ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Μητρόπολης για την επέτειο των 190 ετών από το μαρτύριο των Τεσσάρων Μαρτύρων

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Μητρόπολης για την επέτειο των 190 ετών από το μαρτύριο των Τεσσάρων Μαρτύρων

Με τα Εγκαίνια της Γ΄ Εκθέσεως Αγιογραφίας και Συναυλία από το Μουσικό Σύνολο VAMOS ξεκίνησαν οι επταήμερες εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την επέτειο των 190 ετών από τη μαρτυρική θυσία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

Την ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων, που βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, εγκαινίασε την Πέμπτη το βράδυ ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος. Πρόκειται για μια καλαίσθητη αίθουσα, που έχουν προσεχθεί και συνταιριάξει τα πάντα, από την επιβλητική τοιχογραφία του Αποστόλου Παύλου, που δεσπόζει στο βάθος της αίθουσας, μέχρι τα ζεστά χρώματα, τα φωτιστικά, τις διάφορες τεχνοτροπίες, κ.λπ.. Η άλλοτε αποπνικτική αίθουσα είναι πια παρελθόν και η ανακαινισθείσα αποτελεί πλέον ένα στολίδι στην καρδιά της πόλης, «στον τόπο που είναι αιματοβαμμένος με το αίμα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού», όπως είπε και ο Επίσκοπος.

Σύμφωνα με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτ. Νικόλαο Νικηφόρο, από την πρώτη στιγμή της ελεύσεώς του στο Ρέθυμνο ο Μητροπολίτης τούς παρότρυνε πατρικά για την αναγκαιότητα της ανακαινίσεως της συγκεκριμένης αίθουσας. Μιας αίθουσας, η οποία θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε όχι μόνο στην Ενορία των Τεσσάρων Μαρτύρων ή της Μητροπόλεως, αλλά στο εξής θα μπορεί να διατίθεται για οποιαδήποτε εκδήλωση αρκεί να συνάδει με τον χώρο.

Τα εγκαίνια της αίθουσας και της Εκθέσεως Αγιογραφίας και η συναυλία από το μουσικό σύνολο «VAMOS» με τίτλο «Μουσικοί Αντικατοπτρισμοί» ήταν η αρχή των επταήμερων εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η Μητρόπολη για τα 190 χρόνια από την μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

Αρχικά, ως είθισται, τελέστηκε ο Αγιασμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, τον οποίο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Αιδεσ. Ιωάννης Σκαλίδης, Νικόλαος Νικηφόρος και Σωκράτης Ξενικάκης.

Ο Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και μεταξύ άλλων είπε: «Ο Ναός λειτουργεί και ως η καρδιά της ενορίας, διότι μεταγγίζει στους πιστούς το Ζωογόνο Αίμα του Χριστού, που τους χαρίζει τον αγιασμό και την δυνατότητα της αιώνιας ζωής. Επιπλέον, η ενορία λειτουργεί και ως «πανδοχείο» της αγάπης του Χριστού, του Καλού Ποιμένα, όπου οι ενορίτες τρέφονται, προστατεύονται, περιθάλπονται, νοσηλεύονται και θεραπεύονται. Και όλα αυτά πάντα και μόνο κάτω από το Ωμοφόριο του Επισκόπου».

«Σεβασμιώτατε, ο εγκαινιασμός της ενοριακής μας αίθουσας, που ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου, πρέπει με παρρησία να ομολογήσω ότι οφείλεται σε Εσάς. Από την πρώτη στιγμή που μας επισκεφθήκατε δεν σταματήσατε λεπτό να μας παροτρύνετε πατρικά για το έργο αυτό. Στην αρχή υπήρχε ο φόβος από εμάς γιατί η κατάσταση της αίθουσας ήταν δραματική και τα οικονομικά της ενορίας πενιχρά. Όμως, με την επιμονή Σας, Σεβασμιώτατε, πήραμε την απόφαση την μεγάλη να αρχίσομε, κάτω από το Ωμοφόριό Σας. Με τις ευχές, την ευλογία, την καθοδήγηση και την αγάπη σας φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Δικαιωθήκατε. Σας την παραδίδομε με υιϊκή αγάπη, γιατί όλοι Σας έχομε στην καρδιά μας, το λαμπρότερο θρόνο που μπορεί κανείς να κερδίσει. Γνωρίζουμε ότι και Εσείς μας φιλοξενείτε στην καρδιά Σας και μας τροφοδοτείτε με την αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον Σας».

