ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη Γιορτή Κεραμικής στο Αμάρι

amari-keramiki01

Στον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον, στην Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη Γιορτή Κεραμικής από 11 έως 13 Οκτωβρίου 2013.

Έλαβαν μέρος κεραμίστες από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα από Αθήνα, Ρόδο, Χανιά, Μαργαρίτες, Ηράκλειο, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Καλογέρου και Απόστολοι Αμαρίου, Καματερό Ν.Κόσμο, τρεις κεραμίστες από την Γαλλία και ένας από το Βέλγιο.

Από τους συμμετέχοντες κεραμίστες δημιουργήθηκαν καμίνια με χαρτί, καμίνια ρακού,αρχαιοελληνικά καμίνια, αλλά και δημιουργήματα με τροχό. Επίσης η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ μερίμνησε ώστε να κατασκευαστεί και να παρουσιαστεί στο κοινό παλαιού τύπου ρακοκάζανο με πήλινο καπάκι, λουλά και πήλινο πιθάρι αποστάξεως το οποίο και λειτούργησε παράγοντας ανθόνερο.

Με τον τρόπο αυτό έγιναν ουσιαστικά και τα εγκαίνια του χώρου που δημιούργησε πρόσφατα η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ στο Πάνακρον, ως εργαστήρια κεραμικής και αγγειοπλαστικής.

Πλήθος επισκεπτών ντόπιων και μη επισκέφθηκε την πρωτόγνωρη αυτή γιορτή, με αποτέλεσμα ακόμα και Ρώσοι επισκέπτες να παρευρίσκονται στην εκδήλωση συνδυάζοντας τις διακοπές τους με την γνωριμία τους με την κεραμική τέχνη και την περιοχή του Αμαρίου.

Τα μέλη του Παναμαριώτικου Συλλόγου Γυναικών «Εργάνη» προσέφεραν στους επισκέπτες φαγητά μαγειρεμένα σε πήλινες γάστρες που τιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους παρευρισκόμενους και τα οποία συνδυασμένα με τις ιδιαίτερες γευστικές δημιουργίες της κουζίνας του Πάνακρον, συμπλήρωσαν την πανδαισία των γεύσεων στην εκδήλωση.

Παράλληλα με τις δημιουργίες των κεραμιστών, λειτούργησε στην αίθουσα του Πάνακρον «Αμάριος Ζεύς» έκθεση, με έργα των δασκάλων της κεραμικής, Χριστόφορου Σκλαβενίτη και Ελευθερίας Δροσάκη, οι οποίοι είχαν ευγενώς προσφέρει για αυτό τα έργα τους.

Και για τις τρεις ημέρες της γιορτής, οι κεραμίστες δημιουργούσαν απαράμιλλα δείγματα τέχνης και τεχνικής, ξεναγώντας παράλληλα τους επισκέπτες, εξηγώντας μυστικά, διαδικασίες και τεχνοτροπίες της κεραμικής.

Συγκινητικές οι στιγμές που ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να χαράξουν πάνω σε κομμάτια πήλινων αγγείων ότι ήθελαν να ξορκίσουν από την ζωή μας σήμερα, κάτι δηλαδή ανάλογο με ότι γινόταν στην Αρχαία Ελλάδα, τον Οστρακισμό.

amari-keramiki03

Οι λέξεις «Τρόϊκα», «Μιζέρια», «Φτώχεια» «Σκοταδισμός» «Φασισμός» πήραν την πρωτιά στην προτίμηση, δείχνοντας και έμπρακτα τα αισθήματα των παρευρισκομένων για ότι βιώνουν στις μέρες μας.

Πέρα από όλα τα άλλα όμως, η όλη εκδήλωση έγινε αφορμή πολλοί παλιοί Αμαριώτες που παρευρέθηκαν στην γιορτή, να θυμηθούν και να μας υποδείξουν μέρη σε χωριά του Αμαρίου,που Αμαριώτες πιθαράδες και αγγειοπλάστες δημιουργούσαν σε παλαιότερες εποχές και που ήδη από την ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, ξεκίνησε η καταγραφή των σημείων αλλά και των εμπλεκόμενων σ’ αυτήν την πανάρχαια τέχνη του πηλού, ανθρώπων της περιοχής.
Την επιμέλεια της πρώτης αυτής Γιορτής Κεραμικής στο Πάνακρον είχε η καταγόμενη από το χωριό Καλογέρου Αμαρίου κεραμίστρια Κατερίνα Δραμιτινού.

Στους συμμετέχοντες κεραμίστες έγινε και ξενάγηση στα χωριά της περιοχής του Αμαρίου Απόστολοι , Μέρωνας, Αμάρι, Οψιγιάς, Μοναστηράκι, στο μνημειακό ελαιόδασος –για το οποίο σημειωτέον κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου καθώς με την έλευση της χειμερινής περιόδου, επιτήδειοι ξυλέμποροι και ασυνείδητοι ιδιοκτήτες επιχειρούν νέες εκριζώσεις για την δημιουργία καυσόξυλων, που οδηγούν στον αφανισμό δέντρα που άντεξαν και έθρεψαν αμέτρητες γενιές Κρητών και μη, χιλιάδες χρόνια τώρα- , στον Πλάτανο του Δία καθώς και στην Μονή Ασωμάτων.

Η ομορφιά του Αμαριώτικου τοπίου, των πολλών ενδιαφερόντων που έχει να θαυμάσει ο επισκέπτης στην περιοχή καθώς και ο χώρος των εργαστηρίων του Πάνακρον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, ενθουσίασαν και συγκίνησαν τους κεραμίστες, τόσο, που προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν μόνιμα πλέον εργαστήρια στον χώρο του Πάνακρον , με σκεπτικό να διδάξουν σε νέους ανθρώπους τα μυστικά του πηλού, δώρο και αντίδωρο στην φιλοξενία και στην αγάπη που βίωσαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους.

amari-keramiki02

Η όλη εκδήλωση, ήταν μια ακόμη ιδέα και υλοποίηση της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, η οποία σε πείσμα των καιρών, των μίζερων αντιλήψεων και του σκοταδισμού που επιχειρείται να επιβληθεί στην κοινωνία, προσφέρει ανοιχτοχέρα τις υπηρεσίες ,τους ανθρώπους και τις υποδομές της έμπρακτα και με ουσιαστικό τρόπο, για την αλλαγή της καθημερινότητας αλλά και των προοπτικών της περιοχής. Εκδήλωση, που σκοπό είχε αφενός μεν την γνωριμία και επαφή των επισκεπτών με την πανάρχαια τέχνη του πηλού και τα δημιουργήματα του και αφετέρου δε την ανάδειξη της ιδιαίτερης ομορφιάς και των δυνατοτήτων της περιοχής αφού και οι άνθρωποι της αλλά και ο ίδιος ο τόπος έχρηζαν και χρήζουν μιας άλλης παρουσίας και τύχης στον παγκόσμιο ανθρωπογεωμορφολογικό χάρτη.