ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Ένα σκάνδαλο …χαμένο στο απόρρητο!

Για δημοκρατική εκτροπή μιλά η αντιπολίτευση μετά την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να αρνηθεί την κλήση πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Μια πρωτοφανής προσπάθεια συγκάλυψης του Σκανδάλου των Υποκλοπών εξελίσσεται μέρα με την ημέρα. Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων …δεν έχει πολιτική διάσταση και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής!

Έτσι η πλειοψηφία των βουλευτών της στην επιτροπή αρνήθηκε την κλήση κάθε κυβερνητικού στελέχους, αρχής γενομένης από τον παραιτηθέντα για το ζήτημα αυτό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Επίσης δεν αποδέχθηκε να καταθέσουν ως μάρτυρες ο Γιώργος Γεραπετρίτης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα αυτό ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι ο υπεύθυνος για την λειτουργία της ΕΥΠ με βάση τον νόμο που ψήφισε η Ν.Δ τον Αύγουστο του 2019. Επιπρόσθετα έντονη ανησυχία για το πλήρες «θάψιμο» του σκανδάλου προκαλούν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ κατέστρεψε τα αρχεία που αφορούν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύσθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή προκάλεσε αρχικά την έκπληξη και στην συνέχεια την έντονη αντίδραση σύσσωμης αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπός του στην Εξεταστική Επιτροπή Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε πως «δεν περιμέναμε ότι δεν θα δεχθούν τον Δημητριάδη» σημειώνοντας ότι στην εξεταστική επιτροπή δεν ακολουθήθηκε καν η τυπική διαδικασία της ψηφοφορίας για τις αποφάσεις. Μάλιστα η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Στην ίδια λογική και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να αναφέρει πως «σήμερα ξεπεράστηκαν τα εσκεμμένα. Περιμέναμε ότι η πλειοψηφία θα επιχειρούσε να ελέγξει τον κατάλογο αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Τους έκοψε όλους». Ανάλογες ανακοινώσει εξέδωσαν το ΚΚΕ και το Μέρα 25 ενώ από την χθεσινή συνεδρίαση αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τα “μάγια” του απορρήτου θα λυθούν από την ΑΔΑΕ

Το απόρρητο επικαλούνται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των υποκλοπών ώστε να μην αποκαλύψουν τους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, με την κυβέρνηση να “σιγοντάρει” κάνοντας λόγο για ευαίσθητα θέματα, για λόγους εθνικής ασφαλείας και για τήρηση των θεσμικών διαδικασιών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, όμως επιμένει και επικαλείται τη νομοθεσία ζητώντας να του χορηγηθούν το αντίγραφο του φακέλου παρακολούθησής του μετά τον έλεγχο της ΑΔΑΕ αλλά και το κείμενο της διάταξης για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Ο κ.Ανδρουλάκης ζητά ειδικότερα να χορηγηθεί αντίγραφο του μηνύματος που έλαβε η Αρχή και που περιέχει όλο το κείμενο της διάταξης που επιβάλλει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του, καθώς και της σχετικής αλληλογραφίας, όπως περιέχεται στο αρχείο εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κατ’ άρθρο 5 παρ. 4 του ν. 2225/1994 (όπως ισχύει), για το οποίο, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει «σε κάθε περίπτωση» τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εν προκειμένω.

Με την επέλαση της κινητής τηλεφωνίας και την έκρηξη όλων των μορφών ηλεκτρονικής επικοινωνίας η διακομματική Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών που θεσμοθετήθηκε το 1994 έδωσε τη θέση της το 2003 στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Επίσης ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει με βάση το άρθρο 12 του νόμου 3115/2003, (που αποτελεί στην ουσία επανάληψη του άρθρου 5 παρ. 4 του ν. Ν 2225/ 94) , να ενημερώνει σε κάθε περίπτωση τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και να κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνης κάθε διάταξη-αποφαση για άρση απορρήτου που εκδίδει η ΕΥΠ.

