Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, πραγματοποιήθηκε η προβολή της διαδικτυακής παράστασης του Σχολείου Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του F.G. Lorca.
Πρόκειται για μια δουλειά η οποία αποτελεί, απ’όσο μας είναι γνωστό, πανελλήνια πρωτοτυπία και ίσως και παγκόσμια, όσο αφορά τον τρόπο που δημιουργήθηκε: αποκλειστικά μέσω videoκλήσεων. Η έμπνευση και το πείσμα της διευθύντριας του Σχολείου Θεάτρου, ηθοποιού Μαρίας Καντιφέ, μετέτρεψε την δυσκολία της καραντίνας, που απαγόρευσε τα δια ζώσης μαθήματα και τις πρόβες για 8 περίπου μήνες, σε κάτι απόλυτα δημιουργικό. Οι εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στην παράσταση δεν συναντήθηκαν ούτε για μια στιγμή ζωντανά, αλλά μέσα από τα παράθυρα των video-κλήσεων και με ειδικές εργασίες και καθοδηγήσεις που τους δίνονταν από τη δασκάλα τους, κατάφεραν μέσα σε αυτούς τους μήνες, όχι μόνο να μην σταματήσουν να δουλεύουν, αλλά να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη δουλειά μοναδική στο είδος της.
Η Μαρία Καντιφέ πριν την προβολή της παράστασης αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που συνάντησαν σε όλη αυτή την προσπάθεια. Στις ατέλειωτες ώρες που οι εκπαιδευόμενοι έστελναν videoμε δοκιμές τους κι εκείνη με τη σειρά της απαντούσε με διορθώσεις, αλλά και στην ιδέα που προέκυψε ώστε να ταυτιστεί συμβολικά η «φυλακή» του σπιτιού της Μπερνάρντα με την οθόνη του υπολογιστή μέσα στην οποία είναι φυλακισμένες οι ηρωίδες στην παράσταση του Σχολείου Θεάτρου. Ένα κουτί που η Μπερνάρντα ελέγχει απ’έξω (ακούγεται μόνο η φωνή της) σαν σύμβολο του εξουσιαστή…
Πραγματικά πρόκειται για ένα δύσκολο τόλμημα που πολλοί πίστεψαν πως είναι ακατόρθωτο. Κι όμως το Σχολείο Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου αποδεικνύει μέσα από αυτό το αποτέλεσμα πως όταν υπάρχει θέληση και πολύ δουλειά όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Στη βραδιά παρουσιάστηκαν επίσης δείγματα της υπόλοιπης δουλειάς του Σχολείου που έγινε κατά τη «διαδικτυακή» χρονιά 2020-21: Αυτοσχεδιασμοί, Σωματική Έκφραση, Τραγούδι, Χορός, Ποίηση, Γλώσσα του Σώματος, Εμψύχωση αντικειμένου, Ιστορία Θεάτρου, αλλά και video που οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι μίλησαν για αυτή τους την εμπειρία. Τη χρονιά αυτή επίσης δόθηκε το πρώτο πτυχίο της σχολής στην Άννα Τζανιδάκη.
Παρόντες ήταν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτές της χρονιάς, ο Θωμάς Καντιφές, η Ανδρομάχη Βαρσάμη και ο Θανάσης Παπαθανασίου. Οι δύο πρώτοι ανέφεραν ότι αν και αρχικά θεώρησαν ακατόρθωτο αυτό που η Μαρία Καντιφέ άρχισε να ετοιμάζει με το ξεκίνημα της καραντίνας, στη συνέχεια μπήκαν κι εκείνοι στο ταξίδι και ακολούθησαν τη διαδρομή αυτή με το δικό τους τρόπο.
Ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό γεγονός της βραδιάς αυτής ήταν η απονομή της πρώτης υποτροφίας του Σχολείου Θεάτρου, η οποία δόθηκε στον μαθητή Γιάννη Μαθιουδάκη. Η υποτροφία, η οποία θεσπίστηκε από αυτή χρονιά και θα δίνεται κάθε χρόνο σε έναν από τους εκπαιδευόμενους, έχει το όνομα «Βαγγέλης Γιακουμάκης» με στόχο η «θυσία» του Βαγγέλη να μην ξεχαστεί αλλά να γίνει φως για τους νέους και ελπίδα για μια ζωή χωρίς καμία μορφή κακοποίησης.
Η διοργάνωση της βραδιάς έγινε σε συνεργασία με την Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου η οποία βρίσκεται πάντα δίπλα στις καινοτόμες προσπάθειες που προάγουν τον πολιτισμό.
Ο Θεατρικός Περίπλους και το Σχολείο Θεάτρου ευχαριστούν θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν την Κυριακή και για όλη τη ζεστασιά με την οποία αγκάλιασαν τη μοναδική αυτή δουλειά, που πραγματικά πρέπει κάποιος να παρακολουθήσει για να καταλάβει το μέγεθός της.