Τη νέα του παραγωγή παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου. Η Πειραματική Σκηνή ανεβάζει στην σκηνή το έργο του Ελευθέριου Δαφέρμου «Το Σπήλαιο Μελιδονίου» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Ξενικάκη.
Το έργο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος «Ταλλαία ’21 – Διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία» που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα ‘21».
Η παραγωγή γίνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.
Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Στέκι Περάματος την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 στις 8:30 το βράδυ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά με αυστηρή τήρηση των σχετικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, δηλαδή, κατόπιν ελέγχου των σχετικών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και με χρήση μάσκας εντός του θεάτρου.
Το έργο ήταν μια πρόταση του Χάρη Στρατιδάκη, στον οποίο απευθύνονται ιδιαίτερες ευχαριστίες.
Χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά στοιχεία από την «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Σπύρου Τρικούπη, τα «Ταξίδια στην Κρήτη» του Ρόμπερτ Πάσλεϋ και τις διαλέξεις όλων των ομιλητών του επιστημονικού συνεδρίου «O Μυλοπόταμος του Ρεθύμνου στην ελληνική επανάσταση (1821-1832)» που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2021 με ομιλητές τους: Μανούσο Κλάδο, Νικόλαο Δερεδάκη, Γιάννη Σκαλιδάκη, Δρ. Εμμανουήλ Γ. Ανδρουλιδάκη, Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη, Ειρήνη Γαβριλάκη, Κωνσταντίνο Παπαδάκη, Μιχάλη Τρούλη, Παναγιώτη Στάθη, Δρ. Ανδρέα Λενακάκη, Βαρβάρα Τερζάκη – Παλλήκαρη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Βρισκόμαστε στην πρώτη επαναστατική περίοδο της Κρήτης την εποχή της τουρκο- αιγυπτιακής επιδρομής και συγκεκριμένα στα 1823, όπου το Μελιδόνι έμελε να γίνει το ηρωικό σημείο αναφοράς των μαχών που θα ακολουθούσαν.
Άνθρωποι απλοί που επιθυμούν το αγαθό της ελευθερίας, τρομάζουν στο άκουσμα της απειλής του πολυάριθμου και ισχυρού εχθρού.
Μόνη λύση γι’αυτούς θα είναι το, γνωστό σε εμάς, σπήλαιο, άγνωστο για όποιον δεν έμενε στο Μελιδόνι και στις κοντινές περιοχές εκείνη την εποχή.
Oι Μελιδονιώτες εγκαταλείπουν τα σπίτια του χωριού τους και κλείνονται στο Γεροντόσπηλιο με την ελπίδα ότι αυτό το καταφύγιο θα τους σώσει, όπως είχε γίνει και τον Αύγουστο του 1822 όταν ο τότε αρχηγός των τούρκων Χασάν, είχε αποχωρήσει άπραγος μην μπορώντας να ανακαλύψει το καταφύγιο τους.
Όμως, ο Χουσεΐν θα σταθεί πιο τυχερός αφού κάποιος θα βρεθεί να του αποκαλύψει την μυστική κρυψώνα. Την ίδια ώρα που το προσωπικό συμφέρον μπαίνει πάνω από το κοινωνικό, για τους 370 πεινασμένους και εξαθλιωμένους Μελιδονιώτες δεν υπάρχει δίλημμα μπροστά στο ιδεώδες της ελευθερίας.
Παρά το φόβο του θανάτου και τις κακουχίες που υπέμειναν κλεισμένοι 3 μήνες μέσα στο ανήλιαγο και υγρό σπήλαιο, υπόγραψαν τη θανατική τους καταδίκη εμπνευσμένοι από τις θυσίες προηγούμενων ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι για την πατρίδα τους.
Η ηρωική τους αυτή πράξη θα αντηχεί μέσα στους αιώνες.
ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ»
«Το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανεβάζει ένα έργο, το οποίο έχει γράψει Μυλοποταμίτης συγγραφέας, ο λόγιος Ελευθέριος Δαφέρμος από την Αξό και αφορά ένα δραματικό γεγονός του Μυλοποτάμου, το ολοκαύτωμα του σπηλαίου Μελιδονίου το 1824. Από μόνο του, αυτό ως πράξη αποτελεί κορυφαία στιγμή πολιτιστικής παραγωγής για τον τόπο μας.
