ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

Τουιτάροντας μέσα από τα δακρυγόνα στην Τουρκία

Επεισόδια Τουρκία

Αν θέλει κανείς να δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο για το πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσουν μαζικές διαδηλώσεις σε μία χώρα, μπορεί να παρακολουθήσει την ειδησεογραφία για τη γειτονική Τουρκία.

Από την Τετάρτη, Τούρκοι πολίτες πήγαν να καταλάβουν το πάρκο Gezi στην Κωνσταντινούπολη, ως ύστατο μέσο για να μην γκρεμιστεί και στη θέση του χτιστεί άλλο ένα εμπορικό κέντρο, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρηση του Recep Tayyip Erdogan. Την Πέμπτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε πως το σχέδιο κατεδάφισης του πάρκου παραμένει και προέτρεψε τους διαδηλωτές να το αδειάσουν. Την Παρασκευή παρενέβη η αστυνομία με πρωτοφανή αγριότητα, ρίχνοντας δακρυγόνα, νερό, πλαστικές σφαίρες.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεχυθούν στην πλατεία Ταξίμ χιλιάδες διαδηλωτές και να τους ακολουθήσουν πολλοί περισσότεροι στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Μέσω twitter και Facebook, οι διαδηλωτές δημοσιεύουν φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις, καταγράφοντας στοιχεία για την πρωτοφανή βιαιότητα της αστυνομίας. Βιαιότητα που έχει καταλήξει σε 2 τουλάχιστον που φημολογούνται νεκροί, χωρίς ο αριθμός να είναι επιβεβαιωμένος από πολλάπλές πηγές, ούτε ο αριθμός των βαριά ή όχι τόσο βαριά τραυματιών.

Τόσο το twitter όσο και το Facebook έχουν λειτουργήσει ώστε όλοι εμείς να μάθουμε τι συμβαίνει στις Τουρκικές πόλεις και γιατί έχει εξαπλωθεί τόσο η κινητοποίηση. Όπως λένε οι φίλοι μας εκεί, το πάρκο Gezi είναι απλά μία αφορμή για την απολυταρχική διακυβέρνηση του ισλαμιστή Ερντογάν που για τη νέα γενιά αποδεικνύεται τόσο συντηρητικός που, έφτασε σε σημείο να ψηφίσει νόμο για την κατανάλωση αλκοόλ, επιστρέφοντας σε θεοκρατικές πρακτικές προηγούμενων αιώνων. Λένε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος, δημοκρατικά εκλεγμένος, συμπεριφέρεται ως ηγεμόνας. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν οι λεγόμενοι Κεμαλιστές της χώρας, που πολύ αμφιβάλουμε αν θα διοικούσαν αυτή την αχανή, εθνικά, χώρα με διαφορετικό τρόπο. Αλλά αυτό είναι το ίδιον της Τουρκίας και μέρος από τις πολλές αντιθέσεις της.

Υπήρξαν αρκετές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι η κυβέρνηση έχει διακόψει την πρόσβαση στο Twitter και το Facebook. Αν και δεν είναι καθόλου «αδύνατο» για την Τουρκική κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει συμβεί. Πολλοί χρήστες ενημερώνουν όλους εμάς μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, κάνοντας μάλιστα τα hashtags #occupygezi και #geziparki international trends.

Διαμαρτυρία στην ΤουρκίαΑυτό που συμβαίνει μέχρι στιγμής είναι πως τόσο στην πλατεία Ταξίμ, όσο και στην περιοχή Beshiktas που μεταφέρθηκαν το Σάββατο το βράδυ οι κινητοποιήσεις, τα δίκτυα κινητής είχαν φορτωθεί τόσο που δεν είχαν τη δυνατότητα όλοι οι χρήστες να στείλουν το φωτογραφικό τους υλικό. Αρκετοί ήταν εκείνοι που με tweets και ενημέρωναν ότι άφηναν Wi-Fi ελεύθερα για πρόσβαση στη συγκεκριμένη γειτονιά, ή έδιναν τα passwords.

Αρκετοί εδώ στην Ελλάδα και όχι μόνο, βιάστηκαν να εκφράσουν επίσης την αλληλεγγύη τους στους γείτονες Τούρκους με τον γνωστό υπερβολικό τρόπο. Μεταφέροντας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για διακοπή του διαδικτύου, μεταφέροντας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τον αριθμό νεκρών, ή δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης το 2012, λέγοντας ότι ήταν φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών. Εμείς, πέρα από το να ευχηθούμε καλό και έντιμο αγώνα σε όλους τους φίλους μας που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και βιώνουν αυτό που αποτελεί την Τουρκία σήμερα, θα σας προτείνουμε να έχετε μεγάλη επιφύλαξη στο τι διαβάζετε, ποιος το γράφει και για ποιο λόγο, άλλη μία φορά, στο Ελληνικό διαδίκτυο. Πολλές φορές, για να δημιουργηθούν δράματα που θα αποφέρουν επισκέψεις, γράφονται και δημοσιεύονται απίστευτες ανοησίες.

σ.σ. Το φωτογραφικό υλικό είναι μία συλλογή από δημοσιεύσεις Τούρκων φίλων μας στο Facebook. Ευχαριστούμε τον Seckin, τον Andre και τον Emre για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Νίκη Λυμπέρη