Στην συνέχεια ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τους συνεφημέριούς του, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους όσους βρήκαν αρωγούς και συμπαραστάτες. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αείμνηστο παπα-Μιχάλη Σταυριανάκη, καθώς, παρά ένα χρόνο, κλείνουν τα σαράντα χρόνια από τα Εγκαίνια του Ναού που κτίσθηκε χάρις στην φροντίδα εκείνου και με την ευλαβή προσφορά του φιλοχρίστου λαού.

Αυτή η αίθουσα είναι για όλο το Ρέθυμνο

Παίρνοντας τον λόγο ο Σεβσμιώτατος, είπε: «Να πούμε τώρα και μερικές αλήθειες. Για να γίνει αυτή η αίθουσα, εφώναξα πολύ και τους στεναχώρησα πολύ. Όμως, αν δεν φωνάξεις και δεν στεναχωρήσεις τέτοια έργα δεν γίνονται. Και αν μεν το έκαμα υπερβολικά, συγγνώμη. Αν, όμως, έπρεπε να γίνει και δικαιώνομαι από το αποτέλεσμα, τότε ας μου το συγχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία. Και με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει, συνέχισε: «π. Σωκράτη, π. Νικόλαε, π. Ιωάννη, χαλάλι οι σκόνες που «φάγατε». Νομίζω ότι αν χρειαζόταν η αίθουσα αυτή στην καρδιά της πόλης μας και της Τοπικής Εκκλησίας, το αποδεικνύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που την κατέκλυσαν σήμερα. Διακόσιες είκοσι θέσεις έχει αυτή η αίθουσα και μπορεί πλέον να φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις της Τοπικής μας Εκκλησίας. Και όχι μόνο αυτής της ενορίας αλλά και όλων των φορέων του τόπου μας που θα επιθυμήσουν να την χρησιμοποιήσουν. Αυτή η αίθουσα δεν είναι ούτε για μας, ούτε για αυτή την ενορία, ούτε για την Μητρόπολη. Είναι για όλο το Ρέθυμνο, για όλο το λαό μας, για όποιον την χρειάζεται να την χρησιμοποιήσει, κατά τον προσήκοντα φυσικά πάντοτε σε αυτή τρόπο».

Τα έργα της Εκκλησίας δεν μετρώνται με ευρώ, μετρώνται με αγάπη

«Είμαι πολύ χαρούμενος, συνέχισε ο κ.κ. Ευγένιος, που βλέπω αυτό το έργο να τελειώνει. Το είδα όταν άρχισε, το θυμάστε πώς ήταν και τώρα όλοι, το ξέρω, το καμαρώνετε. Και εγώ πρώτος και χαίρομαι που αποκτήσαμε αυτόν τον χώρο, ο οποίος μας στοίχισε πολύ· όχι χρήμα αλλά αγάπη. Τα έργα της Εκκλησίας δεν μετρώνται με ευρώ, μετρώνται με αγάπη. Και αυτό το έργο στοίχισε πολλή αγάπη. Σε μερικούς στοίχισε και κάποια δάκρυα. Δόξα τω Θεώ, όμως, που το έργο αυτό τελείωσε. Τώρα, κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και εδώ, στον αιματοπότιστο από το δικό Τους αίμα τόπο, υπάρχει αυτή η καταφυγή για όλους εμάς. Που μπορεί να στεγάζει τις πνευματικές μας ανησυχίες, που φιλοδοξεί να καλύπτει τις πνευματικές μας ανάγκες, που μπορεί να αποτελεί ένα βήμα για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Και προπάντων, ένα χώρο έκφρασης των δημιουργών, όπως γίνεται με την Γ΄ Έκθεση της Αγιογραφίας. Χαίρομαι πολύ. Από την πρώτη έως την τρίτη έγινε ένα άλμα. Είκοσι οχτώ ήταν τότε ο αριθμός των Αγιογράφων και σήμερα τριάντα έξη. Μέσα σε τρία χρόνια επτά νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ιερή τέχνη της εικονογραφίας και θα είχα να πω πολλά γι’ αυτό. Όμως δεν θα πω τίποτα γιατί μόνο εσείς, με μια ματιά που θα ρίξετε γύρω, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο έργο είναι αυτό και πόσο αυτός ο τόπος προσφέρει πολιτισμό, ακόμα και σε τούτους τους δύσκολους καιρούς».

Σύντομα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα άτομα με κινητικά προβλήματα

«Τούτη η αίθουσα δεν δημιουργήθηκε τώρα, ώστε να διαθέτει σύγχρονες προδιαγραφές, και γι’ αυτό έχει κάποια προβλήματα και κάποιες εγγενείς αδυναμίες που δεν μπορούσαμε ίσως να τις λύσουμε αμέσως. Θα λυθούν όμως σύντομα με κάποιες ακόμη παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Ακριβολογώντας, έχουμε ένα πρόβλημα ακόμα με τις εισόδους και ειδικά με την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Και αυτό όμως το έχουμε σκεφτεί και η είσοδος από την πλευρά της λεωφόρου θα γίνει με τις σύγχρονες μεθόδους για να μπορούν και τα άτομα με αυτές τις ανάγκες, και ειδικά με τα κινητικά προβλήματα, να έχουν πρόσβαση σε αυτό τον χώρο. Γιατί δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση και αυτά μας τα αδέλφια να είναι αποκλεισμένα από αυτή την αίθουσα».

Όλα συν-χωρούν σε αυτό εδώ τον χώρο, γιατί υπάρχει πολύ αγάπη

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το όμορφο αποτέλεσμα και ευχαρίστησε τον κόσμο λέγοντας: «Με την παρουσία σας απόψε εδώ καταξιώνετε την ύπαρξη αυτής της αίθουσας και δικαιώνετε τις φωνές μου. Θέλω να σας παρακαλέσω τούτο τον χώρο να τον αγαπήσετε και να πλαισιώνετε όλες τις εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα σε αυτόν. Θέλω αυτός ο χώρος να είναι μια ανοιχτή αγκαλιά, να φιλοξενεί όλους τους ανθρώπους που θα έρχονται από μακριά. Προπάντων, να είναι χώρος όπου, όπως επιθυμώ και έχω προτρέψει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, να μπορεί να διατίθεται όχι μόνο για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και καθημερινά, για παράδειγμα από κάποιους ανθρώπους που θέλουν να σιτίζονται από το συσσίτιο της Χριστιανικής Γωνιάς την ενορίας των Τεσσάρων Μαρτύρων. Να μπορούν καθημερινά να βρίσκουν το φαγητό και εδώ. Όλα αυτά θα γίνονται εδώ και όλα αυτά συν-χωρούν. Όλα χωρούν σε αυτόν εδώ τον τόπο. Και γιατί χωρούν; Γιατί υπάρχει πολλή αγάπη. Αγάπη από τους Τέσσερεις Μάρτυρες, που αγάπησαν τον Χριστό και γι’ Αυτόν μαρτύρησαν. Αγάπη από αυτούς που άοκνα τον διακονούν, αγάπη από όλους εσάς που τον στηρίζετε παντοιοτρόπως. Ευχαριστώ όλους και όλες γιατί, αν δεν ήσαστε εσείς, τότε δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης ούτε αυτός ο χώρος, ούτε εμείς. Εσείς μας δίνετε λόγο και σε εσάς πρέπει η αναφορά που γίνεται και αυτή την ώρα». Ενώ κάλεσε από τους Αγιογράφους τον κ. Γεώργιο Καραβιώτη να μιλήσει για την Αγιογραφία.

Η βραδιά έκλεισε με μια υπέροχη συμφωνική συναυλία του μουσικού συνόλου VAMOS, που έπαιξαν τραγούδια μεγάλων συνθετών, Ελλήνων, όπως των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη και Βαμβακάρη, αλλά και ξένων, σε δική τους διασκευή και ενορχήστρωση.

Την πρώτη αυτή ημέρα των εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι φορέων και αρκετός κόσμος, ώστε η αίθουσα να αποδειχθεί μικρή για να τους χωρέσει…

ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟY – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Αξίζει να  σημειώσουμε ότι την 15η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν τρεις διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνης, οι οποίοι είχαν ως στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν για τους Αγίους Τέσσερεις Μάρτυρες και τη θυσία τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε: «Στα πλαίσια των σκέψεων για το πώς θα περάσει το μήνυμα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και πώς θα γίνουν περισσότερο γνωστοί και στη νέα γενιά, συνεργαστήκαμε με τον Σύμβουλο των Θεολόγων της Κρήτης, τον κ. Γεώργιο Στριλιγκά, που είναι και Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων, και με τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, αφού πήραμε τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, προκηρύχθηκαν τρεις διαγωνισμοί στα σχολεία του νομού. Για τα Δημοτικά σχολεία ένας διαγωνισμός ζωγραφικής, για τα Γυμνάσια ένας διαγωνισμός λογοτεχνικού κειμένου και για τα Λύκεια ένας διαγωνισμός ψηφιακής παρουσίασης του έργου και του Μαρτυρίου των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού θα τα κρίνουν κάποιες ανάλογες κριτικές επιτροπές, και θα είμαστε σε θέση να εκθέσουμε και τα έργα των παιδιών που έλαβαν μέρος και να τα βραβεύσουμε αμέσως μετά τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών».

ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ Γ΄ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

1. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΥΜΠΕ
2. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
3. Πρωτοπρεσβύτερος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
4. Πρωτοπρεσβύτερος ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
5. Πρωτοπρεσβύτερος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ
6. Οἰκονόμος ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΑΚΗΣ
7. ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
8. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
9. ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
10. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
11. ΓΛΥΝΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
12. ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
13. ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
14. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
15. ΚΑΛΑΪΤΖΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
16. ΚΑΟΥΚΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
17. ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ καί ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
18. ΚΑΡΙΛΑΚΗ ΕΥΡΙΔΙΚΗ
19. «ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ» (ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ)
20. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
21. ΛΙΤΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
22. ΜΑΚΡΥΛΑΚΗ-ΤΣΑΡΜΑΚΛΗ ΕΛΕΝΗ
23. ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
24. ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ
25. ΝΙΚΟΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΟΥΛΗ
26. ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
27. ΟΥΡΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
28. ΠΑΝΑΡΕΤΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
29. ΠΟΛΥΜΙΛΗ ΣΟΦΙΑ
30. ΡΟΥΚΟΥΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
31. ΡΟΥΚΟΥΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
32. ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
33. ΣΗΦΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
34. ΣΥΡΙΑΝΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
35. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
36. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ “VAMOS” ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΜΟΥ­ΣΙ­ΚΟΙ ΑΝ­ΤΙ­ΚΑ­ΤΟ­ΠΤΡΙ­ΣΜΟΙ»

Νίκος Φραγκιαδάκης, Πρόεδρος του Μουσικού Συνόλου “VAMOS”
Ενορχήστρωση: Θανάσης Παπαθανασίου.

Μουσικοί:
1. Έντμοντ Αλέξις – βιολί
2. Tjarda Terpstra – βιολί
3. Ραΐς Τσουρά – βιολί
4. Σπύρος Ραφτάκης – τσέλο
5. Θανάσης Παπαθανασίου – κόρνο
6. Τheo Kraaijvanger – ευφώνιο
7. Βαγγέλης Παπαδάκης – κλαρινέτο
8. Πρόδρομος Καραδελόγλου – μαντολίνο, κιθάρα
9. Νίκος Φραγκιαδάκης – πιάνο
10. Αλεξέϊ Κιριτσένκο – κρουστά

Της δημοσιογράφου Βάλιας Πετράκη