Εντείνεται η ανησυχία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το βράδυ της Παρασκευής.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Τουρκίας και του επισήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η Μέρκελ υπογράμμισε παράλληλα ότι το κύμα συλλήψεων και απομακρύνσεων στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης της Τουρκία προκαλούν «έντονη ανησυχία» στο Βερολίνο, ενώ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.
Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί την Κυριακή στην ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής σε ισχύ στην Τουρκία. Η Άγκυρα κατήργησε την εσχάτη των ποινών το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για εισδοχή στην ΕΕ.
Το ζήτημα της θανατικής ποινής
Μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για το ίδιο θέμα και εντός της τουρκικής επικράτειας. Παρότι φαίνεται πως στην τουρκική κυβέρνηση δεν υπάρχει κοινή γραμμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι διατεθειμένα να στηρίξουν το μέτρο.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ανέφερε σήμερα πως η απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και πως οι συνωμότες και εκείνοι που τους βοήθησαν πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Στην ανακοίνωσή του το CHP αναφέρει επίσης πως οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως εχθροί.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Αϊχάν Μπιλγκέν, δήλωσε στο Reuters πως το κόμμα δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Όχι, δεν θα στηρίξουμε» μια τέτοια πρόταση, είπε ο Μπιλγκέν, ο οποίος πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση οι νέοι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά και πως είναι ευθύνη των πολιτικών να το γνωστοποιήσουν αυτό στον λαό.
«Κατάλογος συλλήψεων»
Στο μεταξύ, δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία έκανε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Όπως είπε, η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων.
«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν.
«Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», πρόσθεσε.
Αντίδραση Τσαβούσογλου
Οι δηλώσεις του επιτρόπου της Ε.Ε. για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση,Γιοχάνες Χαν, ότι η Τουρκία είχε ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο δικαστών και άλλων προσώπων που σκόπευε να συλλάβει πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε ότι πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις και ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε εκατοστό από τα επιτεύγματά της στους τομείς των πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας αλλά και στην επιβολή του νόμου και της τάξης.