Ενταγμένο στο πρόγραμμα εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί την 2η κατά σειρά συμβολή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου στο πρωτοποριακό φεστιβάλ “Ταλλαία ’21” που στο σύνολο του αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στους συντελεστές.
Καλούμε το κοινό να στηρίξει με την παρουσία του την σημαντική αυτή στιγμή για την πολιτιστική συνέχεια του τόπου μας».
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΞΕΝΙΚΑΚΗ
Τρεις μήνες! Τόσος ήταν ο χρόνος που αυτοί οι άνθρωποι έμειναν φυλακισμένοι μέσα στο σπήλαιο μέχρι τη μαρτυρική τους θυσία. Τρεις μήνες! Αυτή η πληροφορία παρέμεινε η πιο δυνατή στη μνήμη μου από τότε που ξεναγήθηκα στον Γεροντόσπηλιο για πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια. Η σκέψη και μόνο για τις συνθήκες που θα επικρατούσαν σε κάνει να ανατριχιάζεις. O χρόνος αυτός που περνά και σε σιγοτρώει.
Πώς ζεις τρεις μήνες μέσα σε μια σπηλιά; Πως ζεις τρεις μέρες, ή έστω και ένα βράδυ, μαζί με ένα ολόκληρο χωριό; Πώς ικανοποιείς ακόμα και τις βασικές σου ανάγκες; Τώρα που όλοι έχουμε μάθει καλά τι θα πει απομόνωση – στην ασφάλεια του σπιτιού μας, βέβαια, με χίλιους δυο τρόπους για να περνάει η ώρα δημιουργικά, ακόμη και με μικρές βόλτες, τώρα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς θα ήταν αυτός ο εγκλεισμός, και μάλιστα με την απειλή του βέβαιου θανάτου έξω, μπροστά από την πόρτα.
Το μεγαλείο αυτών των ηρώων που θυσιάστηκαν για να μπορέσει μια μέρα να ελευθε- ρωθεί η Κρήτη είναι αυτό που επιχειρεί να μας μεταφέρει ο Ελευθέριος Δαφέρμος με το έργο του. Η ανάθεση της διασκευής και παρουσίασης αυτού του δράματος είναι ευθύνη μεγάλη και μου αναστάτωσε το είναι μου.
Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Μανούσος Κλάδος και τον ευχαριστώ εκ βαθέων!
Η διαδρομή μας αυτή (που ήταν ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας) ελπίζω να γίνει μια συλλογική προσευχή, ένα μνημόσυνο για τις ψυχές αυτών που χάθηκαν ηρωικά «…μόνο για μια ιδέα, για τη γλυκιά μας Λευτεριά!»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξενικάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Σαπουντζή
Σκηνικά: Καλλιόπη Τσιμπισκάκη Ελοΐρα, Βασίλης Ξενικάκης
Κοστούμια: Καλλιόπη Τσιμπισκάκη Ελοΐρα
Μουσική: Η Oμάδα, Εμψυχωτής: Ελευθερία (Έλια) Κλαψινού
Ακούγονται οι φωνές των:
Χαρίδημος Ξενικάκης, Γιάννης Oρφανός, Διονύσης Ξενικάκης
Σχεδιασμός αφίσας & προγράμματος: BeanStudio (Στέλιος Φασούλης)
Παίζουν:
Βικτώρια Ανέφαλου: Μανωλία
Γεωργία Γαλλιάκη: Εκφωνητής- Αργυρή
Δανάη Γιοβάνη: Εκφωνητής – Μεμέτογλού – Αελέ – Χοσρέ – Ευγενία
Στέλλα Ιωάννου: Παπαδιά
Κατερίνα Μαυράκη: Μάνα
Κώστας Παρασύρης: Γιώργος
Ιάκωβος Σπυριδάκης: Παπά Κωνσταντής, Γερό – Μιχάλης
Άννα Σταφυλάκη: Μουσταφά Πασάς
Βίκυ Τσιντάρη: Χουσεΐν Μπέης