ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα – Πώς λειτουργεί

Η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως κάνει ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου mRNA για τη νόσο σε ασθενείς από επτά διαφορετικές χώρες. Οι ειδικοί μιλούν για «ρηξικέλευθες» δυνατότητες του νέου εμβολίου και εκφράζουν ελπίδα ότι θα σώσει χιλιάδες ζωές.

Το εμβόλιο, που κατασκευάζεται από την BioNTech, στοχεύει στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), την πιο κοινή μορφή της νόσου. Το BNT116, όπως ονομάζεται, λειτουργεί καθοδηγώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την επανεμφάνισή τους. Η κλινική δοκιμή φάσης 1 πραγματοποιείται σε 34 ερευνητικές τοποθεσίες σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.

Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς θα συμμετάσχουν στη δοκιμή, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που βρίσκονται σε πρώιμα και προχωρημένα στάδια της νόσου. Στόχος της έρευνας είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον καρκίνο, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία.

Ο πρώτος Βρετανός ασθενής που έλαβε το εμβόλιο είναι ο 67χρονος Janusz Racz από το Λονδίνο, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο τον Μάιο και ξεκίνησε άμεσα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Ως επιστήμονας ο ίδιος, δήλωσε ότι η συμμετοχή του στη δοκιμή τον ενέπνευσε, καθώς πιστεύει στη σημασία της επιστημονικής προόδου για τη σωτηρία ζωών.

Η διαδικασία χορήγησης του εμβολίου περιλαμβάνει έξι διαδοχικές ενέσεις σε διάστημα 30 λεπτών και θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση για έξι εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια θα γίνεται ανά τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.

Η έναρξη αυτής της κλινικής δοκιμής φέρνει νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, μιας από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου παγκοσμίως.