Στη δύσκολη συγκυρία, Περιφέρεια Κρήτης, φορείς του νησιού με τους απόδημους Κρήτες όπου γης, έχουν ενωμένες τις δυνάμεις τους και ενισχύουν τις δράσεις στον κοινό αγώνα για αξίες, ιδανικά, πρόοδο, στη διατήρηση – ανάδειξη του πολιτισμού μας, της ιστορίας, της τοπικής παράδοσης – ήθη και έθιμα και την μεταλαμπάδευση τους στις νεότερες γενιές.
Αυτό τόνισαν ο Περιφερειάρχης, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας της Κρήτης, οι απόδημοι Κρήτες, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορείς μιλώντας στο τριήμερο συνέδριο «Ο Κρητικός στον Αγώνα» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που άρχισε σήμερα στη Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο. «Τιμούμε τους προγόνων μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την Δημοκρατία» τόνισαν, ενώ επισήμαναν ότι ο αγώνας των Κρητικών είναι διαχρονικός που έχει να κάνει με την επιβίωση, την πρόοδο, την οικονομία, τον πολιτισμό, την ιστορία του τόπου, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας, κ.ά.
Το συνέδριο που έχει πλούσια θεματολογία (στους τομείς της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης, οικονομίας – ανάπτυξης, του αθλητισμού κ.α.) πραγματοποιείται στις 5, 6 και 7 Αυγούστου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και βασικό συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης. Τους εκπροσώπους των αρχών, φορέων και τους συνέδρους, που κατέκλυσαν το χώρο των εργασιών του συνεδρίου καλωσόρισαν οι διοργανωτές, ενώ τελέστηκε αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. και τους Μητροπολίτες Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του απευθυνόμενος στους Κρήτες ομογενείς, είπε ότι, «Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, σας καλωσορίζει στην αγαπημένη σας πατρίδα, τον τόπο των παιδικών σας αναμνήσεων, στον τόπο που οι γονείς και οι παππούδες σας, έδωσαν μεγάλους αγώνες για υψηλά ιδανικά, αγώνες τους οποίους σήμερα τιμούμε και σεβόμαστε.
Όλοι εσείς που συγκεντρωθήκατε στην ιστορική μονή Αρσανίου από κάθε σημείο της γης, για να συμμετέχετε στις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρήτων, αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της Κρήτης στις χώρες που θεωρείτε ως τη δεύτερη σας πατρίδα, καθώς είμαι βέβαιος ότι η Κρήτη είναι για εσάς η πρώτη.
Για την Περιφέρεια Κρήτης, αποτελείτε ένα αναπόσπαστο και οργανικό τμήμα της κοινωνίας του νησιού μας. Παραμένετε ένα θετικό παράδειγμα, καθώς μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέρατε να κερδίσετε το σεβασμό και την εκτίμηση όλων των συμπολιτών σας, στις κοινωνίες που ζείτε και δραστηριοποιείστε».
Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στη συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και για την ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων, είπε πως «Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δώσουμε ένα νέο κοινό αγώνα. Έναν αγώνα ειρηνικό, μια πολιτιστική και πολιτισμική επανάσταση, μια επανάσταση που στόχο θα έχει να κρατήσει τις επόμενες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια σας συνδεδεμένα με την Κρήτη. Είναι ένας αγώνας που θα πρέπει να ξεκινήσει από την Κρήτη και να εξαπλωθεί στα πέρατα της γης, όπου υπάρχει ελληνικό σχολείο, όπου λειτουργεί ορθόδοξη εκκλησία. Μέσα από τη συνεργασία μας με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις δράσεις που σχετίζονται με τη διαιώνιση του Ελληνικού πολιτισμού, της κρητικής παράδοσης και ιστορίας».
Το 8ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, με τον εύστοχο τίτλο «Ο Κρητικός στον Αγώνα» – όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης «αποτελεί όχι μόνο μια σημαντική και ιστορική συνάντηση των απανταχού Κρητών, αλλά πολύ περισσότερο τονίζει το διαρκή αγώνα που συνεχίζει να διεξάγεται στο νησί μας, στο πέρασμα των χρόνων. Είναι ένας αγώνας ασταμάτητος, είναι ένας αγώνας που παλαιότερα δόθηκε για την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη, για ιδανικά μεγάλα και αιώνια. Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο αγώνας αυτός δόθηκε για την Ένωση με την Ελλάδα, στη συνέχεια και πάλι για την Ελευθερία και την αποτίναξη κάθε ζυγού. Αγώνας και Κρήτη, είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες. Ο Αγώνας των Κρητικών λαμβάνει τόσο ιστορικές και διαχρονικές διαστάσεις, όσο και χαρακτηριστικά από τον καθημερινό αγώνα για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την προκοπή όπως την ονομάζουμε στην Κρήτη.
Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού. Μιας περιόδου, όπου η Κρήτη ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της, για να υποδεχθεί όλους εσάς, τους ανθρώπους που ζείτε μακριά από το νησί μας. Η Κρήτη τα καλοκαίρια γίνεται τόπος συνάντησης, χαράς και συγκινήσεων. Γίνεται το νησί που σας υποδέχεται και σας ευγνωμονεί γιατί αποδεικνύετε ότι ο Κρητικός «σε όποιο σημείο και αν βρεθεί στην άκρη του πλανήτη πυξίδα κάνει την καρδιά να δείχνει προς την Κρήτη».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και όλο το Συμβούλιο για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς επίσης και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βελιβασάκης, αλλά και η Πρόεδρος του Συνεδρίου Μαρία Χναράκη στο χαιρετισμό τους τόνισαν «Φορείς και πολίτες του νησιού μας, μαζί με τους απόδημους Κρήτες του κόσμου να τιμούμε τον Κρητικό αγωνιστή, τον αγώνα των Κρητών καθώς αυτή τη χρονιά έχουμε δύο μεγάλα γεγονότα – επετείους, τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και τα 150 από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.»
Τίτλος του συνεδρίου «Ο Κρητικός στον Αγώνα» – όπως είπαν – έχει την ευρύτερη έννοια του «αγώνα» για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ατομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και επιστημονικής ζωής. Τιμούμε τους αγωνιστές, τιμούμε το Αρκάδι, τιμούμε τη Μάχη της Κρήτης, τιμούμε τους Κρήτες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στη σημαντικότητα και στο ρόλο του Συνεδρίου αναφέρθηκαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Ηγούμενος Μονής Αρσανίου π. Ευφραίμ Μανουσάκης, ο Πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο Γενικός Γραμμ. Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνης Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.
Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου στη Μονή Αρσανίου είναι ανοιχτή –παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η έκθεση ζωγραφικής με κεντρικό άξονα την επική Μάχη της Κρήτης του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, όπου ο ίδιος ξεναγεί τους συνέδρους και επισκέπτες.
Συνεδρίες Παρασκευής
Μετά τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρία με θέμα: «Επανάσταση του 1866-Αρκάδι» με Προεδρείο: Δρ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ./του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Σύμβουλος: Δρ. Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ομιλητές: Μιχάλης Τρούλης, Ιστορικός-Συγγραφέας: «Μεγάλη Κρητική Επανάσταση (1866-69)», Δρ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κολυμβαρίου Χανίων: «Σχέσεις Γαλλίας, Ελλάδας και Κρήτης στη Μεγάλη Επανάσταση του 1866-1869», Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτις των Γ.Α.Κ.: «Στοιχεία για το τυπογραφείο της Επανάστασης 1866-69», Δρ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ./του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης: «Η επανάσταση του 1866-69 και η θυσία της Μονής Αρκαδίου στη λογοτεχνία»
Το απόγευμα ακολούθησε η 2η συνεδρία με θέμα: «Η Μάχη της Κρήτης». Προεδρείο: Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας-Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Αγησίλαος Καλουτσάκης, Επιμελητής Ιστορικών Συλλογών-Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με ομιλητές: Δρ. Ευάγγελος Τζούκας, Διδάσκων Ελληνική Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Η μάχη της Κρήτης στην περιοχή του Ηρακλείου», Ιωάννης Πρεκατσουνάκης, Αξιωματικός Ναυτικού: «Η Μάχη της Κρήτης στον τομέα Ηρακλείου», Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας – Ιστορικό Μουσείο Κρήτης: «Η Γερμανο-Ιταλική Κατοχή στην Κρήτη», Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, Φιλόλογος:«H λαϊκή συμμετοχή στη Μάχη της Κρήτης»
Στις 19.00 στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» ο Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός θα μιλήσει με θέμα: «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας»
Αμέσως μετά την ομ9ιλία θα ακολουθήσει πολιτιστική εκδήλωση (21.30) στη «Φορτέτζα» με θέμα : «40 Χρόνια Αρκάδι: Αφιέρωμα στη Σοφία Ηλιάκη»
Πρόγραμμα Σαββάτου – Κυριακής
Σάβατο στη Μονή Αρσανίου η 3η συνεδρία, 10.30-12.30
Θέμα: Ο κρητικός αγώνας στην κρητική λαογραφία και λογοτεχνία
Προεδρείο: Δρ. Μαρία Χναράκη, Εκπαιδευτικός-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Σύμβουλος:Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, Καθηγητής
Ομιλητές: Στέλλα Μαλλιαράκη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος: «Αν οι πέτρες είχαν φωνή: Αγώνες και αγωνίες των Κρητικών στα τείχη του Χάνδακα», Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Εκπαιδευτικός: «Απόσπασμα από τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη: Ένα διδακτικό σενάριο για την Γ΄ Δημοτικού» , Δρ. Μαρία Χναράκη, Εκπαιδευτικός-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών: «Εναρμονίζοντας θυσίες: Υπέρβαση και ήρωες στην κρητική λογοτεχνία και λαογραφία», Kids Love Greece (Δρ. Κατερίνα Μακατούνη, Μαρία Τσιγώνη και Μαρία Γιαννούλη): «Ταξίδι στον χρόνο: Μαθαίνουμε για τον κρητικό αγώνα παίζοντας φιδάκι».
4η συνεδρία, 12.30-2.30 με θέμα: Ο κρητικός αγώνας σήμερα
Προεδρείο: Ρένα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος – π. Προϊσταμένη ΕΡΑ Ηρακλείου
Σύμβουλος: Δρ. Θεόδωρος Κατερινάκης, Πρόσεδρος Καθηγητής Drexel University
Ομιλητές:Γιώργης Καράτζης, Ποιητής-Μαντιναδολόγος: «Παράδοση: Καταφύγιο ή ορμητήριο; Δυνατές πολιτισμικές ρίζες, για ένα δυνατό μέλλον», Δρ. Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα ΔΕΣ του Παντείου Πανεπιστημίου: «Οι αγώνες των Κρητικών για ανοιχτές αλλά όχι ανοχύρωτες κοινωνίες: Το διακύβευμα σήμερα», Μιχάλης Βαμιεδάκης, Τουριστικός Επιχειρηματίας-Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης: «Η επόμενη μέρα στον Τουρισμό, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη. Ευκαιρίες, ιδέες, προσεγγίσεις και στόχοι», Δρ. Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου: «Ο αγώνας των Κρητικών για ανώτατη παιδεία»
5η συνεδρία, 3.30-5.30 με θέμα: Ο απόδημος Κρητικός στον αγώνα
Προεδρείο: Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Ηρακλείου
Σύμβουλοι: Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη, Πρύτανης, The G. Raymond Chang School of Continuing Education στο Ryerson University, Εμμανουήλ Βεληβασάκης, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Ομιλητές: Μάνθος Νεονάκης, Συντ. Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης: «Θεόφιλος Παρθενάκης (1885-1960): Ο κρητικός και ο ‘αγώνας’ του για επιβίωση στη μεγάλη ήπειρο», Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ερευνητής-Συγγραφέας: «Ο Γιάννης Καρδίτσης, ο συμπολεμιστής και καπετάνιος του Λάμπρου Κατσώνη από την Ιεράπετρα», Δρ. Θεοδώρα Πατρώνα, Εκπαιδευτικός: «Οι άγνωστοι γυναικείοι αγώνες για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας: H Μαρία Βαρδουλάκη και το ελληνοαμερικανικό μυθιστόρημα», Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, Μάρα Παναγιωτάκη, Εκπαιδευτικός: «Η προβολή του αγώνα για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) στον ομογενειακό τύπο: το περιοδικό και η εφημερίδα ‘ΑΤΛΑΝΤΙΣ’ στη Νέα Υόρκη», Δρ. Αντώνης Χουρδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Συζητώντας για τους προγόνους με τις νεολαίες της ομογένειας»
1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Λούης Τίκας 2016» Μονή Αρκαδίου – Μονή Αρσανίου 13,300m. Ώρα έναρξης 18:00
Πολιτιστική εκδήλωση Φορτέτσα: 21:00-11.00
«Οι Κρήτες του κόσμου χαιρετούν & τιμούν την Κρήτη!»
Βράβευση αθλητών, απονομή τιμητικών πλακετών, μουσική από τον Ψαραντώνη, ριζίτικα τραγούδια και κρητικοί χοροί από διάφορα συγκροτήματα εσωτερικού κι εξωτερικού.
Κυριακή 7 Αυγούστου
Δοξολογία στη Μονή Αρκαδίου: 9.00-10.00
Ξενάγηση στη Μονή Αρκαδίου: 10.00-11.00
Εγκαίνια «δωρεάς» του ΠΣΚ στην ανακαινισμένη Μονή Αρκαδίου: 11.00-12.00
Λήξη συνεδρίου & γεύμα: 12.00-1.00
* Κλειστή καταστατική συνέλευση του ΠΣΚ
Ξενάγηση στο Μουσείο Μάχης Κρήτης (Χρωμοναστήρι)-Ελεύθερνα: 1.00-3.00.