Το 1968 ήταν η χρονιά που λειτούργησε για πρώτη φορά το σωματειακό κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνης, το οποίο μέχρι και σήμερα έχει ταυτιστεί και ως το κολυμβητήριο του Δήμου μας.
Oι κολυμβητές που μέχρι εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στον διαμορφωμένο αγωνιστικό υγρό στίβο του παλιού λιμανιού, βρήκαν ένα σύγχρονο για την εποχή κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων στο χώρο που δώρισαν ο Ανδρέας Γαβαλάς και ο Ιωάννης Γιαννούλης.
Έκτοτε, το 1983 η εγκατάσταση δέχτηκε παρέμβαση, με την δημιουργία μια νέας κλειστής κολυμβητικής δεξαμενής 2 διαδρομών και 25 μέτρων, στο χώρο που βρισκόταν οι νότιες κερκίδες του κολυμβητηρίου.
Τέλος το 1999 ήρθε η τρίτη παρέμβαση στον χώρο με την κατεδάφιση της κλειστής πισίνας των 2 διαδρομών και την κατασκευή ενός νέου πιο σύγχρονου κλειστού προπονητηρίου 25 μέτρων και 5 διαδρομών.
Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί παράλληλα τους καλοκαιρινούς μήνες η αρχική πισίνα των 50 μέτρων, η οποία τα τελευταία χρόνια με δυσκολία μπορεί να συντηρηθεί και να λειτουργεί, λόγω της φθοράς των 46 χρόνων από την κατασκευή της.
Μέσα στην πάροδο των 46 ετών και συγκεκριμένα το 1994 ήρθε η πολιτεία να κάνει πρόταση για την δημιουργία Νέου Συγχρόνου Κολυμβητηρίου στο Ρέθυμνο. Την εποχή εκείνη δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Δήμου και του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνης και έτσι το Ρέθυμνο έχασε την ευκαιρία για μια επένδυση των 400 εκατομμυρίων δραχμών! Αντ΄ αυτού, ο Ναυτικός Ομίλος Ρεθύμνης κατάφερε να βελτιώσει την εγκατάσταση του δημιουργώντας την υπάρχουσα σήμερα κλειστή πισίνα.
Στη συνέχεια ήρθε το πρόγραμμα “Ελλάδα 2004”, των Ολυμπιακών αγώνων, στο οποίο για το Ρέθυμνο είχαν υπολογιστεί αθλητικά έργα ενός δισεκατομμυρίου δραχμών ποσό που δεν απορροφήθηκε λόγω έλλειψης χώρων και αδράνειας του Δήμου.
Έτσι από το 1994 έως σήμερα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αναγκαιότητα δημιουργίας Δημοτικού, πλέον Κολυμβητηρίου για να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της πόλης και του Νομού για τα αθλήματα του υγρού στίβου. Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει μεν την ανάγκη κατασκευής αλλά ταυτόχρονα αδυνατεί να δουλέψει σε αυτόν τον στόχο προφασίζομενη την ανυπαρξία Δημοτικού χώρου και το μεγάλο λειτουργικό κόστος.
Γεγονός είναι ότι η νέα τεχνολογία πλέον στην ηλεκτρομηχανολογική επιστήμη, μας δίνει την δυνατότητα σημαντικής μείωσης του κόστους λειτουργίας μιας νέας κολυμβητικής δεξαμενής. Έτσι το επιχείρημα του απαγορευμένου κόστους πριν μερικά χρόνια, σήμερα έχει εκμηδενιστεί.
Επίσης το επιχείρημα της δυσκολίας εύρεσης του Δημοτικού χώρου που κυριαρχούσε και το μόνο που θα μπορούσε να βοηθούσε ήταν η παραχώρηση έκτασης από το Πανεπιστήμιο, σήμερα και αυτό έχει καταρριφθεί λόγω της διεύρυνσης του Δήμου μας, από τα όρια του παλαιού Δήμου, στα όρια του Καποδιστριακού και σήμερα στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες εύρεσης κατάλληλου χώρου.
Σε αυτό το σημείο θα τολμήσω να προτείνω ότι χωροταξικά η πόλη μας χρειάζεται το Δημοτικό Κολυμβητήριο της στο Ανατολικό Ρέθυμνο, όπως πολύ σωστά επιλέχτηκε η περιοχή των Περιβολίων για την ανέγερση του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στα Περιβόλια.
Ένα Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο διαστάσεων, τουλάχιστο, 33μ.Χ25μ. θα καλύψει σίγουρα τις ανάγκες του Δήμου μας και του Νομού για αρκετά χρόνια.
Η σημερινή σωματειακή εγκατάσταση του Ν.Ο.Ρ και προσπάθειες ιδιωτών με μικρότερες πισίνες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πολιτών και επίσης δεν δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης των αθλημάτων του υγρούς στίβου. Ως παράδειγμα να αναφέρουμε ότι οι ομάδες waterpolo του Ν.Ο.Ρ, δεν αγωνίζονται με έδρα το Ρέθυμνο αλλά σε άλλες πόλης της Κρήτης ή την Αθήνα.
Αυτό που απομένει είναι η νέα Δημοτική Αρχή που αναλαμβάνει στις 1 Σεπτεμβρίου και το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο να στοχεύσουν, να προγραμματίσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το νέο αθλητικό έργο του Δήμου μας που θα είναι το Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο.
Δεν μας τιμά ως Δήμος και ως πολίτες αυτής της πόλης το γεγονός ότι για δύο ολόκληρες δεκαετίες έχει να κατασκευαστεί αθλητική υποδομή και επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα η ίδια διαπίστωση υπήρχε και για την σχολική στέγη, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια μετά από συστηματική δουλειά και στόχευση από πλευράς της Δημοτικής Αρχής κατάφερε να κατασκευάζει σχολικές μονάδες προς όφελος της παιδείας των παιδιών μας.
Το “φρούτο” του Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητήριου είναι ώρα πλέον να ωριμάσει, έστω και μετά από καθυστέρηση 2 δεκαετιών και να γίνει πραγματικότητα το αίτημα των πολιτών αυτής της πόλης και του Νομού μας.
Ρέθυμνο 20-7-2014
Ανδρέας Ι. Μπενάκης
Εκπ/κός Φυσικής Αγωγής
Υ.Γ: Παρατηρώντας τις χρονολογίες, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι από το 1968 , περίπου κάθε 15 χρόνια, γίνεται και μια προσπάθεια για την βελτίωση των κολυμβητικών εγκαταστάσεων. Σήμερα το 2014 συμπληρώθηκε άλλη μια 15ετία.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, και κάτι ΝΕΟ ;;;
Να με συγχωρήσουν οι αναγνώστες για τυχόν λάθη στην ιστορική αναδρομή – χρονολογίες