ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: O Αλέξης Κούγιας κατέθεσε ένσταση ακυρότητας της προδικασίας – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λιγνάδης προετοιμάστηκε με την ησυχία του

Αίτηση ακυρότητας της προδικασίας κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, όπως δήλωσε εξερχόμενος του γραφείου της ανακρίτριας, το μεσημέρι της Τετάρτης.

“To πρώτο το οποίο κάναμε είναι να καταθέσουμε ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, γιατί ο εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση περιόρισε το αποδεικτικό υλικό μόνο στην κατάθεση αυτών που προτάθηκαν με τις μηνύσεις των φερομένων ως παθόντων”, ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας.

Όπως είπε ο ποινικολόγος, σύμφωνα με δικονομικές διατάξεις προκαλείται ακυρότητα όταν ο φερόμενος ότι διέπραξε οποιαδήποτε πράξη, δεν κληθεί προηγουμένως να λάβει αντίγραφα των καταγγελιών των μαρτυρικών καταθέσεων και καταθέσει σε αυτόν που διενεργεί την προανακρίση.

Ο εισαγγελέας μπορεί να περιοριστεί στο υλικό αυτό, όταν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής, ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, καθώς, όπως είπε, είχε καταθέσει έγγραφο, με το οποίο ζήτησε να εξεταστεί ως ύποπτος κατά την διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν της σύλληψής του.

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε επίσης πως το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του πελάτη του, προϋποθέτει και πάλι τον αυτόφωρο χαρακτήρα του αδικήματος ή την υποψία φυγής του φερόμενου ως δράστη, κάτι που σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια δεν ισχύει στην περίπτωση Λιγνάδη.

“Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο εντολέας μου είναι δύο και πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως ότι δεν υπάρχουν άλλες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ούτε άλλες καταθέσεις που να τον αφορούν. Αυτά που ακούγονται περί 41 μαρτύρων, αυτά που ακούγονται περί διαφόρων στην δικογραφία, είναι μύθος. Στην πραγματικότητα είναι μια πολύ μικρή δικογραφία 10 φύλλων στην οποία υπάρχουν μόνο οι μηνύσεις των μηνυτών και οι μάρτυρες που πρότειναν οι μηνυτές”.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, επίσης αιτήθηκε προθεσμία προκειμένου ο πελάτης του να απολογηθεί την Πέμπτη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Λιγνάδης προετοιμάστηκε 15 ημέρες με την ησυχία του»

Η 15νθήμερη κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη, δεν έχει επιπτώσεις μόνον σε ζητήματα δημοκρατίας, αλλά και στον τρόπο που θα εξελιχθεί ποινικά η υπόθεση. Αυτή την πλευρά αναδεινύει ο ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα πριν την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που αναμένεται στην Βουλή για το θέμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως κρίνει ότι το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» που επέλεξε η κυβέρνηση θα αποτελέσει «συνήγορο» του Δημήτρη Λιγνάδη ενώ δεν πείθεται ότι η κυβέρνηση διαθέτει την θέληση για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύει πως η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση που αρχικά συνοψίζονταν στο «δεν υπάρχει θέμα» και στην συνέχεια ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους» αντικειμενικά προσμετρά υπέρ της υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη. Όπως επισημαίνεται άλλωστε και σε ανακοίνωση του κόμματος ο κατηγορούμενος για βιασμό, Δημήτρης Λιγνάδης κέρδισε 15 ημέρες «ώστε να προετοιμαστεί με την ησυχία του και να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιον ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα».

Στο ζήτημα της αργοπορίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος λέγοντας πως «οι ευθύνες που προκύπτουν δεν αφορούν στη γνωριμία του πρωθυπουργού ή της κας Μενδώνη με τον κ. Λιγνάδη, αλλά στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την υπόθεση», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς η αλαζονεία της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη τον έκανε να πιστεύει ότι θα αποσιωπηθεί και αυτή η υπόθεση».

Κυβερνητική απροθυμία

Το ανησυχητικό στοιχείο όμως που επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως βρίσκει ακόμη και τώρα απρόθυμη την κυβέρνηση να δώσει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Τέτοιο που να έχει αποδέκτη τον κρατικό μηχανισμό και τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την βούλησή της να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες που σχετίζονται με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Θεωρεί μάλιστα ότι η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε από έναn από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του στην Βουλή.