ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΥΡΑΚΗ

Το Ρέθυμνο συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα για τη Σεξουαλική Υγεία

4 Σεπτεμβρίου 2019

Βιωματικό εργαστήρι για τους μικρούς μας φίλους, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου: 11πμ – 1μμ  
Εσπερίδα, Αίθουσα Ξενία, Σοφ. Βενιζέλου 16, 6-9 μμ.

Από το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Σεξουαλική Υγεία, στα πλαίσια της προσπάθειας για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, ευημερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσκαλεί το διεθνές κοινό να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σεξουαλική Υγεία. Η σεξουαλική υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία (2006), αφορά τη φυσική, συναισθηματική, πνευματική και κοινωνική ευημερία σε σχέση με τη σεξουαλικότητα. Προαπαιτεί μια θετική και με σεβασμό στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις, απαλλαγμένες από εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία. 

Σεξουαλική Αγωγή για όλους: Γέφυρα για τη Σεξουαλική Υγεία  είναι το κεντρικό σύνθημα των δράσεων για το 2019, ενώ έμφαση δίνεται στην συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή (ComprehensiveSexualityEducation).Σύμφωνα με την UNESCO(2018), η συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή αφορά όλους και στοχεύει στη διδασκαλία της γνωστικής, συναισθηματικής, φυσικής και κοινωνικής διάστασης της σεξουαλικότητας. Στόχος είναι να προετοιμάσει τα παιδιά και τους νέους με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες που θα τους ενδυναμώσουν έτσι ώστε: να ενισχυθεί η υγεία, ευημερία και αξιοπρέπειά τους, να  αναπτύξουν κοινωνικές και στο μέλλον σεξουαλικές σχέσεις με βάση το σεβασμό, να αντιληφθούν με ποιους τρόπους οι επιλογές μας επηρεάζουν την προσωπική ευημερία και την ευημερία των άλλων, τέλος να γνωρίζουν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους σε όλη τους τη ζωή

Το Ρέθυμνο πρωτοπορεί. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, στα πλαίσια του μαθήματος της  Βιολογίας της Γ΄ Γυμνασίου εδώ και τρία χρόνια, ήδη, πραγματοποιείται ενταγμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα, μάθημα Σεξουαλικής  Αγωγής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν σε σχετική ανακοίνωση στην Εσπερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνης στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας #WSHD2029, το μάθημα βοηθά τους μαθητές και τις μαθήτριες όχι μόνο να αυξήσουν τις γνώσεις τους για θέματα σεξουαλικής υγείας όπως η αντισύλληψη, τα ΣΜΝ, η αναπαραγωγή, αλλά επίσης τους δίνει την ευκαιρία να συζητήσουν απόψεις, στάσεις και συμπεριφορές που αφορούν σοβαρά θέματα όπως η πορνογραφία, η βία, η συναίνεση καθώς και ζητήματα διαφορετικότητας.

Σεξουαλική Αγωγή για όλους: Γέφυρα για τη Σεξουαλική Υγεία, είναι και το κεντρικό σύνθημα του 24ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σεξουαλική Υγεία που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό 12-15 Οκτωβρίου, όπου η ελληνική ομάδα εκπαιδευτικών του Ρεθύμνου θα παραλάβουν το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας για Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής για το πρόγραμμα «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά χρειάζονται ενημέρωση και καθοδήγηση για να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Ζητήματα που αφορούν το σώμα, τις έννοιες ιδιωτικό και δημόσιο καθώς και τους τρόπους που σχετιζόμαστε και επικοινωνούμε είναι απαραίτητο να γνωρίζουν από την προσχολική ηλικία ήδη. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου στα πλαίσια των εκδηλώσεων, είκοσι μικροί φίλοι και φίλες θα παίξουν με τον Φρίξο, τον συμπαθητικό ήρωα του προγράμματος και θα μάθουν πώς να εμπιστεύονται τα «κακά» μυστικά και πώς να προστατεύουν το σώμα τους και την ιδιωτικότητά  τους.

Σεξουαλική Αγωγή για όλους: Γέφυρα για τη Σεξουαλική Υγεία λοιπόν. Η γέφυρα όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Σεξουαλική Υγεία βοηθά να περάσουμε ποτάμια, ωκεανούς, εμπόδια που είναι γεμάτα με μύθους, βία, σεξισμό, σκληρό ανδρισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, δυσκολίες πρόσβασης σε ασφαλής και νόμιμες αμβλώσεις. Η πραγματική αντιμετώπιση των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων είναι να γνωρίζεις που να απευθυνθείς για βοήθεια, να ξέρεις λες όχι, να αντιλαμβάνεσαι και να σέβεσαι τη διαφορετικότητα. Με τον ίδιο τρόπο που μια γέφυρα συντομεύει το χρόνο και τις αποστάσεις, κάνει ευκολότερο το δρόμο για τη σεξουαλική υγεία και την ευημερία.

Το Ρέθυμνο έχοντας ήδη αρκετή εμπειρία και διεθνή αναγνώριση μπορεί να γίνει η γέφυρα γνώσης για τη σεξουαλική αγωγή για όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη σεξουαλική υγεία σας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Μέρα για τη Σεξουαλική Υγεία στις 4 Σεπτεμβρίου με τις εξής δράσεις:

«Βιωματικό εργαστήρι για τους μικρούς μας φίλους» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου: 

11πμ – 1μμ

Για τους γονείς του Ρεθύμνου που θα ήθελαν τα παιδιά τους ηλικίας 5-7 χρονών, να γνωρίσουν τον Φρίξο, τον κεντρικό ήρωα του βραβευμένου εκπαιδευτικού εγχειριδίου – βιβλίου με τίτλο «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» και να παίξουν μαζί με την κα Αθηνά Τριαματάκη, εκπαιδευτικό, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. 
Η ομάδα παιχνιδιού έχει περιορισμένες θέσεις. Για προεγγραφή επικοινωνήστε στο τηλ.6946438515. Είσοδος δωρεάν. 

Εσπερίδα «Σεξουαλική Αγωγή: Γέφυρα για τη Σεξουαλική Υγεία»
Αίθουσα Ξενία, Σοφ. Βενιζέλου 16, 6-9μμ (είσοδος δωρεάν)

Πρόγραμμα Εσπερίδας

6μμ Χαιρετισμοί επισήμων

6.20μμ “Ο ρόλος της Γ/θμιας στη σεξουαλική αγωγή, Έλενα Βιταλάκη 
Τμήμα  Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

6.40μμ      “Οικογένεια και Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση”, Ζουρμπάκη Κατερίνα, Ψυχολόγος Kέντρο  Πρόληψης Ρεθύμνου

7.00μμ “Έμφυλη βία και σεξουαλικότητα”, Βαονάκη Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Κ.Σ.Υ.Γ.Θ.Β.Δήμου Ρεθύμνου

7.20μμ  “AIDS, το τέλος μιας εποχής”, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, μέλος Δ.Σ. Ιατρικός Σύλλογος  Ρεθύμνου

7.40μμ   “Η κακοποίηση-κακομεταχείριση των παιδιών: Νομικές επισημάνσεις”, Μουνδριανάκης  Βαγγέλης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου

8.00μμ  “Σεξουαλική Αγωγή ως μάθημα στην Γ’ γυμνασίου – Η εμπειρία εφαρμογής στο Πειραματικό Γυμνασίο Παν/μίου Κρήτης”     Μαργαρίτα Γερούκη & Αναγνωστάκης  Μανώλης, Εκπαιδευτικοί

8.20μμ  “Η Σεξουαλική Αγωγή στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία – Το πρόγραμμα Φρίξος” Σιμιτζή-Δέλλα Ελευθερία, ΣΣΕ Προσχολικής Αγωγής

8.40μμ   Συζήτηση πάνελ με το κοινό

Η οργανωτική επιτροπή εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

  • Γεωργαλής Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος
  •  Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικός, τ. Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας 
  •  Βιταλάκη Έλενα, εκπαιδευτικός και ΕΔΙΠ Παν/μίου Κρήτης- Αναπτυξιακή ψυχολόγος
  •  Τριαματάκη Αθηνά, εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού
  •  Μαυράκη Δέσποινα-Mαύρου, εκπαιδευτικός

#WSHD2019 #WorldSexualHealthDay2019 #sexualityeducationforall