ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Ξανθός: Ισχυρό «ανάχωμα» στο νεοφιλελευθερισμό και στην παντοδυναμία Μητσοτάκη

Του Ξανθού Ανδρέα, υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών ήταν σίγουρα αναπάντεχο και απρόβλεπτο, ακόμα και για τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη. Το «βουβό» προεκλογικό κλίμα που όλοι εντοπίζαμε στις περιοδείες και στις επαφές μας με τον κόσμο, αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι έκρυβε μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών, που την τελευταία στιγμή θεώρησαν ότι προέχει η αποτροπή της ακυβερνησίας και επέλεξαν ως «μονόδρομο» για την πολιτική σταθερότητα την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Το έλλειμα αξιόπιστης εναλλακτικής στρατηγικής ήταν προφανές και το κυβερνητικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έπεισε τη μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί το μέγεθος της ήττας. Η εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποδηλώνει ότι λειτουργήσαμε σε μεγάλο βαθμό ως το «αλεξικέραυνο» για την κρίση εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα συνολικά. Το γιατί, θέλει πολύ βαθιά ανάλυση, αυτοκριτική ματιά και αναστοχασμό. Πρέπει να ξαναδούμε τις κοινωνικές μας αναφορές και συμμαχίες, τις νέες ανάγκες και ιεραρχήσεις των πολιτών, τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγουν αυτόν που θα τους κυβερνήσει, τους όρους διεξαγωγής του πολιτικού παιγνιδιού, την πολιτική μας ταυτότητα και φυσιογνωμία. Αυτή η συζήτηση είναι επιβεβλημένη και θα γίνει με σύνεση και ειλικρίνεια, αλλά στην ώρα της. Σήμερα είναι η
στιγμή να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί, όπως όλες οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις με ιστορία και κοινωνικά ερείσματα και να πέσει αλλά και να ξανασηκωθεί. Να πείσουμε ότι διαθέτει αντοχές και, κυρίως, ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά συλλογικής αξιοπρέπειας των μελών και στελεχών του για να δώσει την επόμενη εκλογική μάχη με αλληλεγγύη, πολιτική επάρκεια και σθένος.

Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Στις 25 Ιούνη επιλέγουμε ισχυρό «ανάχωμα» στην παντοδυναμία Μητσοτάκη και στο νεοφιλελεύθερο του σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνουμε την προοπτική ενός αριστερού-προοδευτικού πόλου εξουσίας. Που θα έχει ως πρόταγμα τις ανάγκες όσων «ζορίζονται», τα δημόσια αγαθά, το Κράτος Δικαίου και την εξάλειψη των ανισοτήτων.

Όσοι νομίζουν ότι η επικράτηση του Μητσοτάκη στις εκλογές της 21 ης Μάη έπληξε μόνο το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι πολύ γελασμένοι. Η νίκη αυτή σηματοδοτεί βαθύτερη συντηρητική στροφή της κοινωνίας και εδραίωση ενός σκληρού πελατειακού συστήματος που οδηγεί σε μεγάλη
στρέβλωση τον πολιτικό ανταγωνισμό. Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα η κυβερνώσα Αριστερά, οι ιδέες και οι αξίες της, η ανιδιοτέλεια και η εμπειρία των ανθρώπων της. Για να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους αδύναμους, τον κόσμο της εργασίας και το «δημόσιο χώρο», όχι μόνο από «τα κάτω» αλλά και από «τα πάνω», δηλαδή από θέσεις ευθύνης. Όσοι λοιπόν θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολιτικά ξοφλημένο και θέτουν ως προτεραιότητα την εκλογική του λεηλασία, σύντομα θα διαψευστούν οικτρά.

Ξανθός Ανδρέας, υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