Το επίμαχο άρθρο λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αν και δημοσιεύματα φέρουν το φάκελο της υπόθεσης να έχει ήδη καταστραφεί, κάτι για το οποίο δήλωσε άγνοια πάντως το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Πρόσωπο κλειδί είναι επομένως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ο οποιος πάντως επικαλέστηκε και χθες το απόρρητο κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή PEGA, που συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για να διερευνήσει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Επιμένει στον «συμψηφισμό» η Ν.Δ

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι πρακτικές της προστασίας των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών από τις διαδικασίες ελέγχου της Εξεταστικής Επιτροπής προβάλλονται ως … «υπεύθυνη πολιτική στάση». Μάλιστα σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κατηγορήθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για «συμπραξη» προκειμένου «να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας». Επίσης τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκαν για «αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης».

Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το απόγευμα πως «το ζήτημα των επισυνδέσεων θα φωτιστεί για όλη την τελευταία δεκαετία». Αποδεικνύοντας έτσι πως ακολουθεί «κατά γράμμα» το σχέδιο του συμψηφισμού, επιχειρώντας να χαθεί η πρωθυπουργική παραδοχή της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, πιθανόν και άλλων πολιτικών προσώπων, στα πεπραγμένα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το 2013 έως και σήμερα με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθησης του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Αυτό αναμένεται μάλιστα να επιχειρηθεί στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη οπού έχουν κληθεί σε ακρόαση οι Θόδωρος Δραβίλας (διοικητής ΕΥΠ από το 2012 έως το 2015) και ο Γιάννης Ρουμπάτης (Διοικητής ΕΥΠ από το 2015 έως το 2019). Θυμίζουμε πάντως ότι για το ζήτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί των ημερών του συνεχίστηκε η έρευνα που ξεκίνησε αρχικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, έχει ζητήσει να δημοσιοποιηθεί ο φάκελος αυτής της υπόθεσης παράλληλα με αυτόν της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ιδια στιγμή πάντως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Με το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα αναμένεται να ασχοληθεί σε ειδική συνεδρίαση της την Δευτέρα η ευρωβουλή. Μάλιστα θα εστιάσει στην χρήση του λογισμικού Predator.

Τσίπρας: Απέναντι στον νόμο όσοι συγκαλύψουν με «απόρρητα»

Οι χθεσινές εξελίξεις προκάλεσαν πάντως την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απεύθυνε προειδοποίηση προς τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο τονίζοντας ότι η πρακτική που ακολουθείται εκτός από δημοκρατική εκτροπή σε πολιτικό επίπεδο, συνιστά και πράξη που ενέχει ποινική διάσταση. ‘Όπως επισήμανε σε μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας «δεν πρόκειται απλά για διασυρμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά για διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή. Που επισφραγίζεται με τις αδιανόητες απειλές περί δήθεν φυλάκισης για όσους πουν την αλήθεια. Για όσους δηλαδή πράξουν αυτό που το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει».

Στο σημείο αυτό μάλιστα απεύθυνε μία σαφέστατη προειδοποίηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικής διερεύνησης του ζητήματος στο μέλλον. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «καλό είναι όμως να γνωρίζουν όλοι, ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια.Αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν». Επισήμανε μάλιστα ότι «σύντομα θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στο νόμο, δεν είναι όσοι μάχονται για την αλήθεια και υπερασπίζονται το πολίτευμα, αλλά όσοι μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι και υπονομεύουν τη Δημοκρατία».

Με πιο συγκεκριμένο τρόπο ανέλυσε την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η Επιτροπή Θεσμών, κατά τη ρητή πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 43Α παρ. 2 α) ασκεί έλεγχο επί της ΕΥΠ, άρα δεν μπορεί να προβληθεί κανενός είδους απόρρητο προς αποφυγή μαρτυρίας ενώπιον της». Με βάση αυτά επισήμανε πως η σχετική διάταξη «παραπέμπει στα άρθρα 146 και 147 του Κανονισμού, που ρυθμίζουν την διαδικασία ενώπιον των εξεταστικών επιτροπών κ που με τη σειρά τους παραπέμπουν στο άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης σε όσους αρνούνται μαρτυρία ή αποκρύπτουν την αλήθεια».