Η αποφασιστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να διαγράψει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πολιτική πράξη που «διαβάζεται» σε περισσότερα από ένα, επίπεδα. Σχετίζεται προφανώς με ένα δυσάρεστο «εσωτερικό» πρόβλημα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επέδειξε αντανακλαστικά. Παράλληλα όμως αφορά και την ευρύτερη πολιτική συγκυρία, Οι δηλώσεις Κουρουμπλή περί κυβέρνησης που «δολοφονεί» έδωσαν προς στιγμήν ένα απροσδόκητο «όπλο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στην κριτική που δέχεται για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα. Ένα όπλο που πλέον δεν διαθέτει.
Από την στενά κομματική οπτική η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, μία ενδεικτική περίπτωση προσωπικής συμπεριφοράς βουλευτή που ζημιώνει τον κομματικό σχηματισμό στον οποίο μετέχει. Αυτή την εκτίμηση έκανε εμφανώς ο Αλέξης Τσίπρας, όταν μετά τις αναφορές του βουλευτή Β’ Αθήνας στο κοινοβούλιο και την χρήση της φράσης «δολοφονείτε ανθρώπους» του ζήτησε να ανακαλέσει.
Το μήνυμα διαβιβάστηκε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή μέσω της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγας Γεροβασίλη. Μάλιστα ζητήθηκε η ανάκληση να γίνει με τον ίδιο τρόπου που διαπράχθηκε το ατόπημα, δηλαδή με δήλωση στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Η έμπρακτη άρνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, αφού επί μισή ώρα δεν προσέρχονταν στην αίθουσα για να κάνει την σχετική δήλωση και στην συνέχεια η διαμήνυση της άρνησης στην ηγεσία του κόμματος, είχαν ως αποτέλεσμα να ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας το δικαίωμα που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής και να διαγράψει τον βουλευτή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αναγνωρίζουν την προσωπική φόρτιση που είχε οι οποίοι σχετίζονται με την απώλεια φιλικών και συγγενικών προσώπων. Γίνονται όμως αντιληπτοί μόνον ως «ελαφρυντικό» για την συμπεριφορά που επέδειξε, δίχως να αίρουν το αρνητικό στοιχείο των δηλώσεων του αλλά και την άρνηση του να ανακαλέσει.
Αν η εξέλιξη αυτή αναλυ8εί από την οπτική της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, είναι φανερό πως στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν ότι τα όσα είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα αξιοποιούνταν από την Νέα Δημοκρατία, ενόψει της αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σαββάτο. Στην συζήτηση δηλαδή του κρατικού προϋπολογισμού.
Εκεί όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι θα απαιτήσει από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις για την περίφημη έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα σχετικά με την θνητότητα εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Κυρίως όσον αφορά το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε το περιεχόμενο της έκθεσης που αναφέρει πως η θνητότητα είναι επαυξημένη κατά 87% εφόσον δεν υπάρξει εντατική νοσηλεία. Όπως και για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Βουλή όπου υποστήριξε πως η θνητότητα από τον Covid 19 δεν επηρρεάζεται σημαντκά από το αν κάποιος θα νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει επί λέξει πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας».
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος ο πρωθυπουργός οφείλει «να απαντήσει γιατί ενώ είχε ενημερωθεί και αυτός και οι συνεργάτες του ήδη από τον Μάιο για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα έλεγε απροκάλυπτα ψέματα στη Βουλή για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ και να απολογηθεί στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση διέκριναν ότι η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που απέδωσε τις δηλώσεις του Κουρουμπλή στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ουσιαστικά «προετοιμασία του εδάφους». Έτσι ώστε αύριο στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπαθήσει να υπεκφύγει και να μην δώσει απαντήσεις. Εκτιμούν όμως πλέον ότι μετά την διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν υφίστανται τέτοια περιθώρια. Έτσι ώστε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφύγει τις απαντήσεις θα έχει πλήρη την πολιτική ευθύνη και θα επιβεβαιώσει ότι ψεύδονταν. Έτσι λοιπόν η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αφοπλιστική για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα επιπρόσθετα στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν και τις δηλώσεις του συντάκτη της έρευνας καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα που επισήμανε δημόσια ότι υπήρξε ενημέρωση για τα ευρύματα της έρευνας και μάλιστα «στο ανώτατο επίπεδο».
Αυτά ενώ εκκρεμούν και σειρά άλλων ερωτημάτων όπως για παράδειγμα το γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αλλά και γιατί δεν εντάσσει στο σύστημα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου δεν μπορεί καν να επικαλεστεί το κόστος της επίταξης.