ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Χιλιάδες πολίτες του Ρεθύμνου συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εφορία, την πολεοδομία, αλλά και τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ συμμετείχαν στην απεργία και στην πορεία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα και στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ως κύριο στόχο έχει, όπως λένε, την μικρομεσαία τάξη και το μεγαλύτερο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δίπλα τους και οι εκπρόσωποι φορέων της υγείας και της παιδείας αλλά και οι έμποροι οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.

Δύο ήταν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο: του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικάτων και εκείνη των μελών του ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν η προάσπιση των θέσεων εργασίας, των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας.

Κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων αναπτύχθηκαν θέσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να διαφυλαχτούν οι μισθοί και οι συντάξεις έτσι ώστε να μη συνεχιστεί η φτωχοποίηση της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ομιλιών, το φθινόπωρο βρίσκει την κοινωνία στο δρόμο του αγώνα, με το μήνυμα ότι «οι πολίτες θα αγωνιστούν με αξιοπρέπεια και κάθε νόμιμο μέσο ώστε να μη χαθεί η αξιοπρέπεια των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φοιτητών και όλων όσοι προσπαθούν να μην υπάρξει συνέχεια στην καταστροφή της χώρας». Είναι ανάγκη -σύμφωνα με την κοινή εκτίμηση όλων όσοι βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους του Ρεθύμνου- να υπάρξει ενότητα στη βάση της κοινωνίας και προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αντιδρώντας, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, «στις πολιτικές εξαθλίωσης και σε όλα όσα οδηγούν στην ισοπέδωση σε ό,τι απέμεινε στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με κυρίαρχο τις προθέσεις για περιορισμό των αποζημιώσεων απόλυσης που θα οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα απευθείας στη μακροχρόνια ανεργία αλλά και στην κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας». Αυτός ο νόμος θα επιφέρει στην πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό συντριπτικό πλήγμα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου.