ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το τριπλό αλγεινό ταξίδι των Αφροαμερικανών»

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, Το τριπλό αλγεινό ταξίδι των Αφροαμερικανών.
Εκδόσεις Οδός Πανός.  Αθήνα, 2019

Οι σκλάβοι και τα σκλαβοπάζαρα  διαχρονικά, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, σε όλον τον κόσμο, είναι ένα δύσκολο θέμα, με πολλές σκοτεινές πτυχές που οι συγγραφείς προσπαθούν να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να φωτίσουν. Αυτό προσπαθεί και ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, στο βιβλίο του «Το τριπλό αλγεινό ταξίδι των Αφροαμερικανών», όπου παρουσιάζεται η μακραίωνη ταλαιπωρία των κατοίκων της Δυτικής Αφρικής,  σε τρεις ενότητες (τρία μέρη).

Την αρπαγή και αιχμαλωσία τους, τις ιστορίες λιντσαρίσματος και τη μεγάλη μετανάστευση στο Νέο Κόσμο. Αυτοί οι δύσμοιροι άνθρωποι συνελήφθησαν στους τόπους τους από αδίστακτους Ευρωπαίους δουλεμπόρους, χωρίς να γνωρίζουν τι θα ακολουθούσε! Απήχθησαν βίαια από τις εστίες τους και από τον Ατλαντικό Ωκεανό με τα σαπιοκάραβα εκείνης της εποχής, μεταφέρθηκαν σε απελπιστική κατάσταση στην αντίπερα όχθη, στον Νέο Κόσμο, ο οποίος σιγά-σιγά ανέτειλε ελπιδοφόρα στον  ορίζοντα της υπομονετικής ιστορίας! «… Τα ονόματα καταγράφονταν πρώτα στα αφρικανικά παράλια, σε δεκάδες χιλιάδες παραστατικά φορτίου…», γράφει κάπου στον «Υπόγειο Σιδηρόδρομο» ο Κόλσον Γουάιτχεντ. 

Η συνέχεια της πορείας  τους υπήρξε καταλυτική σε πολλές στιγμές, δικές τους και των άλλων. Πουλήθηκαν ανερυθρίαστα σε ιδιοκτήτες φυτειών, εργάστηκαν κάτω από δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες ως σκλάβοι σε βαμβακοφυτείες, κατά κύριο λόγο, χωρίς στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Καταπονήθηκαν σωματικά και ψυχικά, ατομικά, οικογενειακά και κοινωνικά.  Λιντσαρίστηκαν με επαίσχυντο τρόπο για αιτίες που δεν τους αναλογούσαν. Πολλοί κρεμάστηκαν ως ‘σκιάχτρα’ για να προκαλούν φόβο στους άλλους και να υπακούουν αγόγγυστα στα αφεντικά τους! Κάποιοι αντέδρασαν και απέδρασαν από τον ζυγό των λευκών. Άλλοι δεν τα κατάφεραν και χάθηκαν από τις σελίδες της ιστορίας! Ένα τμήμα τους παρέμεινε στις πόλεις και τις κωμοπόλεις του Νότου μέχρι και σήμερα,  σ’ αυτή  την ιδιόρρυθμη περιοχή της Αμερικής, αλλά τόσο πλούσια από πολιτιστικής σκοπιάς! Ορισμένοι έφτασαν με κάθε τρόπο  και μέσο και εγκαταστάθηκαν στις μεγαλουπόλεις του αμερικάνικου Βορρά, όπου και συνεχίζουν να ζουν σήμερα με τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην καθημερινότητα  μέσα στις κοινωνίες που δραστηριοποιούνται και εργάζονται.

Ο εικοστός αιώνας υπήρξε πλούσιος σε κινήματα επαναστατικά, ρατσιστικά, φυλετικά και όλα εκείνα που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Τα παντοδύναμα  μέσα μαζικής επικοινωνίας φρόντισαν και συνεχίζουν κατά καιρούς να  μας βομβαρδίζουν με ανάλογες πληροφορίες και σχετικές λεπτομέρειες για τις όχι πάντα ειδυλλιακές σχέσεις τους, ειδικότερα με τον αμείλικτο σημερινό Νόμο στους δρόμους των αμερικάνικων πόλεων. Κάποιες άλλες γενιές είχαν, βεβαίως, βιώσει παλιότερα τους καταπιεστικούς νόμους του Τζιμ Κρόου, κι’ έτσι γι’ αυτούς δεν είναι παρά μια άλλη παρεμφερής εκδοχή εκείνων  που γνώρισαν οι πρόγονοί τους. Η σημερινή πραγματικότητα όπως την βιώνουν εκείνοι, κι όπως μπορεί να μαντέψει κάποιος σε κείνα τα μέρη, είναι το τέλος μιας πορείας ενός ‘τριπλού ταξιδιού’ των δύσμοιρων αφροαμερικανών από τις πατρογονικές εστίες έως την σημερινή κατάσταση που βιώνουν!

Τα κείμενα που παρουσιάζονται συνολικά σ’ αυτό το βιβλίο, και στα τρία μέρη του και είδαν το φως της δημοσιότητας, πρώτη φορά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, με μικρές μόνον αλλαγές που δεν αλλοιώνουν το νόημά τους, είναι αυτά που αναφέρονται κάτω από τους αντίστοιχους υπότιτλους του βιβλίου μαζί με την ημερομηνία δημοσίευσης των άρθρων  και αποδεικνύουν το συνεχές ενδιαφέρον του συγγραφέα για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και την ευαισθητοποίηση του στο διαχρονικό πρόβλημα των σκλάβων.