H έρευνα στο ιστορικό αρχείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να συλλεχθεί υλικό τεκμηρίωσης των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας για την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, που διέταξε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, φαίνεται πως απέδωσε.
Δερματόδετοι φάκελοι με ονοματεπώνυμα και ποσά που επιδικάστηκαν την δεκαετία του ’60 σε Έλληνες που διεκδίκησαν μέσω της Δικαιοσύνης αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και άλλα σχετικά στοιχεία τα οποία θα αξιοποιηθούν. Αντίγραφο του αρχειακό υλικού παρέδωσε στην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.
Όπως είπε ο κ. Σαχινίδης, βρέθηκαν δερματόδετοι φάκελοι με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα ποσά που επιδικάστηκαν σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι διεκδίκησαν αποζημιώσεις από την Γερμανία. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ποιους ανέλαβε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποζημιώσει την δεκαετία του ’60 με χρήματα που έλαβε από το τότε ομόσπονδο γερμανικό κράτος στο πλαίσιο σχετικών συμφωνιών ύψους 115.000.000 μάρκων.
Να θυμήσουμε πως μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του, έχουν εντοπίσει ήδη τους φακέλους με τα στοιχεία εκείνων που αποζημιώθηκαν κατά την δεκαετία του 1960 από την Γερμανία, ενώ περαιτέρω έρευνα στο χώρο των ιστορικών αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα αξιοποιήσει και θα ψηφιοποιήσει το υλικό που θα βρεθεί, ώστε να μην χαθεί.
«Σε κάθε περίπτωση και εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής, διαπιστώνουμε πως οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους έναντι των δυνάμεων της γερμανικής Κατοχής διατηρούνται στο ακέραιο και θεωρούνται απαράγραπτες», συμπέρανε ο προεδρεύων Βύρων Πολύδωρας.