ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Επηρεάζει η διατροφή την γονιμότητα; – της Καλλιόπης Στάλα

Επηρεάζει η διατροφή την γονιμότητα; Η απάντηση είναι ναι! Στις μέρες μας συναντάμε όλο και περισσότερα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τρόπος ζωής των ζευγαριών (η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, το αλκοόλ, το κάπνισμα) έχει άμεση επίδραση στην γονιμότητα.

Ας δούμε αναλυτικά τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την σύλληψη.

• Σωστό σωματικό βάρος: οι γυναίκες που προετοιμάζονται για εγκυμοσύνη θα πρέπει να έχουν ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) μεταξύ 18,5-25. (ΔΜΣ < 18,5 σημαίνει βάρος κάτω απ’ το φυσιολογικό, ΔΜΣ> 25 σημαίνει βάρος πάνω απ’ το φυσιολογικό. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα.
• Υδατάνθρακες: Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) βοηθούν στην γονιμότητα περισσότερο, σε σχέση με την κατανάλωση απλών υδατανθράκων (άσπρο ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, γλυκά, κρουασάν).
• Ω-3 και Ω-6 : Η γυναίκα θα ήταν καλό να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο). Προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση μεγάλων ψαριών (ξιφίας, τόνος, φαγκρί) διότι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου). Προτιμάται η κατανάλωση μικρότερων ψαριών (σολομός, σαρδέλα κτλ).
• Προσοχή στην κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και λιπαρών: Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να γίνεται με μέτρο. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην κατανάλωση τρανς λιπαρών. Δηλαδή επεξεργασμένων τροφίμων (τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, γλυκά, μπισκότα, κρουασάν).
• Προσοχή στους χορτοφάγους: Τα άτομα που ακολουθούν αποκλειστική χορτοφαγική διατροφή εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης Β12, οπότε θα πρέπει να παίρνεται με την μορφή συμπληρώματος, ένα παραπάνω λόγο έχουν οι μελλοντικές έγκυες γυναίκες.
• Φυλλικό οξύ : Πρόκειται για μια πολύ σημαντική βιταμίνη στη περίοδο της εγκυμοσύνης. Παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη διάφορων σημαντικών παθήσεων και ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος στα νεογέννητα. Για τον λόγο αυτό συστήνεται συμπλήρωμα φυλλικού οξέως και πριν την εγκυμοσύνη (3 μήνες πριν).
• Σίδηρος: Είναι καλό να βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα, ιδιαίτερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Η πρόσληψη σιδήρου είτε από τις τροφές είτε από συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην υπογονιμότητα.
• Κάπνισμα και αλκοόλ: Φαίνεται ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες. Θα πρέπει να μετριαστούν (για το κάπνισμα συστήνεται διακοπή) διότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο έμβρυο.
• Φυσική δραστηριότητα: Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην υπογονιμότητα. 3-4 φορές την εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης φαίνεται να επηρεάζει θετικά στην γονιμότητα.

Όταν λοιπόν προετοιμαζόμαστε για εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να προσέξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τον γενικότερο τρόπο ζωής μας, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας για την μελλοντική σύλληψη.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, θα πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μικρά ψάρια, πλήρη γαλακτοκομικά. Να διακόψουμε το κάπνισμα, να μετριάσουμε το αλκοόλ και να βάλουμε λίγη φυσική δραστηριότητα στην ζωή μας, ακόμα και απλό περπάτημα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάνε οι γυναίκες ότι η διατροφή πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει άμεση επίδραση στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου που θα έρθει!

Καλλιόπη Στάλα
Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Μ. Πορτάλιου 7 (1ος όροφος)