ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Ανοίγουμε ανοχύρωτοι τα σχολεία, τα χειρότερα έρχονται»

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και γιατρός του Ευαγγελισμού, Ιωάννης Καλομενίδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Το πρώτο κουδούνι για το 2022 θα ακουστεί σε όλα τα σχολεία της χώρας την Δευτέρα (10/01), με μεγάλες αντιδράσεις από γονείς και λοιμωξιολόγους καθώς στην σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μοιάζουν… ελάχιστα και επικίνδυνα για την πορεία της πανδημίας.

Τα σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν εφοδιαστεί με έξτρα self test από το απόθεμα του κράτους, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ανάγκες όσων δεν κατάφεραν τις προηγούμενες ημέρες να προμηθευτούν δωρεάν self test από τα φαρμακεία.

Παράλληλα, οι δήμοι προχώρησαν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν οδηγία να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7 το πρωί προκειμένου να χορηγούν self test για τις μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών/εκπαιδευτικών που μπορεί να μην έχουν προμηθευτεί.

Είναι αυτά τα μέτρα ωστόσο αρκετά για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργεία των σχολείων, αφερνός, και αφετέρου να παρέχουν ασφάλεια σε μαθητές και γονείς σε ό,τι αφορά την διασπορά του κορονοϊού;

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αλλά και γιατρού του Ευαγγελισμού, Ιωάννη Καλομενίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως όχι απλά δεν είναι αρκετά τα μέτρα, αλλά είναι και επικίνδυνα για την πορεία της πανδημίας!

«Σας το λέω ξεκάθαρα και ανερυθρίαστα. Δεν έχει ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο και δυστυχώς αυτό θα το δούμε με την αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Τα self test δεν είναι σοβαρό μέτρο. Σας λέω από τώρα, πως αρκετοί δεν θα μπουν καν στον κόπο να κάνουν τα τεστ στα παιδιά τους. Είναι ένα μέτρο ολότελα λανθασμένο. Τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν με δια ζώσης παρακολούθηση. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για 15 ημέρες με τηλεκπαίδευση. Είναι τουλάχιστον λανθασμένη η απόφαση και πολύ φοβάμαι πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί με τα κρούσματα που θα δούμε»ήταν η αρχική τοποθέτηση του κυρίου Καλομενίδη.

Στη συνέχεια, ο κύριος Καλομενίδης ανέλυσε την πολιτική των τεστ που ακολουθεί η χώρα μας: «Μπορώ να σας πω ότι έχει αποδειχτεί λάθος. Όταν πας στο… φιλότιμο τον άλλο με ένα τεστ που θα κάνει μόνος του και του ζητάς να είναι ειλικρινής στο αποτέλεσμα που θα δηλώσει, χωρίς να έχεις την δυνατότητα να ελέγξεις εσύ αν είναι ορθό το αποτέλεσμα, τι να λέμε; Η κεντρική διαχείριση του testing στην Ελλάδα είναι λάθος από την αρχή».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, ήταν ξεκάθαρος: «Τα χειρότερα έρχονται. Δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα στις εισαγωγές. Το Σύστημα Υγείας δεν είχε προλάβει να αποσυμπιστεί από το προηγούμενο κύμα και τώρα συνέπεσε με αυτό. Είναι μεν γεγονός πως η νόσηση από Όμικρον, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι ηπιότερη ωστόσο η πίεση που θα δεχτεί τις επόμενες ημέρες το Σύστημα Υγείας θα είναι αφόρητη. Μπορώ να σας πω ότι στην εφημερία του Ευαγγελισμού την Παρασκευή (07/01) ήταν ένας πραγματικός πόλεμος. Ήταν πολύ απότομη η αύξηση σε σημείο που ούτε και εμείς οι γιατροί δεν το πιστεύαμε».

Τέλος, ο κύριος Καλομενίδης συνέστησε ψυχραιμία αλλά και αποφυγή των… προβλέψεων για την πορεία της Όμικρον: «Είναι λάθος να βγαίνουμε και να λέμε πως σε 2-3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πτώση των κρουσμάτων. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Αυτή τη στιγμή έχουν τα συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία δείχνουν πως θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση. Είχαμε πει πως ο κορονοϊός θα είναι ενδημικός πριν δυο χρόνια και δυο χρόνια μετά κοιτάξτε που βρισκόμαστε…».

Τι ισχύει στα σχολεία

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν αυτή την εβδομάδα τρία self-test, τα οποία ειναι διαθέσιμα στα φαρμακεία. «Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι σχολικές μονάδες και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».

Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων προβλέπεται ένα επιπλέον self-test για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self-test αντί για δύο από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν από την έναρξη του σχολείου. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self-test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self-test επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων, δηλαδή συνολικά τρία self test δωρεάν την εβδομάδα.

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται έπειτα από 5 ημέρες α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο –προεξάρχοντος του πυρετού– υποχωρούν και β) με αρνητικό self-test Εάν ο πυρετός συνεχίζεται ή υπάρχει θετικό self (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν ένας εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει επίσης σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.