Από τη Δευτέρα 8 Απριλίου οι ενδιαφερόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να καταθέτουν αίτηση για το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ, αρκεί να πληρούν τους απαραίτητους όρους και τις προϋποθέσεις.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, από τη Δευτέρα 8 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2), προκειμένου να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ.80000/8285/253/2013 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δικαιούχοι του παρόντος βοηθήματος ανεργίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε και Ε.Τ.Α.Π.–Μ.Μ.Ε., εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και εφεξής.
Δικαιούχοι είναι μόνο οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να λάβουν το επίδομα.Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει ακόμη, να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία έτη ασφάλισης, να έχουν διακόψει αποδεδειγμένα την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να μην λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής.
Εισάγονται επίσης και εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία το οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κατά την τελευταία διετία τις 30.000 ευρώ και το ατομικό τις 20.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για τη χορήγηση βοηθήματος απαιτείται σωρευτικά:
1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012 η καταβολή εισφορών για 2 τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1/1/2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη. Οι παραπάνω ελάχιστες προϋποθέσεις ισχύουν και για ασφαλισμένους που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν από την 1/1/2011 και επαναδραστηριοποιούνται εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.
2. Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.
3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.
4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής.
5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.
7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
8. O ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.
Για την καταβολή του επιδόματος των 360 ευρώ τον μήνα θα δοθεί προθεσμία 3 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις (υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ).
Το επίδομα θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 3 – 9 μηνών ως εξής:
Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη για 3 μήνες.
Για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη για 4 μήνες.
Για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη για 5 μήνες.
Για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη για 6 μήνες.
Για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη για 7 μήνες.
Για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη για 8 μήνες.
Για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και εφεξής, για 9 μήνες.