ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Υπόμνημα θέσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπόμνημα θέσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης πάνω σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Ρεθύμνου και της Κρήτης που φέρει την υπογραφή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργου Γιακουμάκη, κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.   Το υπόμνημα παραδόθηκε στον Υπουργό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εργασίας της Δευτέρας, 14 Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο, μεταξύ του Υπουργού  και των  εκπροσώπων των αγροτικών, αυτοδιοικητικών και παραγωγικών και φορέων της  Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Στη σύσκεψη, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τον Α’ Αντιπρόεδρο του κ. Κωνσταντίνο Σπυριδάκη και τον Οικονομικό Επόπτη του κ. Νίκο Ρεϊζάκη.

Ο Υπουργός παρουσίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των ποιοτικών κρητικών προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της χώρας.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σπυριδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντική η ανάγκη  διεύρυνσης των καλύψεων των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί και η ελαιοκαλλιέργεια, κύρια δενδροκομική καλλιέργεια της Κρήτης.

Το σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Θέσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης σε ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας Κρήτης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Mε αφορμή την συγκυρία της επίσκεψης σας στο Ρέθυμνο και της σημερινής συνάντησης εργασίας, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις μας, σχετικές με μια σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας/συναρμοδιότητας του Υπουργείου στο οποίο προΐσταστε  και τα οποία θεωρούμε σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση νοιώθουμε ως Επιμελητήριο Ρεθύμνης, την ανάγκη να εκφράσουμε τη σταθερή στήριξή μας στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και αγροτών της Κρήτης.  Θεωρούμε ότι απαιτούνται άμεσες σχετικές με τα ζητήματα αυτά δεσμεύσεις, με σκοπό την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα,  κατανοώντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί. Ζητήματα, όπως το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η μείωση των επιδοτήσεων, οι χαμηλές τιμές στο γάλα, το λάδι και τα υπόλοιπα προϊόντα, καθώς και η απουσία μακροπρόθεσμου, στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, έχουν προκαλέσει σοβαρή κρίση στον κλάδο.

Κύριε Υπουργέ, αφήνουμε την παρουσίαση των εξειδικευμένων ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου στους εκπροσώπους τους που παρίστανται απόψε εδώ. Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε ότι  η ηγεσία και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων θα πρέπει να προωθήσουν, μετά από διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς, λύσεις στα ακόλουθα ζητήματα:

1ον Ζητήματα σχετικά με το πλέγμα παραγωγής του αγροτικού προϊόντος:

 Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν δράσης βελτίωσης πάνω στους παρακάτω επιμέρους συντελεστές παραγωγής:

1α Υποδομές άρδευσης. Λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαίως επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή, είναι προφανές ότι χρειάζονται γενναίες και άμεσες επενδύσεις σε υποδομές για την πρόσβαση του συνόλου των παραγωγών και κτηνοτρόφων μας σε νερό καλής ποιότητας, απαραίτητο στοιχείο για την συνέχιση της παραγωγής καλής ποιότητας προϊόντος. Μιλάμε για υποδομές τόσο για την άντληση, τη συλλογή και τη δημιουργία αξιόπιστων, σύγχρονων δικτύων παροχής των απαιτούμενων για την καλλιέργεια και την παραγωγή προϊόντων.

1β Αγροτική οδοποιία.  Γνωρίζετε ασφαλώς τα ζητήματα που προκύπτουν στην νησιωτική περιοχή μας από τον κατακερματισμένο αγροτικό κλήρο, το ορεινό ανάγλυφο και την γενικότερη κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες μιας κατ΄ ελάχιστον βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης του αγροτικού οδικού δικτύου.

1γ Προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων εκσυγχρονισμού παγίων – Σχέδια Βελτίωσης. Με δεδομένο ότι οι σχετικές με τα πάγια των επιχειρήσεων του πρωτογενούς επενδύσεις, έχουν σε μεγάλο βαθμό καθηλωθεί την τελευταία 15ετία, θεωρούμε ότι απαιτείται καταβολή κάθε προσπάθειας για την κατάρτιση δράσεων και προγραμμάτων που θα αφορούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς αποκλεισμούς ή προκόμματα επιλεξιμότητας.

2ον Ζητήματα σχετικά με το πλέγμα της προώθησης, τοποθέτησης και ανταγωνιστικότητας  του αγροτικού προϊόντος στις αγορές:

είναι πρόδηλο ότι σε αυτό το πλέγμα υπεισέρχονται αρκετοί παράγοντες, με σημαντικότερους κατά την άποψη μας τους εξής:

2α Θέματα προβολής, προώθησης και branding των προϊόντων μας:

Θεωρούμε ως εξαιρετικά σημαντική την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταχώρισης και αναγνώρισης του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου ‘Κρήτη/Kriti ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Σημειώνουμε ότι η υποβολή σχετικού αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ για την καταχώριση του ως ΠΓΕ έχει ήδη πραγματοποιηθεί από το έτος 2018, και ότι η σχετική καταχώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος αυτού. Επιπρόσθετα, θεωρούμε σκόπιμη την ανάληψη πρωτοβουλίας με σκοπό το να καθιερωθεί  η Κρήτη ως μία ειδική αγρονομική Περιφέρεια ελαιολάδου και ελιάς.

2β Δράσεις για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε ενέργειες διασύνδεσης των προϊόντων του πρωτογενούς με τους κλάδους HO.RE.CA. (Εστίασης και Ξενοδοχείας).

Σε μία Περιφέρεια όπως είναι η Κρήτη, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα της χώρας μας στη διεθνή τουριστική αγορά, θεωρούμε δεδομένη και προφανή την ανάγκη συνεργασίας και διασύνδεσης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς με τον πλέον κοντινό κρίκο της αλυσίδας των προϊόντων, αυτόν των τουριστικών επιχειρήσεων. Η διασύνδεση της παραγωγής-μεταποίησης των τοπικών προϊόντων και του τουριστικού τομέα της Κρήτης, με στόχο αφενός την υποκατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων που σήμερα απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών και αφετέρου την ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής μας παραγωγής.

Κύριε Υπουργέ, με δεδομένη την ποιότητα και τα standards και των δύο, αυτό είναι κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό και αξίζει να υποστηριχθεί, βάσει κινήτρων.

3ον Ζητήματα σχετικά με το πλέγμα της υποστήριξης και των ενισχύσεων των αγροτικών /κτηνοτροφικών/ μεταποιητικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς:

Ως προς το ζήτημα της καταβολής των σχετικών ενισχύσεων, θεωρούμε κύριε Υπουργέ ότι αποτελεί μείζον ζήτημα το γεγονός ότι, αγρότες μας δεν γνωρίζουν με ακρίβεια το ποσό των ενισχύσεων που δικαιούνται και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών στα πλαίσια της ΚΑΠ.

Οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα στις διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν οδηγήσει μεγάλη δυσαρέσκεια τους παραγωγούς της Κρήτης και ειδικά σε ότι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι καθυστερήσεις και η έλλειψη προγραμματισμού καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερές για τους αγρότες μας το να σχεδιάσουν τη δραστηριότητά τους και να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που απαιτείται για τις καλλιέργειές τους. Συνεπώς, απαιτείται εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών, βελτίωση της διαφάνειας και της σαφήνειας στο ρυθμιστικό πλαίσιο  διανομής των ενισχύσεων όσο και σε αυτό των  παρακρατήσεων. Επιπρόσθετα, τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν δυστυχώς μια σημαντική μείωση στις καθαρές ενισχύσεις ανά δικαιούχο κατ’ έτος, γεγονός που έχει προκαλέσει απογοήτευση στον κόσμο της ενδοχώρας του νησιού μας.

Κύριε Υπουργέ, ως κατ’ εξοχήν φορέας εκπροσώπησης του τοπικού επιχειρείν παραμένουμε αποφασιστικά στο πλευρό των ανθρώπων της παραγωγής του πρωτογενούς, ως έναν κρίσιμης σημασίας τομέα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, τομέα που συνδέεται τόσο με τον διατροφικό μας πολιτισμό όσο και εξίσου  με την ποιότητα των προϊόντων του  που συμβάλουν στην ανάδειξη της περιφέρειας ως κορυφαίου τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

Με εκτίμηση,  

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

Γεωργ. Γιακουμάκης»