, …
“Ότι δεν έχω, άφθονα όλα τ’ αγαθά της ξηράς και της θάλασσας εαυτό ξένε και συχνέ πολίτη, το έκανε η δική μου φροντίδα”.
FLAMINIO CORNER “CRETA SACTA”

Οδοιπορικό στο Παλιό Ρέθεμνος
Ρέθεμνος (1540-1646). Εποχή Ενετοκρατίας στο Ρέθεμνος και στην Κρήτη γενικότερα.
Αποσπάσματα από το βιβλίο “ΟΙ ΒΕΝΕΤΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ”.

“Για να παραμείνει το λιμάνι του Ρεθύμνου χωρίς προσαμμώσεις θεωρούσε ο POLLANI όπως και ο ASCANIO ANDREASI, απαραίτητη τη διάνοιξη του καναλιού στη βόρεια πλευρά.

Πίστευε επίσης ότι το κανάλι αυτό θα γινόταν με ευκολία και λίγα έξοδα. Θα ανοίγονταν ακριβός εκεί που υπήρχαν κατεδαφισμένοι και κατεστραμμένοι τοίχοι από πύργους και δημόσια κτίρια”.

Έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα ο BERNARDO POLLANI,που εξακολουθούσε να είναι Ρεκτορας του Ρεθύμνου, έγραφε στη Βενετία στις 29 Σεπτεμβρίου του 1582 ότι άρχισε να κατασκευάζεται το κανάλι, προς μεγάλη ικανοποίηση των πολιτών και ωφέλεια της λειτουργίας του λιμανιού. Διαβεβαίωνε στο ίδιο έγγραφο ότι προσωπικά παρακολουθούσε τις εργασίες μερα-νυχτα για να πραγματοποιηθεί το έργο με κάθε τελειότητα και πίστευε ότι μέσα στον Οκτώβριο του ίδιου έτους (1582) θα τέλειωνε η κατασκευή.

…Παρά τις διαβεβαιώσεις του BERNARDO POLLANI, όπως αναφέρει στην έκθεση του, ότι με την διάνοιξη του καναλιού θα λυνόταν το πρόβλημα της προσαμμώσεως στο λιμάνι του Ρεθύμνου, όταν πλέον μέχρι το 1583, η διάνοιξη είχε ολοκληρωθεί, αποδείχθηκε ότι δεν εκπλήρωνε το σκοπό για τον οποίο έγινε, να κρατά δηλαδή το λιμάνι καθαρό.

Με τον παραμικρό άνεμο η κύμα το λιμάνι γέμιζε με άμμο μέσα σε δυο μέρες. Και η ποσότητα των προσαμμώσεων ήταν τέτοια που μόνο 1000 εργάτες αν δούλευαν, θα μπορούσαν να την μεταφέρουν. Αυτό δε αποδείχθηκε το φθινόπωρο του 1583, όταν ξέσπασε μια μεγάλη τρικυμία και το εσωτερικό του λιμανιού ξαναγέμισε με άμμο.

… Το 1641 όμως άρχισαν να φθάνουν στο Ρέθυμνο διάφοροι μηχανικοί και άλλοι ειδικοί για να ασχοληθούν με το πρόβλημα του λιμανιού, εφαρμόζοντας πιθανότατα τη διάταξη της Βενετίας του Οκτωβρίου του 1637.

… Από το Φεβρουάριο όμως του ίδιου χρόνου (1641) ο Ρεκτορας του Ρεθύμνου ALVISE SAGREDO διατύπωσε ορισμένες απόψεις σχετικά με την κατασκευή του νέου λιμανιού εις τον Αγιο Αθανάσιο.

Όλα αυτά αναπτύσσονται σε ένα έγγραφο του της 15ης Φεβρουαρίου 1641. Ο SAGREDO πίστευε, αναφέρει στο προηγούμενο έγγραφο ότι το προτεινόμενο λιμάνι, θα μπορούσε να χωρέσει μεγαλο αριθμό πλοίων. Κατά τη γνώμη του υπήρχαν πέντε σημεία πολύ ουσιαστικά και σοβαρά που έπρεπε να εξετασθούν πριν γίνει αυτή η κατασκευή και να υπολογιστεί το ποσό που διέθετε το δημόσιο για αυτή.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Δημοσιογραφική έρευνα-Επιμέλεια-Ρετουσάρισμα
Ιωάννης Μιχ. Δογάνης
Συνταξιούχος Βιβλιοθηκάριος
topaliorethemnos.blogspot.com