ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Δασικοί χάρτες: το κράτος σε ρόλο εκβιαστή

Δεν πέρασε ούτε χρόνος από την ψήφιση του κατάπτυστου αντιπεριβαλλοντικού νόμου που επιτρέπει τεράστιες επενδύσεις επιχειρηματιών που διαλύουν τη φύση, και ξαφνικά αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Κρήτης από τη διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας. Και μάλιστα, αυτό πριν καν το Κτηματολόγιο προχωρήσει και διασφαλίσει τις ιδιοκτησίες των πολιτών. Ιδανικά, θα περίμενε κανείς πως αυτή η κίνηση γίνεται αποκλειστικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την οριοθέτηση των δασικών περιοχών. Και οι αρμόδιοι έσπευσαν να μας καθησυχάσουν ότι αφορούν μόνο τις δασικές περιοχές. Η πραγματικότητα, όμως είναι πολύ διαφορετική και κρύβει ξεκάθαρες σκοπιμότητες.

Στην αρχική τους μορφή, οι χάρτες είχαν χονδροειδή λάθη (ολόκληρο το λιμάνι στη Χώρα Σφακίων ανακηρύχθηκε χορτολιβαδική έκταση). Τα προβλήματα, όμως είναι πολύ μεγαλύτερα, και αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τεράστιες αγροτικές εκτάσεις και βοσκοτόπια βαπτίζονται αυθαίρετα “δασικές” στους χάρτες, με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα οι περιουσίες πολλών κατοίκων. Ιδιαίτερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, αυθαίρετα βαφτίστηκαν βοσκοτόπια με κριτήριο αποκλειστικά τους χάρτες της δεκαετίας του ’40. Περιοχές, ιδιαίτερα σε υψόμετρο 300-500 μέτρων, που παραδοσιακά έσπερναν και σπέρνουν ολόκληρες οικογένειες και χωριά, ξαφνικά ανακηρύσσονται δασικές.

Πάνω από το 70% της Κρήτης ανακηρύχθηκε δασική έκταση. Η μαδάρα, στα ορεινά, βαφτίστηκε σε ποσοστό άνω του 90% δασική, ενώ στην πραγματικότητα εκεί υπάρχουν σε πολλά σημεία βοσκοτόπια, που μάλιστα επιδοτούνται και έχουν βοσκούς που συχνά διαμένουν εκεί. Η επιπολαιότητα και η κοροϊδία εις βάρος των κτηνοτρόφων φαίνεται σε πολλά σημεία που κτήρια όπως το τυροκομείο και το υπόστεγο των προβάτων είναι αποχαρακτηρισμένα αλλά η γύρω έκταση που βόσκουν είναι δασική!

Προφανώς πίσω από αυτή την κίνηση κρύβονται σκοπιμότητες. Το κράτος, για άλλη μια φορά, καλεί τους ιδιώτες να κάνουν ενστάσεις, λειτουργώντας ως εισπρακτικός μηχανισμός και αναγκάζοντας όλους όσους χάνουν εκτάσεις να τρέχουν σε μια περιπέτεια η οποία περιλαμβάνει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά και ηλεκτρονική εξοικείωση, πόσο μάλλον σε μια περίοδο κρίσης. Έπειτα, θα χρειαστούν ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για να ορίσουν και να αποτυπώσουν ποια είναι η ιδιοκτησία τους, με ακόμα περισσότερα έξοδα αποκλειστικά για αυτούς, σε ένα σκοπίμως ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και με μια πανδημία να το δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο. Ακόμα και τότε, δεν θα είναι βέβαιο ότι θα έχουν κατοχυρώσει την ιδιοκτησία τους και μπορεί να χρειαστούν και δικαστήρια που θα τραβήξουν χρόνια ολόκληρα. Οι υποσχέσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αμυρά ότι “κανένας δεν θα αδικηθεί”, “δεν χρειάζονται μηχανικοί για τις ενστάσεις” και ότι “δεν θίγονται ιδιοκτησίες” μας αφήνουν αδιάφορους και επιβεβαιώνουν την κοροϊδία που επιχειρείται. Η εμπειρία του παρελθόντος λέει ότι συχνά οι ενστάσεις αγνοούνται και οι ιδιοκτήτες μένουν όμηροι για πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα οι Επιτροπές Ενστάσεων-Αντιρρήσεων για τις περιοχές της Γαύδου, του Ακρωτηρίου και του κάμπου των Χανίων, που δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα από το 2018.

Ακόμα περισσότερο, ανοίγει ο δρόμος για να αρχίσουν τεράστιες επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και άλλες ενεργειακές επενδύσεις-μεγαθήρια στα ορεινά και στα ημιορεινά κυρίως, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν ενστάσεις ή αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Τα παραδείγματα όπου έχουν καταπατηθεί τέτοιες εκτάσεις για επενδύσεις είναι πάρα πολλά (Αποπηγάδι, Σκουριές Χαλκιδικής). Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα παραχωρεί παράνομα και αντισυνταγματικά διαρκώς περιοχές για την εκμετάλλευση από επιχειρηματίες και επενδυτές. Μονόδρομος απέναντι σε αυτό το έγκλημα είναι η κινητοποίηση όλων μας από κοινού ώστε να εμποδίσουμε την καταστροφή της φύσης και της πρωτογενούς παραγωγής που επιχειρεί το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η συμμετοχή  και η στήριξή μας στις κινητοποιήσεις για να παρθούν πίσω.

Η Ξαστεριά ανατροπή στην Κρήτη απαιτεί:

  • Όχι στην αρπαγή των εκτάσεων των μικροϊδιοκτητών, αγροτών και κτηνοτροφών. Να μην κλαπεί ούτε εκατοστό γης από τους κατοίκους. Να απαγορευτεί η αλλαγή χρήσης της γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.
  • Να αποσυρθούν οι τωρινοί δασικοί χάρτες, να διορθωθούν και να επανακατατεθούν σε σωστή μορφή έπειτα από αυτοψία των δασικών υπηρεσιών σε όλες τις προβληματικές περιοχές.
  • Οι δασικές περιοχές να προστατεύονται με ευθύνη του κράτους και να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την αποκατάσταση τους.
  • Ούτε σκέψη για επενδύσεις ή ανεμογεννήτριες στις δασικές περιοχές. Να απαγορευτούν οι έρευνες για ενέργεια στις περιοχές αυτές.
  • Ούτε εκατοστό δασικής περιοχής σε επιχειρήσεις.
  • Να απαλλαχθούν οι ιδιώτες από το αβάστακτο κόστος των ενστάσεων και να το επωμιστεί το κράτος.
  • Όλες οι ενστάσεις να γίνουν δέκτες. να μην γίνει καμία παρακράτηση ή ακύρωση επιδοτήσεων. Να δοθεί επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθούν.