Οι Πολύτεκνοι θα είναι οι «χαμένοι» του νέου καθεστώτος χορήγησης επιδομάτων τέκνων που θα ισχύσει από το 2018, καθώς δεκάδες οικογένειες θα δουν τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα να μειώνονται σημαντικά ή ακόμη και να καταργούνται πλήρως.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα οικογενειακά επιδόματα θα έχει, για μια ακόμα φορά, επιπτώσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν ήδη στερηθεί πάρα πολλά και έχουν βιώσει την ανεπάρκεια του κράτους να ανταποκριθεί στην διατήρηση του θεσμού της πολυμελούς οικογένειας.
Οι δαπάνες για τα επιδόματα που χορηγούνται σήμερα στις
πολύτεκνες οικογένειες προβλέπεται να περιοριστούν αισθητά, μέσω της μείωσης των ισχυόντων εισοδηματικών ορίων στο επίπεδο των 33.750 ευρώ, αλλά και μέσω της μείωσης του ύψους των καταβαλλόμενων ποσών για τους πολύτεκνους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι η κυβέρνηση πιεζόμενη από τους δανειστές, επέλεξε να κατεβάσει σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και να «εξουδετερώσει» ουσιαστικά τους πολύτεκνους ενώ με αγωνία αναμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με το ειδικό επίδομα που για 4 παιδιά ήταν 2.000 ευρώ το χρόνο, το οποίο επίσης είναι υπό διαπραγμάτευση.
Η νέα κατανομή των επιδομάτων είναι πλήγμα για την πολύτεκνη οικογένεια, καθώς αφενός δεκάδες οικογένειες θα παίρνουν μικρότερο επίδομα και αφετέρου θα είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι.
Η πολιτική αυτή δεν βοηθά ούτε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ούτε στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Αυτού του είδους η πολιτική ουσιαστικά «τιμωρεί» τους πολύτεκνους, καθώς εξανεμίζονται τα κίνητρα για την δημιουργία πολυμελούς οικογένειας.
Υποχρέωση του Κράτους είναι η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας και η υποχρέωση αυτή , κατά το Σύνταγμα, κατοχυρώνει στην πολύτεκνη οικογένεια δικαίωμα ειδικής φροντίδας, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.
Στη χώρα μας δεν ισχύει αυτό. Είναι καιρός να ενισχυθούν οι πολύτεκνοι. Να τους δοθούν πίσω όσα κεκτημένα τους κατήργησαν, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.