ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες φορολογικές επιβαρύνσεις εξετάζονται

Σε φορολογική επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες προσανατολίζεται το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τις οδηγίες του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναθέσει στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης με την οποία θα επανεξέταζε το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με διεθνείς πρακτικές, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η έκθεση είναι έτοιμη, ωστόσο δε δόθηκε στη δημοσιότητα για προφανείς λόγους σκοπιμότητας, οι οποίοι σχετίζονται με τις εκλογές.

Τι λέει η Κομισιόν

Η Κομισιόν με τη 2η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας επιμένει στις αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνιστώντας να τροποποιηθεί το φορολογικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων και να αξιοποιηθούν τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον χώρο αυτό. Τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2020, έδειξαν ότι το 55,2% των επαγγελματιών δηλώνει στην εφορία εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ το 23,5% ή 1 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσια εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ. Αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχο των δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Με βάση τα στοιχεία του 2021, τα οποία επικαλείται και η Κομισιόν στη 2η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας, πάνω από το 67% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ, έναντι πωλήσεων ύψους 48,6 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι ο περιορισμός της δυνατότητας έκπτωσης των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, ενώ θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από το εισόδημα μόνο οι δαπάνες-έξοδα που εγγράφονται στα myDATA.

Ακόμη, εξετάζεται η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών. Επίσης, φέρεται να συζητείται η διατήρηση των τεκμηρίων κατ’ εξαίρεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην περίπτωση που μειωθούν ή καταργηθούν για τους μισθωτούς, αλλά και η επέκταση και η υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Τα τεκμήρια

Ζήτημα φαίνεται να έχει προκύψει και με τα τεκμήρια, καθότι η προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ. περί μερικής αναστολής τους κατά 30% αναμένεται να μην υλοποιηθεί, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα. Ας δούμε όμως τι ισχύει με τα τεκμήρια στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, σε σύνολο περίπου 9 εκατομμυρίων (αναλογία 7 στους 10), δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, με το συνολικό ύψος αυτών να ανέρχεται σε 18,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που έχει καθορίσει η εφορία βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, το συνολικό φορολογητέο εισόδημα εκείνων που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ ετησίως τελικά διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 5,7 δισ. ευρώ υψηλότερα από αυτά που έχουν αναγράψει στα έντυπα της εφορίας. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από τις ετήσιες εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 8.929.000 πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ, με τα συνολικά φορολογητέα εισοδήματα να ανέρχονται σε περίπου 86 δισ. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το φάσμα των 10.000 ευρώ είναι αφορολόγητα, καθώς προέρχονται κυρίως από μισθούς ή συντάξεις. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε σύνολο 8.929.096 φορολογουμένων εκείνοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ανέρχονται σε 6.045.895.