Οι εργασίες άρχισαν με επιτυχία πριν από λίγο -σήμερα Σάββατο- και θα λήξουν αύριο Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες του δήμου Αποκορώνου.
Στην έναρξη της διημερίδας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, καθώς επίσης στην μνήμη των Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη. Ο Περιφερειάρχης είπε ότι αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη τους για την μεγάλη προσφορά τους ενώ πρόσθεσε ότι ο Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο Βαγγέλης Κελαράκης ήταν πάντα παρόντες σε όλες τις δραστηριότητες του ΕΚΑΒ και της πολιτικής προστασίας, και που σήμερα είναι οι μεγάλοι απόντες, ενώ αν βρισκόταν στην ζωή θα ήταν εδώ κοντά μας.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
«Η διημερίδα που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτηςκαι το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπουείναι μια κοινή προσπάθεια προσέγγισης και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού της Κρήτης για τα ατυχήματα και τις καταστροφές αλλά ταυτόχρονα και αφορμή για το σωστό σχεδιασμό και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να πάρουμε ως Κρήτη συνολικά.
Για τους λόγους αυτούς κρίνω πολύ σημαντική τηδιημερίδα αυτή.
Η προστασία των πολιτών από ατυχήματα και φυσικές καταστροφέςείναι μια σύνθετη διαδικασία, με πολλές φάσεις, στην οποία εμπλέκονται πολυάριθμοι φορείς.
Μια διαδικασία που δεν αφορά μόνο κάποιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή τα Αρχηγεία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.
Αφορά όλα τα επίπεδα της διοίκησης, όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλους τους πολίτες.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των καταστροφών κάθε είδους.
Και επειδή είναι μια πολύπλοκη υπόθεση πρέπει να έχουν όλοι συναίσθηση ότι η σωστή αντιμετώπιση απαιτεί συνεργασία, σύμπνοια και συνέργεια κι όχι ανταγωνισμούς.
Η προστασία από ατυχήματα και καταστροφές είναι ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει τρεις σημαντικές φάσεις:
• την πρόληψη σε συνδυασμό με τον μετριασμό των επιπτώσεων,
• την ετοιμότητα και την επέμβαση
• την αποκατάσταση σε συνδυασμό με την ανάλυση μετά την καταστροφή.
Όμως η προστασία εξαρτάται επίσης και από τρεις επιπλέον οριζόντιεςδραστηριότητες:
• την ανάλυση του κινδύνου,
• την διοίκηση, τον έλεγχο και κυρίως την επικοινωνία
• και τέλος την πληροφόρηση με την εκπαίδευση.
Γι’ αυτό η πολιτική προστασία είναι ένας κλάδος που απαιτεί ιδιαίτερης έντασης συντονισμό και συνεργασία.
Εμείς στην Περιφέρεια Κρήτης δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της πολιτικής προστασίας.
Συντονίζουμε τις δράσεις των τμημάτων πολιτικής προστασίας όλης της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των όποιων φυσικών καταστροφών.
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς πολιτικής προστασίας της Κρήτης για το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
Εδώ και ένα χρόνο υλοποιούμε την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια με τίτλο «Ασφαλής Κρήτη – Οδική Ασφάλεια».
Συνδιοργανώσαμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, διημερίδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς.
Εκτός όμως από τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως Περιφέρεια δίνουμε βαρύτητα και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης. Σε υλοποίηση βρίσκεται το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο «Βελτίωση οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης» με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.
Οι στόχοι μας για τα επόμενα χρόνια είναι:
• Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.
• Η δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας με πλήρη εξοπλισμό και εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν.
• Η δημιουργία βάσης δεδομένων μέσα από μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών της Κρήτης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης
Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου χαιρετίζουμε την παρουσία όλων σας, σήμερα εδώ, των εμπλεκομένων υπηρεσιών αλλά και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην ενημέρωση-πρόληψη των ατυχημάτων, φυσικών καταστροφών και της πολιτικής προστασίας γενικότερα.
Κλείνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό, θέλω να ευχαριστήσω τους προσκεκλημένους ομιλητές μας και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις τους μέσα από την πολύτιμη εμπειρία τους σε θέματα αντιμετώπισης και πρόληψης ατυχημάτων και καταστροφών.
Όμως πριν παραχωρήσω τη θέση μου στο βήμα στον επόμενο ομιλητή νιώθω την ανάγκη να επισημάνω την απουσία από εδώ σήμερα δύο ανθρώπων που έχουν προσφέρει σημαντική υπηρεσία στο ΕΚΑΒ, στην πρόληψη των ατυχημάτων, στην Πολιτική Προστασία και οι οποίοι έπεσαν στην υπηρεσία του καθήκοντος. Είναι ο Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο Βαγγέλης Κελαράκης.
Παρακαλώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους».
Πρόγραμμα Διημερίδας
1η ημέρα Σάββατο 11 Μαΐου
- 09:30-10:00 Έναρξη, καλωσόρισμα-χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, χαιρετισμοί εκπροσώπων αρχών, αυτοδιοίκησης.
- 10:00-11:00 Διδάγματα από έναν σεισμό, Γιώργος Σταυρακάκης, Ευρωβουλευτής, πρώην διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
- 11:00-11:30 Από τι κινδυνεύουμε στην Κρήτη – η εικόνα του διασώστη, Δημήτρης Πύρρος, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ
- 11:30-12:00 Πως «φτιάχνεται» μια κρίση, Κώστας Χολέβας, πολιτικός μηχανικός, πρώην εθνικός εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ
- 12:00-12:30 Καταστροφές και Τύπος, κ. Ρενιέρης, Δημοσιογράφος
- 12:30-13:30 Συζήτηση
- 15:00-17:00 Ομάδες εργασίας
- 17:00-18:00 Ανασκόπηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχέσεις αρχών και μέσων ενημέρωσης, Παναγιώτης Αλεβαντής, φυσικός, υπάλληλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- 17:00-18:00 Γενική συζήτηση
2η ημέρα Κυριακή 12 Μαΐου:
- 9:00-11:00 Ομάδες εργασίας
- 11:30-12:30 Συμπεράσματα ομάδων εργασίας
- 12:30-13:30 Συμπεράσματα διημερίδας