ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Διπλή βράβευση του Δήμου Ρεθύμνου στα Best City Awards

Στην Αθήνα μετέβη ο Δήμαρχος Ρεθύμνoυ κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, συνοδευόμενος από το στέλεχος του Τμήματος Προγραμματισμού & παρακολούθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δ.Ρ. κ. Β. Μυριοκεφαλιτάκη προκειμένου να παραστεί στην τελετή απονομής βραβείων των Best City Awards 2018 και να παραλάβει το χρυσό βραβείο  για την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και το χάλκινο για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Βιώσιμης Κινητικότητας που κέρδισε ο Δήμος Ρεθύμνης.  

Η τελετή απονομής των Best City Awards 2018, βραβεία που διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά η Boussias Communications, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου,  στο Σεράφειο Κέντρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν Δήμαρχοι από όλη τη χώρα, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη Περιφερειών, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι γνώρισαν τους νικητές και ενημερώθηκαν για τις καλύτερες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες, οι οποίες εξασφαλίζουν καθαρό περιβάλλον, υγεία, ασφάλεια, πολιτισμό, ευκαιρίες εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες τους.

Στα βραβεία συμμετείχαν εταιρείες, φορείς και Δήμοι από όλη την Ελλάδα  οι οποίες αναδείχθηκαν ως ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις της χώρας.    

Οι βραβευθέντες παρέλαβαν το Gold, Silver ή Bronze βραβείο τους, ανάλογα με τη βαθμολογία  που προέκυψε από την αξιολόγηση μίας ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Πατούλη (Πρόεδρο ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου). Τα βραβεία παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος Πέτρος Κουμπλής.

Στις διαφορετικές κατηγορίες βράβευσης, Gold βραβείο απέσπασαν για τα έργα τους οι Δήμοι: Καλαμάτας, Αλεξανδρούπολης, Γλυφάδας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Φυλής, Ηρακλείου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Πλατανιά, Τρικκαίων, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Χίου, Αμαρουσίου, Πειραιά, Αστυπάλαιας, Λέσβου, Μήλου, Χερσονήσου, Κηφισιάς, Βριλησσίων, Λειψών, Λέρου, Πυλαίας-Χορτιάτη και Λεβαδέων.

Σε ότι αφορά το Δήμο Ρεθύμνου, η υποψηφιότητα του κατατέθηκε,  με πλήρη φάκελο, προ διμήνου και κρίθηκε από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής άξια του χρυσού και χάλκινου βραβείου.   

Στον πυλώνα  Α-LIVEBLE CITY – «Αειφορία στις μεταφορές» , η υποψηφιότητα του   Δήμου Ρεθύμνης επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει με στόχο   την προώθηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, αξιολογήθηκε  ως ο πρώτος ελληνικός Δήμος που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας στον τομέα των μεταφορών. Ο Δήμος συμμετέχει ως πόλη εφαρμογής στο έργο «CIVITAS DESTINATIONS», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάδειξη των πόλεων ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας , υποστηρίζοντας έμπρακτα το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Δήμος υιοθέτησε   μια σειρά καινοτόμων, για τα ελληνικά δεδομένα, μέτρων όπως :

  • Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την εγκατάσταση τριών  διπλών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε κομβικά σημεία στο κέντρο της πόλης.
  • Η προκήρυξη διαγωνισμού που έχει ήδη καταλήξει σε σύμβαση για την προμήθεια ενός αμιγώς ηλεκτρικού λεωφορείου, το οποίο θα δρομολογηθεί σε αστική γραμμή εντός της πόλης,  για την εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών.
  • Η εγκατάσταση στην πόλη του Ρεθύμνου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων τεχνολογίας dockless – ποδήλατα χωρίς βάσεις στάθμευσης. Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που καλωσόρισε το καινοτόμο αυτό σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων, οριοθετώντας 32 ευέλικτες θέσεις στάθμευσης των ποδηλάτων χωρικά κατανεμημένες σε διάφορα σημεία της πόλης τις οποίες παραχώρησε ο Δήμος για τη διαδικασία εισαγωγής του συστήματος στην πόλη. Το μέτρο τέθηκε  σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2018 με 300 ποδήλατα τα οποία έτυχαν εξαιρετικά μεγάλης ανταπόκριση τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες της πόλης συμβάλλοντας στη μείωση χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Σημειώνεται ότι σε περίοδο ενός μηνός υπήρξαν 900 εγγεγραμμένοι χρήστες και περίπου 2.000 ενοικιάσεις.

Σε ότι αφορά τον άξονα «Α-LIVEBLE CITY – Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Βιώσιμης Κινητικότητας –  Υποδομές & Αστική Ανάπλαση – Έργα ανάπλασης», η υποψηφιότητα του Δήμου Ρεθύμνης η οποία απέσπασε το χάλκικο βραβείο, αξιολογήθηκε για την καινοτόμο στρατηγική του Δήμου  στη βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα με έργα που στοχεύουν στην ανάδειξη του Ρεθύμνου σε μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη, υγιή οικονομικά, φιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες και σε έναν αειφόρο τουριστικό προορισμό.

Ο στόχος του Δήμου για ριζική εγκατάλειψη του μοντέλου ανάπτυξης της πόλης με πυλώνα το αυτοκίνητο, με  προτεραιότητα στην ασφαλή κίνηση των πεζών μέσω του περιορισμού του χώρου κίνησης και οριοθέτηση του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων, υποστηρίχθηκε από μια σειρά παρεμβάσεων και αναπλάσεων που εξελίχθηκαν κατά μήκος της πόλης, από την ανατολική έως τη δυτική είσοδο του Ρεθύμνου, σε πλατείες, δρόμους και πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους (17,5 χιλιόμετρα νέων πεζοδρόμων,  αναπλάσεις τουλάχιστον 5 μεγάλων πλατειών, άνω των 10 χλμ υπογειοποιήσεις δικτύου ΔΕΗ καθώς και δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 12 χλμ περίπου και  Δίκτυο εντός παλαιάς πόλης- ιστορικού κέντρου  μήκους 3,5χλμ.)

Το σύνολο των παρεμβάσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα υλοποιήθηκε με επιτυχία από το Δήμο Ρεθύμνης με διευθύνουσα την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ, με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (περιβάλλοντος, αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.α.) και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.   συνολικού προϋπολογισμού 32.080.000,00€ περίπου.  

Στο ίδιο πνεύμα, άλλωστε, εφαρμόζεται από το Δήμο το μέτρο της πεζοδρόμησης και η απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην παλιά πόλη και στην παραλία του Ρεθύμνου για επτά μήνες το χρόνο. ν κατεύθυνση του οράματος βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη μας.

Τα αποτελέσματα των έργων αυτών, προσέφεραν σημαντικά οφέλη στο Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του. Η αύξηση της κυκλοφορίας των πεζών , με ασφάλεια και άνεση στη μετακίνησή τους είναι πλέον μια πραγματικότητα. Μέσα από ένα δίκτυο 17,5 χιλιομέτρων νέων πεζοδρόμων με ικανό πλάτος και όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την κυκλοφορία  των πεζών, με ειδική μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία, και ενός δικτύου  12 περίπου χιλιομέτρων νέων ποδηλατοδρόμων επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας Το σημαντικότερο όμως που παρατηρείται είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων σε ότι αφορά την επιλογή μέσων μετακίνησης με το περπάτημα και το ποδήλατο να έχουν κατακτήσει υψηλή θέση στις προτιμήσεις ντόπιων κι επισκεπτών.  Εμφανείς αλλαγές σημειώνονται ήδη και στη νοοτροπία των οδηγών. Πλέον ο πεζός έχει προτεραιότητα. Οι οδηγοί σταματούν στις διαβάσεις και επιδεικνύουν σεβασμό ο ένας στον άλλο.

Επιπλέον στη διάκριση της υποψηφιότητας του Δήμου Ρεθύμνου, συνηγόρησε πλήθος άλλων επιμέρους δράσεων με επίκεντρο την αειφορία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, που υλοποιούνται στο Ρέθυμνο.